Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mini-cooper-clubman-front

Mini Cooper Clubman

1 / 3
mini-cooper-clubman-front
mini-cooper-clubman-side
mini-cooper-clubman-back

Sterke punten

  • Krachtige motoren
  • Veel ruimte voorin
  • Meest praktische van alle MINI’s

Zwakke punten

  • Luidruchtig interieur
  • Duurder en …
  • … minder praktisch dan concurrenten

MINI Cooper Clubman : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de MINI Cooper Clubman, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

MINI Cooper Clubman: unieke compacte lifestyle stationwagon

Al sinds de jaren zestig noemt men klassieke Mini’s en moderne (BMW) MINI’s vaak Mini Cooper of zelfs Minikoeper. Maar ‘Cooper’ is de aanduiding voor de snelle versies. Hoewel de Clubman oorspronkelijk een Mini-variant uit de jaren zeventig is, gebruikt MINI de naam sinds 2009 voor de stationwagon. Lees meer

Interesse in een Mini Cooper Clubman

Mini Cooper Clubman occasions
Mini Cooper Clubman nieuwe auto's
Mini Cooper Clubman dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Fijne rijeigenschappen met praktische voordelen van stationwagon
  • Versnellingsbak schakelt uiterst nauwkeurig
  • Onderscheidende vormgeving met achterdeurtjes i.p.v. conventionele achterklep
  • Interieur is goed afgewerkt, schakelaars zijn fraai verlicht en intuïtief te bedienen

Technische gegevens

Motorisatie

MINI introduceert de Clubman in 2007 als stationwagon-variant van de gewone MINI van de tweede generatie. De Clubman is er net als de hatchback in talrijke Cooper-uitvoeringen. Dan heet de auto dus MINI Clubman Cooper.

De eerste generatie van de Clubman Cooper is voorzien van 1,6-liter viercilinder benzinemotoren met 88-90 kW (120-122 pk). De Cooper S levert 128-135 kW (175-184 pk), de John Cooper Works-uitvoering maar liefst 155 kW (211 pk).
De Clubman Cooper D heeft een 1,6-liter viercilinder dieselmotor met 80-82 kW (110-112 pk), de SD-versie 105 kW (143 pk). Standaard is een handgeschakelde zesversnellingsbak; optioneel een zestrapsautomaat met dubbele koppeling.

De MINI Clubman Cooper van de tweede generatie (vanaf 2015) is er met een 1,5-liter driecilinder benzinemotor met 100 kW (136 pk) en als tweeliter viercilinder Cooper S met 141 of 170 kW (192 of 231 pk). Deze versie is er ook met ALL4 vierwielaandrijving en optioneel een ácht- in plaats van een zestrapautomaat. Vanaf 2019 heeft de Cooper S ‘nog maar’ 131 kW (178 pk). De John Cooper Works heet nu JCW en levert 225 kW (306 pk), standaard met ALL4 vierwielaandrijving.
De Cooper D heeft nu als basismotor een 1,5-liter driecilinder dieselmotor met 85 kW (116 pk), de viercilinder Cooper SD levert 140 kW (190 pk). Die laatste is er ook met ALL4 vierwielaandrijving en een achttrapsautomaat.

Afmetingen

Bij zijn introductie is de tweede generatie van de MINI Clubman de grootste MINI tot dan toe – hij is maar liefst 35 centimeter langer en twaalf centimeter breder dan de eerste generatie: bijna 4,27 meter lang en precies 1,80 meter breed. De hoogte van de Clubman bedraagt 1,44 meter en de wielbasis is 2,67 meter lang. Achter de kenmerkende dubbele achterdeurtjes gaat een bagageruimte van 360 liter schuil, uit te breiden naar 1.250 liter met de achterbank neergeklapt.

De belangrijkste specificaties op een rij

MINI CLUBMAN
Marktintroductie 2015
Lengte x breedte x hoogte 4,27 x 1,80 x 1,44 m
Wielbasis 2,67m
Inhoud bagageruimte 360-1.250 l
Ledig gewicht 1.275-1.530 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.870-2.070 kg
Cilinderinhoud 1.499-1.998 cm3
Vermogen 85-225 kW (116-306 pk)
Koppel 220-450 Nm
Topsnelheid 205-250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 4,9-9,1 sec
Tankinhoud 48 l
Verbruik 4,1-7,1 l/100 km
CO₂-uitstoot 112-162 g/km

Varianten

De standaardvarianten zijn de motorvarianten. Op basis daarvan zijn er de basisuitvoering zonder toevoeging achter de naam – de Clubman Cooper is immers sowieso een lifestyle-auto, met alles wat daarvoor belangrijk is én eindeloze personalisatiemogelijkheden – en de Business Edition, die dus op de zakelijke markt is gericht. Erboven staan allerlei Editions, zoals de Hyde Park Edition die alleen in 2018-2019 leverbaar is, en de Richmond Park, Hammersmith en Rockingham GT Editions die er alleen in 2021-2022 zijn. In 2023-2024 biedt MINI de Clubman Untold Edition aan, én de Final Edition, wat inhoudt dat de MINI Clubman en Clubman Cooper aan het einde van hun carrière zijn.

