Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
rolls-royce-ghost

Rolls-Royce

1 / 10
rolls-royce-ghost
rolls-royce-wraith
rolls-royce-wraith-front
Rolls-Royce-Dawn-Front-Lake
rolls-royce-dawn-front
rolls-royce-phantom-overview
Rolls-Royce-Phantom-Front-Hero4
Rolls-Royce-Cullinan-Hero
rolls-royce-cullinan
rolls-royce-ghost-front

Rolls-Royce

Vind het model dat bij je past

Sinds de oprichting van het oorspronkelijke Rolls-Royce in 1906 staat het merk voor het toppunt aan luxe, met zo’n beetje alle mogelijkheden op het gebied van persoonlijke aankleding van de auto. Typerende kenmerken van Rolls-Royce zijn de grote grille, de Spirit of Ecstasy en V12-motoren. Toch gaat ook Rolls-Royce tegenwoordig elektrisch. Lees verder

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Rolls-Royce

  • Het toppunt van luxe en personalisatie
  • Een merk van traditie, maar toch ook nieuwe technologieën
  • Een exclusief merk met even exclusieve klanten, tot koningshuizen aan toe

Historie Rolls-Royce

Er zijn eigenlijk drie ‘merken’ die de naam Rolls-Royce dragen. Ten eerste het oorspronkelijke Rolls-Royce Limited, dat in 1906 is opgericht en zeer luxe automobielen bouwde, maar ook motoren voor onder meer vliegtuigen. Tegenwoordig hebben we het formeel over Rolls-Royce Motor Cars, dat in 1998 werd opgericht als fabrikant van zeer luxe auto’s en dat onderdeel is van de BMW Group. Dan is er ook nog Rolls-Royce Motors, maar dat was slechts de naam van het bedrijf dat formeel eigenaar was van de auto-afdeling van het oorspronkelijke Rolls-Royce.

Qua producten kunnen het oorspronkelijke en huidige Rolls-Royce als één worden gezien. Vanaf het begin bood Rolls-Royce het toppunt van luxe op autogebied. Het merk ontstond toen autohandelaar Charles Rolls en ingenieur Henry Royce gingen samenwerken om ‘de beste auto ter wereld’ te bouwen. Dat werd de Silver Ghost. Auto’s waren in die tijd toch al een luxeproduct en de eerste echte Rolls-Royce sloeg goed aan. Het model bleef van 1908 tot en met 1925 in productie en werd in die tijd bijna 8.000 keer gebouwd. Dat was een serieus aantal voor die tijd.

Behalve auto’s produceerde Rolls-Royce ook vliegtuigmotoren. Dat was een minder succesvolle tak. Vanwege te grote investeringen kwam Rolls-Royce begin jaren zeventig in de problemen. De auto- en motorenafdelingen werden opgesplitst in afzonderlijke bedrijven. De autoafdeling kwam terecht bij Vickers, eigenaar van Bentley. Rolls-Royce en Bentley bleven lange tijd nauw verwant, waarbij het laatste merk een wat sportievere insteek had om zich zo van Rolls-Royce te onderscheiden. Uiteindelijk kwamen beide merken terecht bij de Volkswagen Group. In 1998 werd BMW eigenaar van het overkoepelende Rolls-Royce Motor Cars, maar na veel gedoe over de merkrechten werd het automerk Rolls-Royce pas in 2003 volledig eigendom van BMW.

rolls-royce-ghost

Modellen en varianten

De laatste jaren draait het modelaanbod van Rolls-Royce in de basis om drie modellen: de Ghost, Phantom en Cullinan. Daarnaast zijn er de Wraith en Dawn, maar dat zijn in feite de coupé- en cabrioversies van de Ghost. Ook de Phantom was er als coupé en cabriolet, maar die heetten gewoon Phantom. In de vorm van de Cullinan biedt Rolls-Royce sinds 2019 voor het eerst ook een SUV. Voor al deze modellen geldt dat ze de top bieden op gebied van luxe. Je maakt je keuze vooral op basis van het formaat en de uitstraling van de modellen.

