Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

Caravan rijbewijs

In Nederland zijn er allerlei regels rondom het gebruik van aanhangers achter je auto. Caravans horen ook tot de groep aanhangers, dus voor een caravan gelden dezelfde regels. Het gewicht van de caravan bepaalt welk rijbewijs je nodig hebt om er mee te mogen rijden op de openbare weg.

Caravanrijbewijs op zak?

Gaaf hè, zo’n gigantische, super-de-luxe Amerikaanse caravan voorzien van alle denkbare toeters en bellen! Klinkt als de ultieme kampeervakantie, nietwaar? Maar wacht … controleer voordat je naar de dichtstbijzijnde caravandealer holt eerst even je rijbewijs. Hoewel je in Nederland geen specifiek ‘caravanrijbewijs’ nodig hebt om met een caravan te rijden, is het wel zo dat je niet zomaar elke willekeurige caravan achter je auto mag koppelen en erop uittrekken. Het type rijbewijs dat je nodig hebt om met een caravan te rijden hangt af van de grootte en het gewicht van zowel de auto als de caravan. Een overzicht.

Rijbewijs B

Interesse in het aanschaffen van een caravan en enkel in het bezit van het standaard rijbewijs B? Besef dan goed dat je alleen een caravan mag trekken als de gecombineerde ‘treinmassa’ (het gewicht van de trekauto plus caravan) de 3.500 kilogram niet overschrijdt. Weegt je auto bijvoorbeeld 1.500 kilo, dan mag de caravan maximaal 2.000 kilogram wegen. Voor veel caravanliefhebbers volstaat dus enkel het rijbewijs B.

Let op: het genoemde maximaal toegestane gewicht van 3,5 ton is inclusief belading, zoals bijvoorbeeld reiskoffers, fietsen en overige vakantiegerij. Gebruik je een elektrische auto of potige SUV, die vaak van zichzelf al een behoorlijk leeggewicht hebben, dan komt die 3.500 kilogram mogelijk sneller in beeld dan je denkt.

Caravan Camping

Rijbewijs B+

Het rijbewijs B+, ook wel bekend als rijbewijs met code 96, is een tussenstap van het standaard rijbewijs B naar het ‘zwaardere’ rijbewijs BE. Met rijbewijs B+ mag je een auto met caravan besturen waarvan het totaalgewicht niet hoger is dan 4.250 kilo.

Rijbewijs B+ is overigens niet bijster populair in Nederland. Dit omdat het examen voor rijbewijscategorie B+ identiek is aan dat van categorie BE. Ben je geslaagd voor dit examen, dan mag je zelf kiezen waar de voorkeur naar uit gaat: rijbewijs B+ of BE. Een automatische keuze voor B+ is er niet, wat in de praktijk neerkomt dat verreweg de meesten kiezen voor het überhaupt automatisch afgegeven BE-rijbewijs. Een logische keuze ook, aangezien je met rijbewijs BE een hoger combinatiegewicht mag besturen. Wil je toch liever rijbewijs B+ ontvangen, dan dien je deze expliciet aan te vragen.

Coronavirus: vier op de vijf rijscholen hebben deuren gesloten

Rijbewijs BE

Droom je ervan op vakantie te gaan met een lel van een Amerikaanse caravan dan is rijbewijs BE nodig. Tenminste, als de totale treinmassa, inclusief belading, meer dan 3.500 kilogram bedraagt. Om rijbewijs BE te behalen, moet je een specifiek praktijkexamen afleggen. Aangezien voor het trekken van een grote en daarmee zwaardere caravan al gauw ook een dito auto is vereist, is het behalen van rijbewijs BE in de regel geen overbodige luxe.

Let op: de regelgeving voor rijbewijs BE is veranderd sinds 2013. Ben je voor 19 januari 2013 geslaagd voor het rijbewijs BE, dan gelden er andere regels voor jou en mag je iedere caravan of ander type aanhanger aankoppelen. Er geldt geen grens aan het leeggewicht inclusief belading. Wel dien je uiteraard in acht te nemen dat de auto – of beter gezegd de trekhaak – het trekgewicht, ook wel de maximale trekhaaklast, aankan. De trekhaaklast, die op het kentekenbewijs staat vermeld, moet groter zijn dan wat de caravan inclusief belading weegt.