Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mini-cooper-s-front

Mini Cooper S

1 / 3
mini-cooper-s-front
mini-cooper-s-back
mini-cooper-s-side

Sterke punten

  • Sportieve rijeigenschappen
  • Tijdloos, aansprekend design
  • Hoogwaardige bouwkwaliteit

Zwakke punten

  • Sportiviteit gaat voor comfort
  • Relatief krap interieur
  • Duurder dan concurrentie

MINI Cooper S : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de MINI Cooper S, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

MINI Cooper S: pittige stadsauto

Vraag iemand naar de meest iconische auto ooit gemaakt en de kans is groot dat je ‘MINI’ te horen krijgt. De kleine Brit wordt namelijk vers in ons geheugen gehouden dankzij de moderne MINI-modellen. Daarbij vormen de Cooper-versies, zoals deze MINI Cooper S, de populairste modellen. Lees meer.

Interesse in een Mini Cooper S

Mini Cooper S occasions
Mini Cooper S nieuwe auto's
Mini Cooper S dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Aansprekend en tijdloos design waarin de originele Mini nog altijd is te herkennen
  • Aansprekende, sportieve rijeigenschappen: het bekende go-kart-gevoel
  • Hoogwaardige bouwkwaliteit en rijke uitrustingen
  • Vanaf de derde modelgeneratie ook al praktische vijfdeurs

Technische gegevens

Motorisatie

De MINI 3-deurs (en later ook 5-deurs) is er in meerdere uitvoeringen. De basisuitvoering wordt bijvoorbeeld aangeduid als One en beschikt over een 1,5-liter driecilinder benzinemotor. De reguliere MINI Cooper heeft diezelfde motor. De MINI Cooper S is een sportievere variant met een 2,0-liter viercilinder benzineblok, goed voor 178 pk op de voorwielen. Daarmee sprint hij naar de 100 km/u in 6,7 seconden. De MINI Cooper S Cabrio doet daar met een tijd van 6,9 seconden nauwelijks langer over.

Afmetingen

De MINI mag dan letterlijk ‘mini’ heten, écht klein is de hatchback allang niet meer. Zo is een driedeursversie van de MINI Cooper S, afhankelijk van de modelgeneratie, 3,65 tot 3,88 meter lang en ongeveer 1,70 meter breed, waarmee hij bijna 80 centimeter langer en ruim 30 centimeter breder is dan het klassieke model waar zijn uiterlijk aan refereert. Als vijfdeurs hatchback is hij zelfs 4 meter lang, waarmee hij mooi in de pas loopt met andere – enkel met vijf deuren verkrijgbare – B-segmenters zoals de Peugeot 208 en de Ford Fiesta.

De belangrijkste specificaties op een rij

MINI Cooper S (3-deurs en 5-deurs hatchback)
Marktintroductie 2000
Lengte x breedte x hoogte 3,65-4,0 x 1,68-1,72 x 1,40-1,42 m
Wielbasis 2,46-2,57 m
Inhoud bagageruimte 160-278 l
Ledig gewicht 1.105-1.240 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.580-1.755 kg
Cilinderinhoud 1.598-1.998 cm3
Vermogen 120 kW (163 pk)-141 kW (192 pk)
Koppel 210-280 Nm
Topsnelheid 218-235 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,4-6,8 sec
Tankinhoud 44-50 l
Verbruik 5,7-8,4 l/100 km
CO₂-uitstoot 133-202 g/km

Varianten

De variant Cooper S is beschikbaar op bijna alle modellen van de Britse fabrikant. De naam Cooper S verwijst naar de motorisatie van de auto. Dat kan zijn de MINI Countryman Cooper S, de MINI Clubman Cooper S of de MINI Cabrio Cooper S. Onder de naam ‘MINI Cooper S’, zonder verdere toevoegingen, wordt echter de MINI hatchback verstaan. Dat is in principe een driedeurs model, maar vanaf de derde modelgeneratie is de MINI hatchback, en daarmee de MINI Cooper S, ook leverbaar als vijfdeurs. Verder kende de MINI Cooper S in de loop der jaren nog een aantal speciale uitvoeringen, zoals de Resolute Edition en de Rockingham GT Edition. Bij de eerdere modelgeneratie was het MINI Cooper S-aanbod nog weer onderverdeeld in Salt, Pepper en Chili, als aanvullende uitrustingsniveaus.

