Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Shortlease en auto-abonnement: wat zijn de verschillen?

Shortlease is een korte leasevorm, die geschikt is als je tijdelijk een auto nodig hebt. Wat is shortlease precies en waarop moet je letten bij deze leasevorm? Zijn er ook nog alternatieven? Je leest het hier.

Heb je een auto nodig voor een relatief korte periode, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar, dan is private lease vaak geen optie. Wel bieden veel leasemaatschappijen een andere vorm van leasing aan: shortlease. Het auto-abonnement is een opkomend, flexibeler alternatief voor deze leasevorm.

De verschillen tussen shortlease en auto-abonnement

De naam verraadt het eigenlijk al: shortlease is in principe hetzelfde als autolease, maar dan voor een kortere periode. In Nederland biedt een behoorlijk aantal autoverhuurbedrijven en autodealers deze vorm van leasing aan. Shortlease is natuurlijk een containerbegrip voor kort leasen, maar dat korte leasen kan in allerlei vormen. Sommige bedrijven bieden een contract aan voor een vaste periode - bijvoorbeeld drie maanden, een half jaar of een jaar - terwijl bij andere leasemaatschappijen het contract flexibel opzegbaar is na een minimale looptijd. De keuze is reuze, dus bekijk vooral wat in dat opzicht het beste bij jouw eigen wensen past.

Een eigen auto uitzoeken

Het voordeel van shortlease is dat je in veel gevallen zelf de auto kunt uitkiezen waarmee je gaat rijden. Bij verhuurbedrijven selecteer je een bepaalde categorie auto en ben je afhankelijk van wat ze op dat moment in de vloot hebben staan binnen die categorie. Je kunt het merk of type auto dus niet zelf kiezen. Bij sommige shortleasebedrijven kun je zelfs de kleur en opties van een auto kiezen, al loopt shortlease in verreweg de meeste gevallen via de bedrijfsvoorraad van een autobedrijf of leasemaatschappij, of die laatste zoekt een geschikte auto op in het tweedehands aanbod.

De vrije keuze in auto betekent echter wel dat je aan jouw gekozen model vastzit voor zolang het contract duurt. Als je wil wisselen van auto, moet je meestal eerst je bestaande contract opzeggen om vervolgens weer een nieuw leasecontract af te sluiten voor een ander type auto. Het is dus niet mogelijk om binnen je huidige contract van auto te wisselen.

Bij een auto-abonnement is dat laatste wél mogelijk: je kunt dan binnen je abonnement van auto wisselen zonder dat je een nieuw contract hoeft te ondertekenen. Je maandtarief kan alleen wel variëren van model tot model. Het nadeel van het abonnement is dat je zeker bij de grote verhuurbedrijven minder vrijheid hebt in het uitzoeken van je auto.

Inbegrepen in de prijs

Als je een auto shortleaset, betaal je net als bij het auto-abonnement een vast maandbedrag voor je auto. Bij dat maandbedrag zijn in principe alle autokosten inbegrepen: wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Alleen de brandstof moet je nog zelf betalen. De auto blijft ook juridisch eigendom van de leasemaatschappij of autoverhuurder, wat shortlease dus vergelijkbaar maakt met de lange termijnhuur van een auto. Wel zijn de maandtarieven doorgaans lager, omdat shortlease minder flexibel is dan het huren van een auto.

Qua ‘waar voor je geld’ lijkt het auto-abonnement wel wat op shortlease. Bij het maandbedrag van het auto-abonnement zijn de eerder aangehaalde zaken namelijk eveneens inbegrepen. Wel is het zo dat de maandtarieven voor het auto-abonnement door de grotere mate van flexibiliteit wat hoger liggen dan bij shortlease. Ook het aantal kilometers dat je mag rijden is bij shortlease doorgaans hoger dan bij het auto-abonnement, al verschilt dat ook weer van aanbieder tot aanbieder.

