Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
maserati-quattroporte-l-01.jpg

Maserati Quattroporte

1 / 3
maserati-quattroporte-l-01.jpg
maserati-quattroporte-l-02.jpg
maserati-quattroporte-seats

Maserati Quattroporte : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Maserati Quattroporte, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 100.899,-*
Occasions vanaf:€ 3.900,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Maserati Quattroporte: S, S Q4, Diesel en GTS

De Maserati Quattroporte is een luxueus sportvoertuig. De auto wordt gebouwd door de Italiaanse fabrikant Maserati sinds 1963. Er bestaan zes generaties: I/AM107 (1963/69), II/AM123 (1974/78), III/Royale/AM330 (1979/90), IV/AM337 (1994–2001), V/M139 (2003/12) en VI/M156 (vanaf 2013). Quattroporte is Italiaans voor 'vier deuren'. Lees meer

Interesse in een Maserati Quattroporte

Alle artikelen

Alternatieve modellen

De Maserati Quattroporte technisch bekeken

De originele Maserati Quattroporte (Tipo AM107) wordt gebouwd tussen 1963 en 1969. Het is een grote sedan bekrachtigd door een V8 motor. Zowel het auto- als het motortype zijn op dat moment primeurs voor (een serieproductie van) deze bouwer. Het design wordt toevertrouwd aan de Turijnse busbouwer Pietro Frua, die inspiratie haalt bij een van zijn vroegere ontwerpen, een speciale editie van de Maserati 5000 GT (chassis 103.060), ontworpen voor Prins Karim Aga Khan, in 1962. De constructie van de carrosserie is in handen van Vignale. De Quattroporte wordt zo geïntroduceerd in oktober/november 1963, op de Motor Show van Turijn. Een prototype verschijnt er aan de zijde van de Maserati Mistral coupé. De productie vangt aan in 1964. De auto vergezelt nu twee andere grote tourers, de Facel Vega en de Lagonda Rapide. Op Europese snelwegen bereikt hij een dan nog ongeziene officiële topsnelheid van 200 km/u. Maserati zelf claimt zelfs een topsnelheid van 230 km/u. Daarvoor is de auto uitgerust met een 4.1 V8 van 4136 cc en 264 PS aan 5.000 rpm. De transmissie is een ZF handgeschakelde variant met vijf snelheden of een automatische Borg Warner met drie snelheden. Het Amerikaans model heeft (verplicht) twee ronde koplampen in plaats van de enkele, hoekige lamp van de Europese modellen. Tussen 1963 en 1966 worden 230 exemplaren gebouwd.

De nieuwe generatie Maserati Quattroporte

De zesde generatie Maserati Quattroporte verschijnt begin 2013. De wielbasis is 3.171 mm lang, (veel) langer dan al zijn voorgangers. Dat gebeurt voornamelijk om de auto beter te onderscheiden van de kleinere Maserati Ghibli, die hetzelfde platform deelt. De motoren zijn ondertussen V6 of V8 benzines. Er is ook een turbodiesel (zie hieronder). De benzinemotoren worden ontworpen door Ferrari. Ze worden gebouwd in de Chrysler fabrieken van Kokomo, Indiana en Trenton om vervolgens verscheept te worden naar Modena. Daar worden ze samengesteld door Ferrari. De dieselmotor heeft een geometrische turbolader ontworpen door VM Motori, een afdeling van FCA. De nieuwe Quattroporte wordt gebouwd door een speciaal departement in het Centro Stile van de Fiat Groep. Projectleider is ex-Pininfarina ontwerper Lorenzo Ramaciotti. De krachttreinen, het platform, de ophanging en onderdelen zoals de voordeuren zijn afkomstig uit de vorige generatie en uit de Ghibli (waarvan de wielbasis 173 mm korter is). Gebouwd wordt in de Officine Maserati fabriek van Grugliasco, nabij Turijn. Het chassis van de Quattroporte bestaat uit één deel en is gemaakt uit gemengd staal en aluminium. Met name de crashstructuur, de schoktorens, de voorvleugels, de deuren, de motorkap en de kofferbak zijn uit aluminium. De voorophanging maakt gebruikt van gelijke vorkbenen en een anti-rolbaar. De achterophanging heeft vijf links, vier van aluminium en een grotere, lagere arm uit staal, die ook dient als veerzetel. Vooraan ondersteunt een aluminium subframe de motor (op twee punten), het stuurhuis en de lagere arm van de ophanging. Achteraan ondersteunt een stalen subframe de vijf links van de ophanging. Hij geeft ook plaats aan de differentiaal. In 2015 krijgt de auto een update. Daarbij krijgt de GTS versie bijvoorbeeld nieuwe lichtmetalen wielen en rode Maserati logo's. Alle modellen krijgen meer en geüpgradede standaarduitrusting, en meer keuzes.

Maserati Quattroporte modellen en prijsklassen

De Maserati Quattroporte verschijnt als sedan met vier deuren. Er bestaan vier modellen: S, S Q4, GTS en Diesel. De Quattroporte S kan gezien worden als het basismodel en heeft een V6 twin-turbo van 2.979 cc en 410 PS. Hij wordt gevolgd door de Quattroporte S Q4, die dezelfde motor heeft. Het enige dieselmodel is de Quattroporte Diesel. Hij heeft een V6 turbomotor van 2.987 cc en 275 PS. Het topmodel is de Quattroporte GTS. Die heeft een V8 twin-turbobenzinemotor van 3.798 cc en 530 PS (390 kW en 523 pk aan 6.500-6.800 rpm). Visueel is hij te herkennen aan zijn trapeziumvormige uitlaat. Alle motoren worden standaard gekoppeld aan de ZF 8HP70, een automatische transmissie met acht snelheden. Voor het modeljaar 2018 worden ze geüpgraded. De V6 produceert nu 456 PS en de V8 is goed voor 568 PS. Naast deze modellen is er verder nog een aantal speciale edities van de Quattroporte. Een voorbeeld is de Zegna Limited Edition uit 2015. Dat is een versie van de GTS ontwikkeld in samenwerking met het Italiaanse modehuis Ermenegildo Zegna. Een eerste conceptauto wordt getoond in 2013 op de Motor Show van Frankfurt. In 2014 worden in totaal honderd Zegna's gebouwd.

Beoordelingen voor Maserati Quattroporte

1 Beoordelingen

4,5