Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mini Cooper

State-of-the-art stadsvoertuig met iconische geschiedenis

In oorsprong is de Mini (in advertenties schrijft men ‘MINI’) een reeks van kleine stadsauto’s gemaakt door de historische British Motor Corporation (BMC) en diens verschillende, latere verschijningsvormen (voornamelijk British Leyland en Rover Group). Tot deze vroege modellen behoren ondertussen iconisch geworden voertuigen zoals de Morris Mini-Minor, de Austin Seven, de Countryman, de Moke, de 1275GT en de Clubman. De bijvoeging ‘Cooper’ is hierbij eigenlijk afkomstig van de prestatievarianten van deze voertuigen, die gebouwd werden voor de legendarische racer John Cooper. Lees meer

Video - Mini Cooper Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Mini Cooper

De originele Mini is een tweedeur. Hij blijft in productie tot in 2000. Vanaf 2001 spreekt men van de nieuwe Mini’s, ondertussen geproduceerd door BMW (onder de merknaam Mini). Deze reeks omvat de Mini Hatch (Hardtop, Convertible), de Clubman, de Countryman (een crossover met 5 deuren), de Coupe/Roadster en de Paceman (een crossover met 3 deuren gebaseerd op de Countryman). De voertuigen worden gebouwd in de fabrieken van Oxford, Cowley (UK). De Countryman en de Paceman worden gebouwd door Magna Steyr in Oostenrijk. In 2012 worden wereldwijd 301526 Mini’s verkocht. Ook de rally traditie van John Cooper wordt sinds 2011 weer verdergezet via het Prodrive WRC Team.

De Mini Cooper technisch bekeken

Wanneer men tegenwoordig over Mini Cooper spreekt, spreekt men in de eerste plaats over de Mini Hatch, ook wel Mini Hardtop, Mini Cooper, Mini One of gewoon Mini genoemd. Hatch verwijst daarbij naar Hatchback, een layout waarbij koffer en zitruimte in hetzelfde bouwvolume zitten. Het voertuig heeft dan ook 3 deuren (in plaats van 2). Het wordt gepresenteerd in 2000. De tweede generatie start vanaf 2006, de derde vanaf 2014. In 2004 wordt ook nog een cabrio versie gelanceerd, die in 2008 een tweede generatie krijgt.

Sinds dat jaar gebruiken alle Mini modellen (behalve de Mini Hatch en behalve in de USA) Efficient Dynamics, een pakket technologieën dat het verbruik optimaliseert en minimaliseert. In de Mini literatuur worden deze technieken Minimalism Technologies genoemd. Ook de start/stop-functie en de Brake Energy Generation zijn hier een onderdeel van. Zij doen de motor uitvallen wanneer de auto stilstaat en leveren (vanuit de remmen) de elektriciteit om hem weer op te starten bij het indrukken van de koppeling. Zo bereiken deze modellen een soortgelijke efficiënte en lage uitstoot als de Toyota Prius hybride. Men kan zelfs zeggen dat alle Mini’s tegenwoordig per definitie milde hybrides zijn. BMW werkt ondertussen bovendien voort om de Efficient Dynamics ook in oudere modellen te implementeren.

Sinds september 2008 hebben alle Mini’s voorts standaard Dynamic Stability Control (DSC). Hiertoe behoort onder andere de heuvelassistentie, waarbij de rem nog een paar seconden wordt aangehouden na het loslaten. Zo krijgt de bestuurder voldoende tijd voor zijn acceleratie (zonder de minste controle over het voertuig te verliezen). Ook de Emergency Brake Assist (EBA) behoort tot deze technieken. Volgens de Duitse Automobielclub (ADAC) vertoont de Mini amper gebreken in de eerste 4 jaar van zijn bestaan. Ze zetten de auto dan ook aan de top van zijn klasse, nog voor de Ford Fusion en de Mitsubishi Colt (mei 2010).

De nieuwe generatie Mini Cooper (vanaf 2014)

Sinds 2014 is de Mini Hatch (F55/F56) aan zijn derde generatie bezig. Het voertuig wordt gepresenteerd in november 2013. Deze generatie is 98 mm langer, 44 mm breder en 7 mm hoger dan zijn voorganger. De wielbasis is 28 mm langer en de rijbasis is breder (42 mm vooraan, 34 mm achteraan). Door deze ingrepen worden het interieur en de koffer (van 211 liter) ruimer. Deze generatie biedt verder 5 volledig nieuwe motoren aan: 3 benzinemotoren en 2 diesels. Het gaat om een 1.2 litermotor met 3 cilinders en 102 pk, een 1.5 litermotor met 3 cilinders en 136 pk, de BMW B38 motor, een 2.0 litermotor met 4 cilinders en 192 pk (BMW B48) en een 1.5 litermotor met 3 cilinders (BMW B37). Deze dieselmotor verschijnt in 2 varianten: een met 95 pk en een met 116 pk (voor de Cooper D). Daarnaast is er ook nog een 2.0 turbo-diesel van 168 pk (voor de Cooper SD).

De motoren worden gekoppeld aan een manuele of (‘sports’) automatische transmissie met 6 snelheden. Een Hatch met 3 deuren, een automatische transmissie en een 1.5 benzinemotor met 3 cilinders bereikt een snelheid van 100 km/u in 7,3 seconden. De 2.0 motor met 4 cilinders heeft in dezelfde constellatie maar 6,4 seconden nodig om de snelheid van 100 km/u te bereiken. Daarbij is de vorm van deze nieuwe Mini iets ronder dan die van zijn voorganger. Hierdoor wordt de aerodynamica en (desgevallend) de beveiliging van voetgangers verbeterd. Om deze overhang en de hogere koffer mogelijk te maken, bouwt men op een nieuw UKL platform, dat ook gebruikt wordt voor de nieuwe BMW 2 Serie (Active Tourer).

Mini Cooper modellen en prijsklassen

Als de Hatch het nieuwe basismodel van de Mini is, dan wordt dat sinds de tweede generatie (Mk II) vergezeld van een drietal vaste afgeleiden. Dit zijn de Mini One, de Mini Cooper en de Mini Cooper S. Prijzen gaan in stijgende lijn. In juli 2009 wordt ook nog de Mini First toegevoegd, een budgetvriendelijke versie van de One (met een minder krachtige motor). Het voertuig wordt uiteindelijk een voorganger van de Mini One Minimalism, gelanceerd in januari 2010. Deze versie is milieuvriendelijker en maakt gebruik van de hierboven vermelde Minimalism technologieën. Ondertussen kreeg de Hatch ook nog een variant met 5 deuren, de Mini 5-door (of AKA 4-door in de USA, F55). Dit model is zwaarder en langer dan de Hatch, maar presteert verder soortgelijk. De kofferruimte is uiteraard wel aanzienlijk groter.

Naast de (vaak ingewikkelde) modelopdelingen kent de Mini, tot slot, ook tal van speciale edities. Een voorbeeld is de Olympische Mini, gebouwd voor Team GB ter gelegenheid van de Spelen in Londen (2012). Hij heeft een wit dak met het logo van de Spelen erop en wordt gelanceerd aan de zijde van 2 andere speciale edities: de Bayswater Special Edition en de Baker Street Special Edition.

Beoordelingen voor Mini Cooper

69 Beoordelingen

4,6