Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
rolls-royce-wraith-front

Rolls-Royce Wraith

1 / 3
rolls-royce-wraith-front
rolls-royce-wraith-side
rolls-royce-wraith-back

Sterke punten

  • Meest luxueuze coupé op de markt
  • Krachtige V12
  • Snelste Rolls van het gamma

Zwakke punten

  • Niet écht sportief
  • Schreeuwend duur
  • Wordt een jaartje ouder

Rolls-Royce Wraith : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Rolls-Royce Wraith, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Rolls-Royce Wraith: De Rolls voor wie zelf wil rijden

De Rolls-Royce Wraith is een op de Ghost gebaseerde coupé die in 2013 de Phantom Coupé moest vervangen en de Rolls moest worden voor wie zelf wil rijden, met een krachtigere biturbo-V12 en een aangepaste ophangin. Het blijft echter een bijna 5,3 meter lange en 2,4 ton zware coupé, dus grootse prestaties mag je er niet van verwachten, maar vlotte prestaties haalt hij zeker. Rolls-Royce heeft in 2022 al de spirituele opvolger van de Wraith voorgesteld: de elektrische Spectre, eveneens een coupé. Lees meer

Interesse in een Rolls-Royce Wraith

Rolls-Royce Wraith occasions
Rolls-Royce Wraith nieuwe auto's
Rolls-Royce Wraith dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ondanks zijn iets sportievere attitude, is dit nog steeds een ultra luxueuze coupé, met 4 zeer comfortabele zetels, de mooiste materialen en elektrische ondersteuning voor zowat alles aan boord.
  • De Wraith was tot de Spectre de enige coupé die Rolls-Royce aanbood en verving dan ook de oude Phantom Coupé. Wil je een cabrio, dan is er de Dawn op hetzelfde platform.
  • Hoewel de dynamiek iets is toegenomen vergeleken met de andere modellen in het gamma, strijkt de Wraith nog steeds elke oneffenheid glad met zijn hoogwaardige ophanging.

Belangrijke gegevens

Motoren

Er is maar één motor in de Rolls-Royce Wraith, en het is niet de minste: een 6,6 liter-V12 met twee turbo’s, net zoals in de Ghost waarop hij is gebaseerd, maar dan met 632 pk en 800 Nm, gekoppeld aan een 8-trapsautomaat van ZF en met de aandrijving op de achterwielen.

Er is wel een kleine variatie bij de Wraith Black Badge, die hetzelfde piekvermogen krijgt als zijn ‘gewone’ broer, maar een tiende sneller van 0 naar 100 km/u accelereert - 4,5 in plaats van 4,6 seconden. De topsnelheid is in beide varianten begrensd op 250 km/u. Het normverbruik van 14,3 tot 14,6 l/100 km is nog niet eens zo dramatisch, tot je beseft dat het nog om NEDC-waarden gaat. Binnen de bebouwde kom loopt het verbruik al op tot 22,2 l/100km.

Afmetingen

De Wraith is 5,27 meter lang, 1,95 meter breed en 1,51 meter hoog. Het is een tweedeurs coupé, maar de deuren openen niet in de gewone richting: net als bij de vierdeurs modellen van Rolls-Royce zijn het zogenaamde suicide doors, die de instap zouden vergemakkelijken, maar ook iets meer ingenieurswerk vereisen.

Aan boord is er ruim voldoende plaats voor 4 personen, de instap naar achteren wordt vergemakkelijkt door elektrisch verschuifbare voorzetels. De kofferruimte van 470 liter is voldoende, maar is niet moduleerbaar. Ook de brandstoftank van 83 liter is sneller leeg dan je zou willen. De Wraith weegt daarnaast ongeveer 2,4 ton.

Uitvoeringen

De Wraith is er als ‘gewoon’ model en als Black Badge, die de sportiviteit nog een tandje hoger schakelt met zwarte en koolstofvezel accenten. Dit model heeft ook 70 Nm extra koppel en een aangepaste sturing van de versnellingsbak voor iets snellere acceleraties.

Daarnaast heeft Rolls-Royce twee speciale versies van de Wraith uitgebracht: Zo is er de Landspeed Edition, een eerbetoon aan George E.T. Eyston, die driemaal het landsnelheidsrecord brak in de jaren ‘30. Van deze versie werden 35 exemplaren gebouwd. Het tweede speciale model was de Wraith Kryptos, volgens het merk een hommage aan de wereld van de cryptologie, die in een oplage van 50 exemplaren werd gebouwd.

