Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
alfa-romeo-giulia

Alfa Romeo

Alfa Romeo

Vind het model dat bij je past

Alfa Romeo

Alfa Romeo is een Italiaanse autofabrikant, die al in 1910 werd opgericht. De modellen van het merk staan bekend om hun mooie vormgeving en goede, sportieve rijeigenschappen. Het is een echt liefhebbersmerk, dat graag tradities in ere houdt en trots is op zijn historie. Lees meer

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Alfa Romeo

  • Aansprekend Italiaans design, goede prestaties en uitstekende rijeigenschappen
  • Regelmatig winnaar van de Auto van het Jaar-verkiezing
  • Oog voor historie: ook eigenaren van klassieke modellen kunnen op ondersteuning van het merk rekenen

Historie Alfa Romeo

Het Italiaanse Alfa Romeo werd opgericht in 1910, toen nog onder de naam A.L.F.A. Die letters staan voor Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, ofwel ‘anonieme Lombardijse autofabriek’. Alfa Romeo is al vrijwel vanaf het begin, sinds 1911, betrokken bij de autosport en begon zijn autoproductie in de voormalige autofabriek van het Franse merk Darracq, dat ermee ophield. In 1915 kwam entrepreneur Nikola Romeo in het bedrijf. In de Eerste Wereldoorlog richtte de fabriek zich op de productie van militaire producten, om in 1920 onder de huidige naam Alfa Romeo de autoproductie weer te hervatten.

Alfa Romeo had moeite het hoofd boven water te houden en kwam in de jaren ’30 in handen van de Italiaanse overheid. Na moeizame jaren en de Tweede Wereldoorlog werd besloten om af te stappen van dure handgebouwde auto’s naar compacte modellen in massaproductie. Zo wist het merk te overleven, maar vanwege uitblijven van grote winsten verkocht de Italiaanse staat Alfa Romeo in 1986 aan Fiat. Dat liet het merk opbloeien, zowel qua verkopen als successen in de racerij. Zo is het merk doorgegaan, al staan de race-activiteiten de laatste jaren op een lager pitje. Wel is Alfa Romeo weer actief in de Formule 1. In 2021 werd Alfa Romeo samen met eigenaar Fiat (het FCA-concern) onderdeel van Stellantis, een samenvoeging van FCA en het Franse PSA-concern.

Modellen en varianten

Sportiviteit en een verleidelijk Italiaans design zijn altijd vaste kenmerken gebleven van de modellen van Alfa Romeo. Alfa Romeo heeft de laatste decennia geen heel breed modellenaanbod gehad, maar dekte wel de belangrijkste segmenten. De laatste jaren ligt de focus wel op de middenklasse en is het merk vooralsnog afgestapt van de compacte modellen. De Mito voor het B-segment was de laatste echt compacte Alfa Romeo. Na de productiestop van de Giulietta had Alfa Romeo ook geen model meer in het C-segment, maar dat gat is sinds 2022 weer gevuld door de Tonale, een SUV. Verder levert Alfa Romeo de Giulia (sedan voor de middenklasse) en de Stelvio (SUV voor de middenklasse). Ook Alfa Romeo doet tegenwoordig dus aan SUV’s, maar geeft daar wel een echte Alfa Romeo-invulling aan.

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Tonale 5-drs. SUV Benzine, benzine-hybride 1,3-1,5 l 96-206 kW (130-280 pk) 1.500-1.810 kg
Giulia 4-drs. sedan Benzine, diesel 2,0-2,2 l 100-375 kW (136-510 pk) 1.375-1.595 kg
Stelvio 5-drs. SUV Benzine, diesel 2,0-2,2 l 110-375 kW (150-510 pk) 1.579-1.805 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Qua prijsniveau zit Alfa Romeo binnen de segmenten iets boven het gemiddelde. Daarbij speelt mee dat de Giulia en Stelvio geen geëlektrificeerde aandrijvingen hebben, ofwel de aanschafbelasting op basis van de emissie is vrij hoog. Het wegvallen van basismotoriseringen helpt daarbij niet. De Tonale, die leverbaar is met mild hybrid en plug-in hybride uitvoeringen, heeft daar veel minder last van. Wel is de plug-in hybride van zichzelf nog wat duurder dan conventionele aandrijving.

