Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rolls-Royce Wraith

Liefhebbers wachtten vol spanning af toen bekend werd dat de opvolger van de Rolls Royce Ghost in 2013 werd geïntroduceerd. De Wraith is gebaseerd op de Ghost en heeft een kenmerkende verlengde coupévorm. De Rolls-Royce Wraith heeft een 6.6 liter twin-turbo V12-motor van 632 pk en een koppel van 800 Nm. Lees meer

Alternatieve modellen

De Rolls-Royce Wraith: stevige knipoog naar de geschiedenis

De tweedeurs coupé sprint in 4,6 seconden van 0 naar 100 km/u. Bij 250 km/u treedt de elektronische snelheidsbegrenzing in werking. Daarmee heeft deze Rolls-Royce meer power dan de Ghost met zijn 563 pk. Met 1 op 7 rijdt deze luxe auto niet al te zuinig, maar in de loop van de tijd is de Wraith ongekend populair geworden, mede door de speciale uitvoeringen van deze auto. Bovendien grijpt de Wraith in veel opzichten terug op de geschiedenis, wat deze extra interessant maakt als tweedehands auto.

Naam Wraith gaat terug tot het jaar 1938

De naam Wraith dateert al uit de jaren 30 van de vorige eeuw. In 1938 werd de Wraith geïntroduceerd als vervanger van de 20 HP-serie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Rolls-Royce met de Silver Wraith, met een automatische versnellingsbak als optie. De huidige Rolls-Royce Wraith zit vol met technische snufjes. De automaat past zich via satelliet-informatie aan de omgeving aan. Zo maakt de versnellingsbak gebruik van Satellite Aided Transmission, dat aan de hand van gps bochten en rotondes herkent en daarbij de versnelling aanpast aan de omgeving. Ook houdt dit systeem rekening met de rijstijl van de bestuurder.

Spraakherkenning, de Spirit Rotary Ecstacy Controller (een soort iDrive met touchpad), active cruise en zelf remmende botsherkenning; het zijn nog maar een paar voorbeelden van de technische innovaties in deze Wraith. Een multifunctionele trackpad stuurt de centrale multimediadisplay aan. De Rolls-Royce Wraith lijkt veel op de Ghost, maar heeft een minder traditionele vormgeving. Evenals bij de Ghost slaan de portieren open naar achteren. De Wraith biedt ruimte aan vier inzittenden en heeft daarnaast voldoende ruimte in de kofferbak voor extra bagage.

Black Edge en special editions

Waar in de vorige eeuw de Rolls-Royce Wraith werd opgevolgd door de Silver Wraith, heeft de huidige Wraith een broertje in de vorm van de Black Edge. Die er overigens ook in Ghost-model is. De diepzwarte gloed en donker chroomkleurige roosters en uitlaat geven dit model klasse, allure en stijl. Naast de Black Edge kwam Rolls-Royce met verschillende special editions. De details zitten vooral in de vormgeving.

De techniek in de speciale uitvoeringen is die van de Wraith. Zo speelt de Inspired By Film-editie in op de verschijningen van Rolls-Royces in films als Goldfinger. The ?silver screen?, ofwel het witte doek, is vertaald naar de kleur van de auto. De stoelen hebben bekleding van antracietkleurig leer. Inspired By Fashion is een vrouwelijker versie, die is geïnspireerd op technieken en materialen uit de mode. De carrosserie is gespoten in tweekleurige lak: Andalusian White en Arctic White. In de details komen de kleuren Jasmine, Tailored Purple en Mugello Red terug.

Cabrioversie Dawn

De Dawn is de naam van de cabrioversie van de Rolls-Royce Wraith die begin 2016 op de markt kwam. De naam verwijst eveneens naar de geschiedenis. Zo werd tussen 1949 en 1955 de Silver Dawn geproduceerd en verscheen er tussen 1994 en 1998 een speciale uitvoering van de Silver Spur III, die ook Silver Dawn werd genoemd. De Inspired By Music-editie is een eerbetoon aan de muziekwereld en heeft de glans van de kleur Lyrical Copper. Dit is een verwijzing naar het koperdraad, dat wordt gebruikt in het Bespoke audiosysteem. Speciaal vormgegeven speakers in de deuren en de tekst Inspired By Music op de instaplijsten verwelkomen de bestuurder en de vloermatten en koperen inzetstukken op het dashboard.

Rugby en scheepvaart

De knalrode St. James Edition is voorzien van een zilverkleurige grille en raamlijsten, verchroomde deurgrepen en heeft zwarte 5-spaaks lichtmetalen velgen. De Eleanor Rugby verwijst naar de rugbygeschiedenis. Deze variant is gespoten in English White, de kleur van de shirts van de Rugby School in Warwickshire. Voor de echte verzamelaar zijn er ook nog speciale rugbyballen gemaakt. Ten slotte is er de Nautical Wraith, die in alles verwijst naar de scheepvaart. Het dashboard is vormgegeven als een dek van een klassiek jacht en de stiksels zijn in marineblauw. Als tweedehands auto zal de Nautical Wraith echter niet snel te verkrijgen zijn: er is slechts één exemplaar van gemaakt.