Prijzen

De MINI Cooper S is nieuw leverbaar vanaf ongeveer 40.000 euro. Ter vergelijking: het basismodel van de MINI 3-deurs is leverbaar vanaf ongeveer 30.000 euro. Het spreekt voor zich dat je met een MINI Cooper S occasion voordeliger uit bent. Vroege exemplaren staan al te koop voor bedragen vanaf zo’n 2.000 á 3.000 euro. Als de MINI Cooper S maximaal tien jaar oud is, moet je rekening houden met bedragen vanaf zo’n 9.000 á 10.000 euro.

Design

Buitenkant

Een retromodel ontwerpen is altijd een kwestie van ‘erop of eronder’. Soms vindt de meerderheid het heiligschennis, maar vaak blijkt teruggrijpen naar je geschiedenis een schot in de roos. De MINI is het schoolvoorbeeld van hoe zo’n retrodesign kan uitgroeien tot een succesverhaal. Daarin slaagt hij trouwens stiekem zonder een net zo kleine auto te zijn als zijn iconische voorganger. Gelukkig is de moderne MINI daardoor wel ruim en praktisch genoeg om te gebruiken als dagelijkse auto. Vanaf de derde modelgeneratie is er ook een praktischer vijfdeurs hatchbackversie van de MINI Cooper S. Afgezien van de extra portieren heeft die ook een iets langere wielbasis, maar verder blijft het kenmerkende design van de MINI hatchback behouden.

Binnenkant

Ook binnenin is MINI erin geslaagd de retro-inspiratie van het origineel toe te passen op een modern, kwalitatief hoogwaardig interieur. Zo moet het ronde infotainmentcluster bijvoorbeeld doen denken aan de centrale snelheidsmeter van de klassieke MINI, terwijl de bouwkwaliteit duidelijk toonaangevend is voor het segment. Zo vind je mooie materialen in dit interieur en kun je kiezen uit een heel gamma aan leersoorten om het dashboard, deuren en stoelen mee te bekleden. Dat verklaart ook deels de hogere instapprijs ten opzichte van vaak ruimere concurrenten.

Veiligheid

Bij zijn Euro NCAP-crashtests werd de MINI Cooper S beloond met, afhankelijk van de modelgeneratie, een mooie vier van de vijf sterren of zelfs de volle score van vijf sterren. Opmerkelijk genoeg heeft het model uit 2014 een lagere score dan die uit 2007. Dat komt echter doordat de eisen in de loop der jaren verder zijn aangescherpt. In absolute zin is de MINI juist veiliger geworden. Wel zijn de meest geavanceerde veiligheidssystemen optioneel leverbaar en dus niet standaard aanwezig.

Alternatieven

De Mini Cooper S bevindt zich in het B-segment, maar is qua prijsniveau wel aan de bovenkant van dat segment gepositioneerd. Zeker in de duurdere/sportievere uitvoeringen concurreert hij dus ook een beetje met iets grotere en/of luxere auto’s uit hogere segmenten. De MINI Cooper S onderscheidt zich met zijn retro-uiterlijk en aansprekende rijeigenschappen. Andere (semi) sportieve hatchbackmodellen in het B-segment zijn de Ford Fiesta (ST) en Suzuki Swift (Sport), waarbij die laatste ook een kenmerkend uiterlijk heeft. Een andere compacte stadsauto met retro vormgeving is de Fiat 500, maar die is wel nog een stuk kleiner dan de MINI Cooper S en opereert in het A-segment. Wel zijn er in de vorm van de Abarth 500-modellen de nodige sportieve uitvoeringen die in het vaarwater van de MINI zitten. Zoek je gewoon een B-segment hatchback, kijk dan ook eens naar (veelal voordeliger) modellen zoals de Hyundai i20, Peugeot 208, Renault Clio of Volkswagen Polo.

FAQ

Hoeveel pk heeft de MINI Cooper S?
Afhankelijk van de modelgeneratie en soms ook de exacte uitvoering heeft de MINI Cooper S een vermogen van 120 kW (163 pk) tot 141 kW (192 pk).
Wat is het verschil tussen de MINI Cooper en de MINI Cooper S?
Het verschil tussen de MINI Cooper en de MINI Cooper S is het motorvermogen. De MINI Cooper S is de iets krachtiger versie van de twee. De ‘S’ staat dan ook voor extra sportiviteit. Hoe groot het verschil in motorvermogen precies is verschilt per modelgeneratie.
Wat voor motor heeft de MINI Cooper S?
De MINI Cooper S heeft een viercilinder benzinemotor. De meeste modellen hebben een motorinhoud van 1.998 cc (2,0-liter benzinemotor), maar de eerste Cooper S-modellen hadden een motorinhoud van 1.598 cc (1,6-liter benzinemotor).

Beoordelingen voor MINI Cooper S

37 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Modellen