Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-a8-front

Audi A8

1 / 3
audi-a8-front
audi-a8-side
audi-a8-back

Sterke punten

  • Uitstekende interieurafwerking
  • Krachtige motoren
  • Innovatieve technologieën aan boord

Zwakke punten

  • Opties drijven de prijs flink op
  • Technologieën blijken storingsgevoelig
  • Nog geen volledig elektrische versie

Audi A8 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi A8, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi A8: innovatieve luxe

De Audi A8 is sinds 1994 het absolute topmodel van het merk als het gaat om luxe. De A8 combineert luxe en comfort met een vleugje sportiviteit en had op gebied van technologie en comfort alles in huis wat Audi destijds te bieden had. Lees meer.

Interesse in een Audi A8

Audi A8 occasions
Audi A8 nieuwe auto's
Audi A8 dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Interieurafwerking staat op hoog niveau
  • Krachtige benzine- en dieselmotoren en recent ook plug-in hybrides
  • Op het gebied van innovatieve technologieën biedt de A8 alles wat Audi in huis heeft
  • Afhankelijk van de uitvoering wordt de luxe gecombineerd met sportiviteit

Technische gegevens

Motorisatie

De Audi A8 is voornamelijk geleverd met grote benzine- en dieselmotoren. Van een ‘bescheiden’ 2,5-liter V6 tot een 6,0-liter V12. Daartussen zaten nog een aantal V6- en V8-motoren. Bij de derde generatie in 2009 werd ook een 2,0-liter viercilinder benzinemotor aan het aanbod toegevoegd. Later verdween die weer, maar zijn er (plug-in) hybride aandrijflijnen voor in de plaats gekomen. Alleen de eerste generatie Audi A8 was leverbaar met handgeschakelde transmissie, afhankelijk van de uitvoering met vijf of zes versnellingen. De latere modelgeneraties waren er alleen met automaat, afhankelijk van de modelgeneratie en/of uitvoering met vier tot acht versnellingen. De meeste Audi A8-modellen hebben vierwielaandrijving, maar er zijn ook varianten met alleen voorwielaandrijving.

Afmetingen

Over alle modelgeneraties gezien is de Audi A8 in lengte gegroeid van zo’n 5,0 naar 5,4 meter, maar de breedte en hoogte zijn altijd vrijwel gelijk gebleven. De breedte bedraagt zo’n 1,9 meter en de hoogte ongeveer 1,4 meter. De wielbasis groeide mee met de lengte, van net geen drie meter tot 3,3 meter. Een grote sedan heeft ook een grote bagageruimte: in de meeste modellen van de Audi A8 past ruim 500 liter bagage. Alleen de latere plug-in hybrides hebben een kleinere bagageruimte, van zo’n 390 liter. De batterij neemt namelijk bagageruimte in.

De belangrijkste specificaties op een rij

Audi A8
Marktintroductie 1994
Lengte x breedte x hoogte 5,0-5,4 x 1,9 m x 1,4 m
Wielbasis 2,9-3,3 m
Inhoud bagageruimte 390-525 l
Ledig gewicht 1.435-2.315 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.060-2.950 kg
Cilinderinhoud 1.984-6.299 cm3
Vermogen 110 kW (150 pk)-420 kW (571 pk)
Koppel 250-900 Nm
Topsnelheid 220-250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 9,9-3,8 sec
Tankinhoud 65-92 l
Verbruik 2,2-14,6 l/100 km
CO₂-uitstoot 50-350 g/km

Varianten

Naast de reguliere Audi A8 is iedere modelgeneratie ook geleverd of leverbaar als A8L met een iets langere wielbasis. Die extra lengte komt ten goede aan de beenruimte van de inzittenden op de achterbank. Een andere variant is de Audi S8. Dit is een sportievere uitvoering die dankzij een (nog) hoger vermogen de luxe en welvaart van een reguliere Audi A8 combineert met sportieve prestaties. Verder heeft Audi af fabriek geen speciale varianten geproduceerd, maar op speciale bestelling zijn in de loop der jaren wel een aantal speciale exemplaren van de Audi A8 ontstaan.

Prijzen

De Audi A8 heeft op dit moment (oktober 2023) een nieuwprijs vanaf ca. 128.000 euro, voor de plug-in hybride-versie. Dat is ook de enig overgebleven variant voor de reguliere Audi A8. De Audi S8 is ook nog leverbaar en die prijzen beginnen vanwege de bpm (op emissie gebaseerde aanschafbelasting) gelijk bij ruim 200.000 euro.

Een Audi A8 occasion is al te vinden vanaf zo’n 3.000 euro, maar dan gaat het natuurlijk wel om veel oudere exemplaren. In de prijsklasse tot pak ’m beet 6.000 euro vind je vooral exemplaren van de eerste generatie of een enkele vroege van de tweede, in beide gevallen met veel kilometers op de teller. Een Audi A8 van maximaal tien jaar oud is te vinden vanaf ca. 16.000 euro, waarbij het ook weer gaat om exemplaren met veel kilometers. Let bij dit soort (verhoudingsgewijs) zeer voordelige Audi A8-exemplaren ook extra goed op eventuele gebreken. De huidige modelgeneratie (vanaf 2017) is te vinden vanaf 40.000 euro, ook weer voor een exemplaar met veel kilometers. Naarmate een Audi A8 occasion nieuwer en/of mooier is, kruipt de prijs uiteraard verder richting nieuwprijs. Het aanbod van de Audi S8 is in Nederland relatief beperkt, maar de exemplaren zijn te koop voor prijzen vanaf 6.500 euro voor de eerste generatie, of vanaf ruim 30.000 euro als hij maximaal tien jaar oud mag zijn.

