Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Alfa Romeo Mito

Auto, Motor und Sport Beste Auto van het Jaar 2010, 2011 en 2013

De Alfa Romeo MiTo (Type 955) is een supermini met 3 deuren. De auto wordt gebouwd door het Italiaanse Alfa Romeo (Fiat Chrysler) en internationaal geïntroduceerd op de Britse Motor Show van 2008. Hij is beschikbaar sinds juli 2008 als concurrent van de Mini en de Audi A1. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Alfa Romeo MiTo

De naam MiTo is het resultaat van een Europese publiekswedstrijd. In elke land kan de beste naamgever een Alfa Romeo Spider of mountainbike winnen. Aanvankelijk heet de creatie Junior. De uiteindelijke winnaar is Furiosa. De naam doet het goed in Italië, Frankrijk, UK en Duitsland, maar niet in Spanje. Op 14 maart 2008 wordt daarom vooralsnog MiTo aangekondigd als officiële naam, een samentrekking van Milano (Milaan) en Torino (Turijn). De auto wordt dan ook ontworpen in de eerste en samengesteld in de tweede stad. Het Italiaanse woord “mito” betekent tegelijk mythisch of legendarisch.

De MiTo krijgt heel wat prijzen. Zo wordt hij bijvoorbeeld 3 keer de “Bestes Auto des Jahres” van “Auto, Motor und Sport”, in de categorie compacte importvoertuigen (2010, 2011 en 2013).

De Alfa Romeo MiTo technisch bekeken

De Alfa Romeo MiTo wordt ontworpen in het Centro Stile Alfa Romeo, met inspiratie van de 8C Competizione. De auto wordt gebouwd op het Fiat Small platform van de Fiat Grande Punto, ook gebruikt voor de Opel/Vauxhall Corsa D. Tussen 2008 en 2016 worden ongeveer 250000 exemplaren samengesteld in de Fiat Chrysler fabriek van Mirafiori.

Het prototype van de MiTo is de GTA (Gran Turismo Alleggerita), tegelijk ook de sportiefste versie van het voertuig. Hij verschijnt in maart 2009 op de Motor Show van Genève. Zijn 1.8 turbomotor heeft directe injectie en variabele kleptiming voor de in- en uitlaat. De auto heeft een kracht van 240 PS en een topsnelheid van 250 km/u. Zijn gewicht is laag door het gebruik van koolstofvezels in de achterspoiler, het dakpaneel en de spiegelbehuizingen. Verder wordt er ook veel aluminium gebruikt. In vergelijking met de (uiteindelijke) standaard MiTo is de ophanging hier 20 mm lager en actief.

Verder maakt de MiTo gebruik van het nieuwe “Alfa DNA” systeem. Zo kan de bestuurder 3 verschillende rijmodi kiezen: Dynamic, Normal en All-Weather. Het systeem controleert vervolgens het gedrag van de motor, de remmen, ophanging, transmissie en het stuur. Achteraan zijn er ledlampen en een kofferruimte van 250 liter. De voorwielen hebben Q2 elektronische differentialen, die actief zijn in de Dynamic rijmodus. Zij kunnen sneller en strakker door bochten, zonder daarbij trekkracht te verliezen.

Naast de GTA verschijnt verder ook nog de Quadrifoglio Verde versie van de MiTo. Dit model wordt gepresenteerd in 2009 op de Motor Show van Frankfurt. De naam betekent Groen Klaverblad en de Quadrifoglio is traditioneel altijd het topmodel in de Alfa Romeo reeksen. Deze MiTo heeft een 1.4 MultiAir van 170 PS en een nieuwe C635 Fiat Powertrain Technologies (FPT) transmissie. Ook de ophanging en het stuur zijn volledig nieuw. De nieuwe motor heeft een verbruik van 6 liter per 100 km en stoot 139 g/km CO2 uit.

Alfa Romeo MiTo updates

De Alfa Romeo MiTo kent geen tweede generatie, maar ondergaat wel een aantal updates. Een eerste update vindt plaats in 2010 en wordt getoond op de Motor Show van Genève. Deze update omvat een nieuwe FPT transmissie, de TCT met 6 snelheden. Het controlesysteem is van Borg Warner. Er wordt tegelijk een nieuwe Blue&Me TomTom getoond.

Een tweede update volgt in 2014. Er verschijnt nu onder andere een nieuwe 0.9 TwinAir turbomotor van 105 PS. Er komen een nieuwe gril met chromen platen, een nieuwe antracietgrijze kleur en nieuwe voorlichten. Het interieur krijgt nieuwe bekledingen, 3 nieuwe dashboards en een nieuw U Connect infotainment systeem (5.0).

In 2016 krijgt de auto een facelift, die eerst getoond wordt op de Motor Show van Genève. De MiTo lijkt nu vooraan op de Giulia. Het nieuwe Alfa Romeo logo wordt opgenomen en de uitrustingen krijgen nieuwe namen.

Alfa Romeo MiTo modellen en prijsklassen

De Alfa Romeo MiTo is een compacte hatchback met 3 deuren. Naast het basismodel (MiTo) verschijnen ook nog het GTA sportmodel en het Quadrifoglio Verde topmodel. De motormodellen omvatten daarbij 2 turbodiesels en 5 benzines. De dieselmotoren zijn de 1.3 JTDM van 85 PS en de 1.6 JTDM van 120 PS. De benzinemodellen zijn een 1.4 (70 en 78 PS) en een 1.4 MultiAir Turbo (135 en 170 PS). Daarnaast is er hier ook nog een 1.4 LPG Turbo van 120 pk. Verder zijn er 3 uitrustingsniveaus: Mito, Super en Veloce (eerder QV).

Naast de standaardreeks bestaan er ook heel wat speciale edities. Hiertoe behoren de Edizione Sprint (2009), de Maserati Version (2010), de Quadrifoglio Verde 101 (2012), de Mito SBK Superbike en de Racer.

Beoordelingen voor Alfa Romeo Mito

20 Beoordelingen

4,7