Maximale looptijd

Het woord ‘short’ in shortlease geeft het eigenlijk al weg: shortlease voor een periode van vier jaar bestaat in feite niet. Dat zou financieel gezien bovendien niet heel verstandig zijn, omdat het maandbedrag van een langlopend leasecontract bij een vergelijkbare auto een stuk lager ligt dan dat van een shortlease-overeenkomst. De maximale looptijd van shortlease is afhankelijk van de voorwaarden van de desbetreffende aanbieder, maar loopt doorgaans nooit langer door dan twee à drie jaar.

Heb je je auto langer nodig dan die termijn, maar wil je niet vastzitten aan een langlopend leasecontract met de bijbehorende BKR-registratie en inflexibiliteit, dan biedt het auto-abonnement soelaas. Het auto-abonnement heeft namelijk geen maximale looptijd. Je kunt dus zo lang geabonneerd blijven als je zelf wilt! Bij dat laatste moeten we wel de kanttekening plaatsen dat het maandbedrag van een auto-abonnement een stuk hoger ligt dan dat van een langlopend leasecontract. Als je dus voor langere tijd een auto nodig hebt, moet je veel waarde hechten aan de voordelen van het auto-abonnement om de maandelijkse meerprijs financieel te kunnen rechtvaardigen.

BKR-registratie

Een BKR-registratie is een onvermijdelijk gevolg van het afsluiten van een (private) leasecontract voor langere tijd. Bij shortlease is dat niet het geval, omdat de leasetermijn soms maar een paar maanden bedraagt. Sommige leasebedrijven checken wel je kredietwaardigheid, maar er zijn er genoeg die dat niet doen. Ook in dit opzicht lijkt shortlease dus op het auto-abonnement.

Bij het afsluiten van een auto-abonnement krijg je eveneens geen BKR-registratie. Ook een check van je kredietwaardigheid is niet aan de orde. Omdat het abonnement maandelijks of zelfs dagelijks opzegbaar is, achten de aanbieders van auto-abonnementen dat niet noodzakelijk.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt voor een korte periode van vier maanden een auto nodig en laat je oog vallen op een Kia Picanto. Bij ALD Automotive kun je al voor €299 per maand een abonnement nemen op een Kia Picanto. In dat geval krijg je 1.000 vrije kilometers per maand en wordt je auto gratis thuisbezorgd.

Als je diezelfde auto gaat shortleasen, betaal je voor drie maanden bij één aanbieder €350 per maand en krijg je 1.250 vrije kilometers voor de hele looptijd. Wil je evenveel vrije kilometers als bij het abonnement van ALD, dan moet je tussen €355 en €360 per maand op tafel leggen. Ook moet je de auto dan nog zelf gaan ophalen.

Loopt het shortleasecontract af, dan zal je die weer moeten gaan verlengen bij de aanbieder door een nieuw contract te ondertekenen. Bij het auto-abonnement kun je er eventueel voor kiezen om nog wat langer door te blijven rijden in de auto als je hem toch nog langer nodig blijkt te hebben. In het geval van ALD Automotive is het abonnement na de minimale looptijd van drie maanden kosteloos en dagelijks opzegbaar en wordt de auto ook weer bij je thuis opgehaald.

Welke moet ik kiezen?

Het blijkt: shortlease en het auto-abonnement lijken in de basis heel veel op elkaar. Zeker bij shortlease is er een wildgroei aan aanbieders met verschillende voorwaarden. Dat maakt een algemene vergelijking met het auto-abonnement lastig, al zijn er wel een paar dingen die in de basis altijd verschillen.

Zo teken je bij shortlease in principe voor een vaste looptijd, terwijl een auto-abonnement na de minimale looptijd vrij opzegbaar is. Bij shortlease heb je meer mogelijkheden als het gaat om afzonderlijke opties voor een type auto, terwijl je bij een auto-abonnement meestal afhankelijk bent van wat er in de vloot van de aanbieder staat. Daar staat dan weer tegenover dat je bij het auto-abonnement vrij kunt wisselen van auto, terwijl dat bij shortlease in principe pas kan na afloop van het leasecontract.