Prijzen

Als de MINI Clubman Cooper van de tweede generatie in 2015 op de markt verschijnt, kost ie al bijna 31.000 euro. Uiteindelijk lopen de prijzen op tot meer dan 58.000 euro voor de Clubman Cooper S Final Edition en bijna 76.000 euro voor de Clubman JCW (John Cooper Works) ALL4.

Occasions van de MINI Cooper Clubman kun je al voor 3.000 euro vinden. Dan heb je wel een oud exemplaar van de eerste generatie met veel kilometers. Een exemplaar van de tweede generatie, dus na 2015, kost je minimaal 10.000 euro. En ook dan heb je er een met minstens anderhalve ton op de kilometerteller.

Design

Buitenkant

Eigenlijk heeft de MINI Clubman Cooper helemaal niets dan de namen gemeen met de klassieke Mini Cooper en de Mini Clubman (met het rechthoekige neusje en Mini met kleine letters) van de jaren zestig en zeventig – er was zelfs nooit een Mini Clubman Cooper. Toch verwijst hij met de verticale achterdeurtjes naar de Mini Clubman Estate van de jaren zeventig – toen de stationwagon-variant nog Estate of Countryman (nog meer begripsverwarring met het MINI van nu!) heette. De Clubman Cooper is een zesdeurs (!) stationwagon die zeer herkenbaar is als een moderne MINI, met alle kenmerken vandien.

Binnenkant

Het interieur van de MINI Clubman Cooper is slim ontworpen en bijzonder goed afgewerkt. Alle schakelaars zijn intuïtief te bedienen en 's nachts goed verlicht. De stoelen bieden zeer goede (zijdelingse) steun en zijn tegen meerprijs ook gedeeltelijk met leder bekleed.

Het dashboard met het ronde centrale instrumentarium verwijst naar het dashboard van de originele Mini. De boordcomputer in de middenconsole is het hart van de Mini Clubman Cooper. Die geeft niet alleen informatie over het brandstofverbruik of de bandenspanning, maar heeft ook een handsfree-functie. Smartphones zijn eenvoudig aan te sluiten via Apple CarPlay. Sinds 2019 kunnen updates voor het navigatiesysteem automatisch worden geïmporteerd via de geïntegreerde SIM-kaart.

Veiligheid

De veiligheidsuitrusting van de Mini Clubman Cooper omvat hoofd- en zij-airbags voor alle personen en frontairbags voor de voorinzittenden, ABS, ESP en een vermoeidheidswaarschuwingssysteem. Voor kinderzitjes zijn er Isofix-bevestigingspunten. Optioneel zijn City Assist en Collision Warning. Euro NCAP geeft de tweede generatie van de MINI Clubman een nette score van vier van de vijf sterren. Vooral op het gebied van inzittendenbescherming scoort het model zeer goed. De laatste ster ontglipt de Clubman door het ontbreken van (standaard) assistentiesystemen die kunnen helpen een aanrijding te voorkomen.

Alternatieven

De huidige Mini Cooper Clubman heeft weinig echt directe concurrenten. Een alternatief is … een exemplaar van de eerste generatie. Die is korter en iets smaller, maar ook ouder. Het design van de MINI Clubman Cooper speelt een grotere rol dan het praktische gebruiksgemak. Veel mogelijke concurrenten zijn praktischer en ook voordeliger dan de MINI Clubman Cooper. Het is een auto die je vooral om zijn design koopt. Als toch een concurrent genoemd moet worden, dan komen auto’s zoals de BMW 2 Serie Active Tourer en de Mercedes-Benz B-Klasse in beeld – compacte MPV’s, géén stationwagons. Bij deze twee alternatieven is het design juist ondergeschikt aan de praktische eigenschappen, maar BMW legt wel net als MINI de nadruk op fijne rijeigenschappen. Sportieve uitvoeringen als de Cooper zijn er van de BMW en de Mercedes-Benz echter niet.

FAQ

Is de Mini Cooper Clubman er ook met elektromotor?
Nee, de Mini Cooper Clubman is er niet met elektromotor.
Welke is groter, de MINI Clubman of de MINI Countryman?
De MINI Clubman en MINI Countryman zijn de grootste modellen van MINI. De Countryman is wat langer en breder, maar vooral hoger. De MINI Clubman is namelijk een stationwagon en de MINI Countryman een compacte SUV. Qua binnenruimte is de Countryman ook de grootste van de twee.
Wat is een MINI Clubman Cooper?
De MINI Clubman is de stationwagonvariant van de MINI hatchback. Je kunt de MINI Clubman zien als een zésdeursvariant. De Cooper is de sportievere, sterkere uitvoering van de Clubman, de John Cooper Works en JCW zijn de sportiefste topuitvoeringen.

Beoordelingen voor MINI Cooper Clubman

11 Beoordelingen

4,6