Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
alfa-romeo-spider-front

Alfa Romeo Spider

1 / 3
alfa-romeo-spider-front
alfa-romeo-spider-side
alfa-romeo-spider-back

Sterke punten

  • Sportief rijplezier
  • Eenvoudige bediening
  • Goede uitrusting

Zwakke punten

  • Laag zitcomfort
  • Afwerking kon beter
  • Roestproblemen

Alfa Romeo Spider : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Alfa Romeo Spider, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:€ 2.250,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Alfa Romeo Spider: cabriolet met Italiaanse charme

De Alfa Romeo Spider werd 40 jaar gebouwd - van 1971 tot 2011. Als old- of youngtimer speelt hij een centrale rol in het portfolio van de Turijnse autofabrikant. De Spider is erg populair wegens zijn degelijke uitrusting, precieze versnellingen en aangename rijeigenschappen. Lees meer

Interesse in een Alfa Romeo Spider

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Alfa Romeo Spider## Goede redenen

  • Bijzonder geschikt voor singles, koppels en als tweede auto
  • Tijdloos design
  • Nobele inrichting van het interieur
  • Sportieve rijdynamiek zorgt voor veel rijplezier

Gegevens

Motor

De Alfa Romeo Spider is verkrijgbaar met verschillende motoropties. In de loop der decennia bleef het motorvermogen van de Spider toenemen. De Spider die tot 2010 werd gebouwd, werd in de basisversie geleverd met een viercilinderbenzinemotor met 185 pk. Als alternatief konden klanten kiezen voor de viercilinder met turbo-oplading, die 200 pk leverde.

De krachtigste motor van de Spider is een zescilinderbenzinemotor met 260 pk en voorwielaandrijving. Klanten hadden bovendien de keuze uit verschillende dieselmotoren, waarvan het vermogen varieerde tussen 170 en 210 pk.

Alle modellen die tot 2006 werden gebouwd waren uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak. Vanaf 2006 werd ook eindelijk een automatische versnellingsbak met zes versnellingen aangeboden.

Ondanks het relatief lage gewicht van vele versies van de Spider, is het verbruik niet bijzonder laag. Het gecombineerd gebruik van de Spider met benzinemotor van de nieuwste generatie bedraagt 9,1 liter per 100 kilometer. Met een tankinhoud van 70 liter resulteert dit in een actieradius van ongeveer 770 kilometer.

Het is mogelijk een aanhangwagenkoppeling aan de Alfa Romeo Spider te bevestigen. Het trekvermogen bedraagt 500 kilogram geremd en 1.450 kilogram ongeremd.

Afmetingen

In zijn verschillende versies heeft de Spider een koffervolume van maximaal 300 liter. De onderkant van de bagageruimte heeft echter veel oneffenheden, wat het inladen moeilijk maakt.

De klassieke Spider is 4,258 meter lang, 1,63 meter breed en 1,29 meter hoog. Het voertuig wordt traditioneel aangeboden als sportieve tweezitter. Grotere varianten zijn niet verkrijgbaar.

Gegevens en afmetingen Alfa Romeo Spider 2.2 JTS
Productie 2008 - 2010
Lengte, breedte, hoogte 4,4 m x 1,8 m x 1,3 m
Wielbasis 2,5 m
Inhoud bagageruimte 235 l
Ledig gewicht 1.445 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.905 kg
Cilinderinhoud 2.198 cc
Koppel 230 Nm
Topsnelheid 224 km/h
Acceleratie 0 tot 100 km/u 8,8 s
Tankinhoud 70 l
Verbruik 9,1 l
CO2-uitstoot 214 g/km

Varianten

Door de lange bouwtijd van de Spider hebben liefhebbers de keuze uit verschillende varianten. De modellen van 1971 tot 1993 werden op de markt gebracht onder de naam Alfa Romeo Spider 2.0 of 2.0 Veloce.

Vanaf 1993 werden een 3-liter-motor en nieuwe benamingen toegevoegd. Zo was er de Spider Romeo Twin Spark, Elegante en Sportivo. Vanaf 1998 was er een model met een 1,8-liter motor verkrijgbaar, en van 2003 tot 2006 een met een 3,2-liter motor. Vanaf 2006 werden de namen JTS, Exclusive en Turbo of Turbo Sport toegevoegd.

De productie van de Spider werd uiteindelijk stopgezet in 2011, en er is geen opvolger in zicht.

Prijs

Occasions van de eerste generatie van de Spider zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 30.000. Nieuwere modellen met vrij hoge kilometerstanden zijn al te koop voor minder dan € 10.000.

De onderhoudskosten voor de laatste generatie van Alfa Romeo Spider liggen tussen € 185 en 205 aan motorrijtuigenbelasting per jaar. De verzekering kost ongeveer 974 euro per jaar.

Design

Exterieur

Van oudsher is de Alfa Romeo Spider Verkrijgbaar als cabriolet - die modellen zijn uitgerust met een grotendeels zwart vouwdak.

Het model is verkrijgbaar in alle gangbare carrosseriekleuren. Als occasions zijn er opvallend veel Spiders in het typische rood te vinden.

Interieur

Het interieur van de Alfa Romeo Spider is erg degelijk.

Wat wel opvalt is dat - zelfs in de laatste generatie die tot 2011 werd geproduceerd - veel comfortvoorzieningen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn deels tegen meerprijs of zelfs helemaal niet verkrijgbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor verwarmde stoelen, elektrisch verstelbare stoelen, een navigatiesysteem of xenonverlichting.

alfa-romeo-spider-interieur

Veiligheid

De laatste generatie van de Alfa Romeo Spider is uitgerust met ABS, ESP, een remassistent en diverse airbags. Rijhulpsystemen zoals Hill Start Assist of Lane Keeping Assist zijn echter niet aan boord. Een Euro NCAP Crashtest is voor de Alfa Romeo Spider niet beschikbaar.

In de loop der decennia kwamen er wel vaker meldingen van fabricagefouten. Die technische gebreken moeten zeker worden afgewogen, vooral bij de aankoop van oudere modellen. Bovendien bleek uit tests dat de carrosserie erg vervormd was.

FAQ

Hoe stabiel ligt de Spider op de weg?

Uit tests bleek dat het sportieve bochtenwerk en de precieze en gevoelige besturing van de modelserie uitstekend waren. Bovendien profiteerden bestuurders van een erg stabiele wegligging.

Is er een coupéversie van de Alfa Romeo Spider?

Ja, in de jaren '90 had de fabrikant een vast dak als optie. Die variant werd de Alfa Romeo GTV genoemd en behoort dus, strikt genomen, niet tot de Spider-serie.

Alternatieven

Ben je binnen de Alfa Romeo-familie op zoek is naar een alternatief voor de Spider, dan is de Alfa Romeo Giulia een goed alternatief. De sedan is sinds 2016 in productie en geldt als aanvulling op aanbod van de sportieve voertuigen Alfa Romeo. Ondertussen moeten de chauffeurs het wel zonder open dak stellen.

Als je kijkt naar andere fabrikanten, komt de Fiat 124 Spider in aanmerking. Die werd geproduceerd van 2016 tot 2019 en geldt als een sportieve cabriolet met goede rijeigenschappen. De eenvoudige uitrusting doet ook denken aan de tijd van de Spider. De technologie is in wezen gebaseerd op de populaire Mazda MX-5.

Beoordelingen voor Alfa Romeo Spider

19 Beoordelingen

4,7