Welke van de twee je moet kiezen, hangt ook hier helemaal van je eigen voorkeuren af. Het auto-abonnement en shortlease ontlopen elkaar qua opzet en tarieven niet heel veel, dus kijk vooral naar welke aanbieder goed bij je past. Wij hebben alvast alle auto-abonnementen voor je op een rijtje gezet.

Hoe vind ik het auto-abonnement dat bij me past?

Op het auto-abonnementenportal van AutoScout24 kun je in het aanbod van de bij ons aangesloten aanbieders onder meer filteren op het type auto, de soort brandstof en de vrije kilometers die je per maand wil hebben. Op die manier vind je altijd het auto-abonnement dat bij jou past.

Veelgestelde vragen over auto-abonnementen

In een auto-abonnement zijn alle kosten voor het gebruik van de auto inbegrepen. Dit is inclusief allrisk-verzerkering, wegenbelasting, onderhoud, 24/7 pechhulp en bij specifieke aanbieders ook een bandenwissel. Alleen de brandstof, parkeerkosten, tol en eventuele boetes zijn voor jou.

Als je een auto-abonnement afsluit, wordt het niet aangemeld bij het BKR als lening. Dit heeft verder geen invloed als je bijvoorbeeld nog een hypoteek wilt afsluiten. Bij het afsluiten van een private lease contract, wordt het wel aangemeld bij het BKR als lening en heeft het invloed op hoogte van jouw maximale hypotheek.

  • Auto's wisselen. Sommige aanbieders bieden je de mogelijkheid om jouw auto permanent of voor een korte looptijd, zoals een roadtrip, te ruilen.
  • Beschikbaarheid. Door de populariteit van auto-abonnementen en het wereldwijde chiptekort kunnen er soms wachttijden zijn voor specifieke auto's.
  • Minimale contractduur. Sommige aanbieders bieden een auto-abonnement van minimaal één maand en andere van een paar maanden.
  • Aantal kilometers. Sommige aanbieders hebben een maximaal aantal kilomters dat je kunt rijden en andere hebben een onbeperkt aantal kilomters. Soms kun je bijvoorbeeld ook je ongebruikte kilometers meenemen naar de volgende maand.
  • Eenmalige kosten. Controleer ook de kosten voor het eigen risico van de verzerkering en eventuele eenmalige kosten zoals de bezorgkosten.
  • Minimale leeftijd. Sommige aanbieders hebben een minimale leeftijdsgrens en een minimale duur van je rijbewijs. Dit kan variëren afhankelijk van het model of het motorvermogen.

Bij alle aanbieders op AutoScout24 is de verzekering onderdeel van het maandbedrag. Het is dus niet mogelijk om gebruik te maken van je eigen verzekering. Normale slijtage is inbegrepen in het maandbedrag en wordt niet in rekening gebracht bij het inleveren van de auto.

Het eigen risico voor schade verschilt per aanbieder, dus check hier de voorwaarden om te weten wat van toepassing is op je auto-abonnement.

Het varieert, maar normaal gesproken kun je binnen een week na het afsluiten van een auto-abonnement een auto krijgen.

Zo lang als je wilt! Het auto-abonnement loopt tot je het zelf opzegt.

Onze aanbieders hebben ook diverse elektrische auto's beschikbaar gesteld die je kunt aflsuiten met een auto-abonnement.

Bij sommige aanbieders kun je het auto-abonnement al na een maand opzeggen. Andere aanbieders hebben een langere looptijd. Controleer hiervoor de voorwaarden per aanbieder bij de adverentie.

Alle artikelen

Het auto-abonnement en huur: wat zijn de verschillen?

Advies · Auto-abonnement

Een auto-abonnement met een elektrische auto: dit zijn de mogelijkheden

Advies · Auto-abonnement

Een auto huren voor de lange termijn: wat zijn de opties?

Advies · Auto-abonnement
Ontdek meer