Model Vanafprijs (2023)
Tonale 43.400 euro
Giulia 65.000 euro
Stelvio 79.300 euro

Prijzen voor occasions

Een Alfa Romeo occasion kan in de aanschaf zeer voordelig zijn. Al voor ruim onder de 1.000 euro zijn Alfa Romeo’s te vinden. Daarbij gaat het over het algemeen om modellen van zo’n twintig jaar oud en met vrij veel kilometers op de teller. Opvallend is dat je in deze prijsklasse niet alleen compacte modellen zoals de Alfa Romeo 146, 147 of GT vindt, maar ook grotere auto’s zoals de Alfa Romeo 156 en 166. Het aanbod aan compacte modellen is in deze prijsklasse wel het grootst. Zoek je een Alfa Romeo van maximaal tien jaar oud, dan beginnen de prijzen bij zo’n 4.000 euro, met vooral een grote keuze uit de Alfa Romeo Mito en een enkele Giulietta. Populaire modellen zoals de (moderne) Giulia en Stelvio komen vanaf respectievelijk ruim 10.000 euro en 20.000 euro in beeld. Ook bij deze prijsvoorbeelden gaat het om exemplaren met hogere kilometerstanden. Hoe minder kilometers en/of hoe jonger de auto, hoe dichter de occasionprijs bij de nieuwprijs in de buurt komt.

Bij een merk zoals Alfa Romeo zijn ook de klassieke modellen erg gewild. De prijzen ervan lopen sterk uiteen. De relatief minder gewilde modellen als de originele Giulietta of de Alfetta zijn er vanaf zo’n 3.000 euro, maar voor een klassieke Giulia (zonder opknapwerk) ben je al gauw ruim 15.000 euro kwijt. Een ander gewild model zoals de Alfa Romeo Spider kost minimaal zo’n 10.000 euro voor een late uit de jaren ’80. Voor een ‘echt klassieke’ ga je al snel richting de 20.000 euro.

Alternatieven

Als alternatief voor Alfa Romeo kijk je al snel naar de andere ‘rijdersmerken’, zoals BMW, Ford en Jaguar. Wil je juist iets met eenzelfde Italiaanse uitstraling en zijn de sportieve eigenschappen minder belangrijk, dan kom je bij merken als Fiat en Lancia. Gaat het erom dat je je onderscheidt van de massa, kijk dan ook eens bij Lexus. Wanneer je alleen kijkt naar het soort auto (carrosserievorm), dan is de keuze aan alternatieven zeer breed en komen zo’n beetje alle Franse, Duitse en Japanse merken in beeld die actief zijn in de (hogere) middenklasse.

FAQ

Wie bouwt de motoren voor Alfa Romeo?
De motoren van Alfa Romeo-modellen zijn afkomstig van het overkoepelende concern. Voor de oudere modellen wil dat zeggen dat Fiat/FCA de motoren levert, voor de nieuwere modellen komen de motoren van binnen het Stellantis-concern. Soms, zeker bij de oudere modellen, geeft Alfa Romeo de motoren wel een eigen afstelling. Bij klassieke Alfa Romeo’s komen de motoren echt volledig uit eigen huis. Een andere uitzondering zijn de Quadrifoglio-uitvoeringen van de moderne Giulia en Stelvio, want de V6-turbomotor daarvan is afkomstig van Ferrari.
Waar komt Alfa Romeo vandaan?
Alfa Romeo is een Italiaans automerk. Het hoofdkantoor staat nog altijd in Milaan in Italië. Wel is Fiat inmiddels onderdeel van het wereldwijde Stellantis-concern.
Van wie is Alfa Romeo?
Alfa Romeo is onderdeel van Stellantis, dat uitstond uit het samengaan van de concerns FCA en PSA. FCA was daarvoor de eigenaar van Alfa Romeo. FCA wordt in de volksmond ook wel de ‘Fiat-groep’ genoemd. Fiat was van 1986 tot 2021 eigenaar. Daarvoor was Alfa Romeo een staatsbedrijf en in de beginjaren was het merk onafhankelijk.
Is een Alfa Romeo duur?
Dat verschilt sterk per model. Gloednieuwe Alfa Romeo’s zijn leverbaar vanaf ruim 40.000 euro en binnen hun segment gezien relatief prijzig. Een gebruikte Alfa Romeo 146 is echter al te koop voor zo’n 600 euro. Klassieke Alfa Romeo’s zijn vaak gewild en daardoor ook weer aan de prijs, zeker als ze in mooie staat verkeren.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal

De actuele Alfa Romeo-modellen (2023):