Hoe dan ook wordt quasi elke Wraith zodanig gepersonaliseerd door de klanten dat geen twee modellen identiek zijn. De mogelijkheden die Rolls-Royce op dat vlak aanbiedt gaan dan ook verder dan bij de meeste merken.

Prijzen

De productie van de Rolls-Royce Wraith (en zijn cabrioversie Dawn) is inmiddels gestopt, aangezien beide modellen op een verouderd platform staan en Rolls net de nieuwe, elektrische Spectre heeft voorgesteld, eveneens een tweedeurs coupé. Tijdens z’n productie was de vanafprijs van een nieuwe Wraith ongeveer 420.000 euro. De nieuwprijs van een Wraith Black Badge lag daar nog weer 50.000 euro boven, bij ongeveer 470.000 euro.

Op de occasionmarkt is de Rolls-Royce Wraith erg zeldzaam. Kom je een exemplaar tegen, dan is het belangrijk na te gaan of het onderhoud bij een erkende garage is gedaan en alles origineel is gebleven, anders gaat de restwaarde flink omlaag. Sowieso hebben de eerste eigenaars van de Wraith een hele grote afschrijving te verwerken gekregen. Een Black Badge is als occasion soms al te vinden vanaf 300.000 euro.

Design

Exterieur

De Rolls-Royce Wraith is qua techniek, maar ook qua design sterk gebaseerd op de eerste generatie Ghost en kwam in 2013 op de markt. Net als de Phantom Coupé die hij opvolgt, is het een tweedeurs coupé met suicide doors, maar de Wraith is iets compacter en heeft een unieker design, met de schuin aflopende daklijn die hem fastback-allures geeft. Je kon hem met een two-tone lakkleur bestellen, de Black Badge-versies hebben vooral zwarte tinten en accenten. In 2017 kreeg het model een milde facelift in navolging van de Ghost, met iets gewijzigde koplampen en bumpers.

Interieur

Aan boord baad je in de luxe, met een nog vooral analoge ervaring, aangezien het model alweer sinds 2013 meegaat. Er is wel een centraal infotainmentscherm, maar dat zit meestal verborgen achter een paneel dat de materialen van het dashboard overneemt. Wat die materialen precies zijn, ligt aan de fantasie van de klant. Zowat alles is elektrisch bedienbaar aan boord: de zetels, het stuur, de deuren, noem maar op. Ook langs de binnenkant bracht de facelift vernieuwing met zich mee, vooral in de vorm van nieuwe materiaalkeuzes. Het comfort achter het stuur is bijna ongeëvenaard, maar je moet wel in de optielijst duiken om er het meeste van te maken.

rolls-royce-wraith-interior

rolls-royce-wraith-seats

Veiligheid

Euro NCAP heeft nog nooit een Rolls-Royce tegen de muur gegooid, dat is met deze Wraith niet anders. Actieve veiligheidssystemen zijn er niet echt op dit al wat oudere model, je krijgt wel airbags rondom voor de bestuurder en passagier, een passieve rijstrookassistent, adaptive cruise control en night vision.

Alternatieven

Rechtstreekse concurrenten heeft de Rolls-Royce Wraith niet, er is geen enkel ander model die hetzelfde luxeniveau en comfort, en vooral een gelijkaardig prijskaartje heeft. De Bentley Continental GT komt nog het meeste in de buurt, zeker in de luxueuze Mulliner-uitvoering. Verder is er nog de Ferrari GTC4 Lusso, die wel een stuk sportiever is en minder hoogwaardig is aangekleed. Maar het beste alternatief is misschien wel de opvolger van de Wraith: de volledig elektrische Spectre, eveneens een tweedeurs coupé, maar met de nieuwste technologie van het merk en een rijbereik van 520 km - niet eens veel minder dan wat je haalde met de benzinetank van een Wraith!

FAQ

Is de Rolls-Royce Wraith nog te koop?
Nee, sinds 2022 zijn de orderboeken voor de Wraith gesloten. Zijn opvolger, de elektrische Spectre, staat namelijk in de startblokken.
Wat is de snelste Rolls-Royce?
De snelste Rolls-Royce is de Wraith, met zijn 632 pk sterke V12 kan hij in 4,6 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten.
Is er ook een Rolls-Royce Wraith cabrio?
De cabrioversie van de Rolls-Royce Wraith heet Dawn, maar is inmiddels ook uit productie. Vermoedelijk volgt er ook een cabrioversie van de elektrische Spectre, die de Wraith heeft opgevolgd.