Design

Buitenkant

De Audi A8 is altijd een langgerekte vierdeurs sedan. Voor iedere modelgeneratie is de vormgeving typerend voor Audi-modellen uit de betreffende periode. Vaak was de Audi A8 ook het eerste model dat een nieuwe designtaal voor het merk introduceerde. Wel is de nieuwe designtaal vaak een evolutie van de voorgaande. Voordeel daarvan is dat een oudere Audi A8 er niet gelijk gedateerd uitziet, waardoor je ook met een ouder type nog prima voor de dag kunt komen.

Binnenkant

Ook vanbinnen is de Audi A8 over het algemeen behoudend vormgegeven, maar de gekozen materialen en eventuele kleuruitvoeringen maken er duidelijk een luxueus geheel van. Het comfort is van een hoog niveau, met volop uitrustingen en vaak ook innovatieve technologieën. Het spreekt bijna voor zich dat in het nieuwste model veel beeldschermen te vinden zijn, zowel voor het verschaffen van informatie aan de bestuurder en het bedienen van functies als voor entertainment achterin.

Veiligheid

Auto’s uit het topsegment, zoals de Audi A8, worden niet getest door de bekende veiligheidsorganisatie Euro NCAP. Toch kan worden gezegd dat de veiligheid van het model goed in orde is. Lager gepositioneerde modellen zoals de Audi A6 behalen steevast al de maximale score van vijf sterren. Daarnaast zijn aan boord van de Audi A8 zo’n beetje alle veiligheidssystemen aanwezig die Audi op dat moment kon bieden. De nieuwste generatie Audi A8 heeft allerlei systemen die een aanrijding kunnen voorkomen. Bijzonder is een systeem dat de auto iets kan oprichten, zodat een impact van de zijkant beter door de carrosserie wordt geabsorbeerd.

Alternatieven

De Audi A8 is een luxueuze sedan in het topsegment, ook wel toplimo’s genoemd. De meest directe concurrenten komen eveneens uit Duitsland, in de vorm van de BMW 7 Serie en de Mercedes-Benz S-Klasse. De drie auto’s hebben alle een eigen insteek van het luxeconcept. Zo ligt de nadruk bij de Mercedes-Benz S-Klasse vooral op comfort, bij de BMW 7 Serie meer op sportiviteit en de Audi A8 zit daar qua positionering tussenin. Ook schermen alle drie de auto’s met geavanceerde, moderne en innovatieve technologieën. Ondanks de slogan ‘voorsprong door techniek’ is de Audi A8 op dit punt (oktober 2023) wel een beetje voorbijgestreefd door deze concurrenten. Zo is de Audi A8 als enige van de drie niet leverbaar met volledig elektrische aandrijving, terwijl BMW en Mercedes-Benz daarvoor de i7 en EQS bieden. Wel is de Audi A8 er met plug-in hybride aandrijving.

Liever een minder voor de hand liggend model in dit topsegment? Denk dan ook eens aan auto’s als de Cadillac CT6, Genesis G90, Jaguar XJ of Lexus LS. Ook deze auto’s ademen volop luxe en comfort en hebben zo’n beetje alles in huis wat de betreffende fabrikant op moment van introductie te bieden heeft. De beschikbaarheid van deze modellen is zeker in Nederland wel minder goed dan voor de Audi A8, maar in onze buurlanden en/of via de grijze import zijn alsnog genoeg exemplaren te vinden. Vind je sportiviteit belangrijker dan absolute luxe, vergeet dan ook niet om bijvoorbeeld de Maserati Quattroporte of Porsche Panamera in overweging te nemen. Kanttekening is wel dat deze modellen iets lager zijn gepositioneerd en dus iets minder uitrustingen te bieden hebben dan de Audi A8.

FAQ

Wat kost een Audi A8?
De Audi A8 heeft (oktober 2023) een vanafprijs van 128.000 euro, de Audi S8 kost minimaal ruim 200.000 euro. Een Audi A8 occasion is te vinden vanaf 3.000 euro, maar dan gaat het natuurlijk wel om een vroeg exemplaar met veel kilometers.
Hoe zuinig is de Audi A8?
Afhankelijk van de modelgeneratie en uitvoering heeft de Audi A8 een officieel gemiddeld brandstofverbruik van 2,2 of 14,6 l/100 km.
Wat is de topsnelheid van de Audi A8?
Afhankelijk van de modelgeneratie en uitvoering heeft de Audi A8 een topsnelheid van 220 tot 250 km/u.

Beoordelingen voor Audi A8

62 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Modellen

Meer links