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Ghost 4-drs. sedan Benzine 6,6 l 420 kW (571 pk) 2.490-2.530 kg
Wraith 2-drs. coupé Benzine 6,6 l 465 kW (632 pk) 2.335-2.340 kg
Dawn 2-drs. cabriolet Benzine 6,6 l 420-441 kW (571-601 pk) 2.460 kg
Phantom 4-drs. sedan Benzine 6,8 l 420 kW (571 pk) 2.560-2.610 kg
Cullinan 5-drs. SUV Benzine 6,8 l 420-441 kW (571-601 pk) 2.660 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

‘De beste auto ter wereld’ en het toppunt van luxe hebben natuurlijk wel hun prijs. Met minder dan 400.00 euro op zak hoef je niet naar de Rolls-Royce dealer te komen. Verder koop je natuurlijk geen volledig standaard exemplaar, dus neem nog maar een flinke zak geld mee voor alle opties. Tegenover die hoge prijzen staat wel dat echt (bijna) alles mogelijk is. Wil je een sterrenhemel in de auto? Prima. Wil je je lievelingskleur aan binnen- en buitenkant? Dat kan ook. Je kunt het allemaal zo gek niet bedenken en alles is perfect afgewerkt.

Model Vanafprijs (2023)
Ghost 400.939 euro
Wraith 420.211 euro
Dawn 462.300 euro
Phantom 557.980 euro
Cullinan 432.485 euro

Prijzen van occasions

Voor Rolls-Royce occasions gelden gelukkig heel andere prijzen. Nou ja, soms dan. Instappen in een Rolls-Royce kan al vanaf zo’n 10.000 euro. Voor dat geld vind je vooral veel Silver Spirits uit de jaren tachtig, of een Silver Shadow uit de jaren zeventig met veel kilometers op de teller. Voor een moderne Rolls-Royce van, laten we zeggen, maximaal tien jaar oud, moet je flink doorsparen. Dan beginnen de prijzen bij ruim 150.000 euro. Dan kom je eigenlijk alleen de Ghost tegen, samen met aanverwante modellen Wraith en Dawn. Een recente Phantom vind je pas vanaf 370.000 euro. Voor de klassieke Rolls-Royce-modellen lopen de prijzen sterk uiteen. De genoemde Silver Shadow en Silver Spirit zijn vrij voordelig. Relatief gezien valt de vanafprijs van een Camargue met 40.000 euro ook nog mee. Voor Rolls-Royce-modellen uit de begintijd van het merk worden echter al gauw prijzen gevraagd die vergelijkbaar zijn met een nieuwe Rolls-Royce.

rolls-royce-cullinan-hero

Alternatieven

Voor sommige Rolls-Royce-modellen zijn Bentleys een alternatief. Ook dat is een Brits luxemerk met een rijke historie en lange tijd waren de modellen van beide merken ook nauw aan elkaar verwant. Verder zijn de modellen van Maybach of de meest luxe versies van Audi, BMW en Mercedes-Benz vergelijkbaar. Mag het ietsje minder luxe en/of zijn de sportieve prestaties belangrijker, kijk dan eens bij Jaguar, Aston Martin of sommige modellen van Porsche.

FAQ

Wat kost een Rolls-Royce?
Een nieuwe Rolls-Royce kost minstens zo’n 400.000 euro, al hebben sommige modellen een vanafprijs van een half miljoen. Dan moet je nog beginnen met het selecteren van opties. Een Rolls-Royce occasion is echter al te vinden vanaf zo’n 10.000 euro, maar de occasionprijzen zijn wel heel sterk afhankelijk van het specifieke Rolls-Royce model.
Wat is de goedkoopste Rolls-Royce?
De goedkoopste nieuwe Rolls-Royce is de Ghost, met een vanafprijs van ca. 400.000 euro. De goedkoopste Rolls-Royce occasion is een stuk voordeliger, want die vind je al vanaf zo’n 10.000 euro. Dan gaat het vooral om de Rolls-Royce Silver Spirit.
Is Rolls-Royce van BMW?
Ja, sinds 2003 is Rolls-Royce volledig eigendom van BMW. Sinds 1998 was BMW al eigenaar van het overkoepelende bedrijf, maar lange tijd bleven de naamrechten van de autofabrikant bij Volkswagen, dat uiteindelijk alleen Bentley behield. Tot begin jaren zeventig was Rolls-Royce volledig zelfstandig en in de tussenliggende periode vormden Rolls-Royce en Bentley samen één bedrijf.
Hoe zeldzaam is een Rolls-Royce?
In het gewone verkeer is een Rolls-Royce erg zeldzaam, hooguit met uitzondering van rijke wijken. In 2023 telde het Nederlandse wagenpark 66 Rolls-Royces. Dat is zeer weinig, als je bedenkt dat het totale wagenpark uit 8,9 miljoen auto’s bestaat.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Het actuele (2023) modelaanbod van Rolls-Royce bestaat uit de: