Bentley Continental GT te koop: tweedehands en nieuw

Bentley Continental GT

Bentley Continental GT

de betaalbare Bentley

De Bentley Continental GT is een Grand Tourer. De auto wordt gebouwd door het Britse Bentley Motors sinds 2003. Er zijn drie generaties: 2003/11, 2011/18 en vanaf 2018. De Continental is de eerste Bentley uitgebracht onder het management van Volkswagen (VW) AG, na de aankoop van Bentley door VW in 1998. Het is meteen ook de eerste Bentley ooit om technieken uit de massaproductie te gebruiken. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

De Bentley Continental GT technisch bekeken

In 1994 begint het verhaal van de Bentley Continental GT bij Rolls Royce Motors, de toenmalige eigenaar van het merk Bentley. Op de Motor Show van Genève toont de bouwer dan de Concept Java. Het is een op-en-top luxueuze Bentley: even exclusief, maar toch kleiner en betaalbaarder. De bedoeling is om met die nieuwe Bentley een nieuwe klantengroep aan te spreken. Uiteindelijk zal deze Java nooit echt in productie gaan, hoewel er 13 exemplaren worden gebouwd voor de sultan van Brunei. Het concept van de betaalbare Bentley, die eventueel ook en masse gebouwd kan worden, blijft wel hangen. Ook het dashboarddesign van de uiteindelijke Continental doet nog steeds denken aan de Java. De Continental zelf verschijnt in 2003 op de Motor Show van Genève. De auto verschilt aanzienlijk van de vorige Continental modellen R en T. Hoewel hij nog steeds grotendeels manueel wordt samengesteld, is het in wezen een massaproduct. De oplage is zo ook heel wat hoger dan bij ‘normale’ Bentleys. Hierdoor is de prijs effectief veel lager (ongeveer de helft) en boort het voertuig inderdaad een nieuwe doelgroep aan voor zijn bouwer. De originele Continental GT is uitgerust met een 6.0 W12 twin turbomotor van 560 pk. Hij wordt aangedreven met een permanente vierwielaandrijving op basis van het Torsen systeem. De auto accelereert in 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 318 km/u.

De nieuwe generatie Bentley Continental GT

De volledig nieuwe derde generatie Bentley Continental GT verschijnt voor het eerst op de Motor Show van Frankfurt in 2017. De productie vangt aan in 2018. Deze GT deelt zijn VW MSB platform met de tweede generatie Porsche Panamera. In vergelijking met de vorige generatie is hij zo’n 80 kg lichter. De wielbasis is 135 mm langer. Er is nu ook een systeem voor rolcontrole van 48 volt. De motor, een 6.0 W12 TSI, is nieuw. Hij wordt met de hand gemaakt in Crewe. Het is een verbeterde versie van de TSI motor uit de Bentley Bentayga van 2016. De motor maakt onder andere gebruik van injectie met hoge en lage druk, een systeem voor variabel verzet, start-stoptechnologie en een lanceermodus. De krachttrein produceert 653 PS. De acceleratie van 0 naar 100 km/u verloopt in 3,6 seconden. De topsnelheid bedraagt 333 km/u. Ook van binnen zijn de wijzigingen ingrijpend. Zo is er bijvoorbeeld de eerste roterende display in de autogeschiedenis. De nieuwe GT is ook het eerste productievoertuig ooit om zijn hele carrosserie via het zogenaamde ‘super formed’-proces te construeren. Dat is een precisietechniek die een nauwkeurigere, meer verfijnde en complexere bewerking van aluminium toelaat.

Bentley Continental GT modellen en prijsklassen

De Bentley Continental GT (Grand Tourer) verschijnt als 2+2 coupé met twee deuren. De 6.0 W12 twin turbomotor wordt gekoppeld aan een automatische transmissie met acht snelheden. Naast dit basismodel bestaan er verschillende varianten voor de motorsport en speciale versies. Een van zulke versies is de Continental GT V8 S uit 2016, ook wel Monster by Mulliner genoemd. Dat is een versie van de V8 S coupé (uit de tweede generatie) gebouwd door de divisie coachbouwers van Mulliner. Hij heeft onder andere een Monster speakersysteem van 3400 watt. Een andere Mulliner versie uit hetzelfde jaar is de Pop Art Bentley Continental GT V8 S, een cabrio. Voor deze versie wordt Mulliner geholpen door designer sir Peter Blake. De auto wordt verkocht op het Festival of Speed in Goodwood door Bonhams. De opbrengst gaat naar Care2Save. Nog in 2016 komt verder een aantal speciale edities uit, met name de GT Speed en de GT Speed Convertible. Van beide modellen wordt ook nog een bijzondere Black Edition gemaakt. Deze versies hebben onder andere een verhoogde topsnelheid van 331 km/u en een krachtigere motor van 642 PS. De voertuigen debuteren op de Auto Show van New York. Een laatste versie tot slot is de Continental Supersports (X Specification) van 2017. Dat is een versie van de GT W12 met een verhoogde output van 710 PS. Het model verschijnt als coupé en als cabrio.

Beoordelingen voor Bentley Continental GT

2 Beoordelingen

4,5