Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kamperen
Kamperen

Kamperen met het mobiele zonne-energiesysteem

Met het mobiele zonne-energiesysteem kunt u uw kampeervoertuig voorzien van een onafhankelijke stroomvoorziening. Alle informatie over producten en werking is te vinden in onze gids.

Mobiele zonne-energiesystemen

Mobiele zonne-energiesystemen zijn uitgerust met een laadregelaar en maken het gemakkelijk om de accu's op te laden. Ze zijn inklapbaar en kunnen gemakkelijk overal mee naartoe worden genomen. Een vaste installatie is niet nodig. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en kunnen vooral altijd op de zon worden gericht.

Hoe werkt een mobiel zonne-energiesysteem?

In wezen werkt een mobiel zonne-energiesysteem __ exact hetzelfde als een vast geïnstalleerd zonne-energiesysteem__ op een stacaravan of caravan. Met dit verschil dat de modules niet vastgelijmd of geschroefd zijn. Een flexibele zonneleiding wordt gebruikt als verbinding tussen het zonnepaneel en de regelaar.

Een mobiel zonne-energiesysteem kan een opvouwbaar zonnepaneel of een zonnekoffer zijn.

Verschillen tussen opvouwbare zonnepanelen en een zonnekoffer

Opvouwbare zonnepanelen

Opvouwbare zonnepanelen zijn zeer licht en compact omdat ze bestaan uit flexibele, meestal drieledige sets. Deze zijn ook te vinden onder de term "zonnetas". Het is een opvouwbare zonnemodule die samen met meerdere zonnemodules in een stoffen tas is verwerkt. Een zonnetas kan flexibel in de zon worden geplaatst. Opvouwbare zonnepanelen zijn flexibel en licht, maar tegelijkertijd vrij duur in aanschaf.

Zonnekoffer

Een zonnekoffer is, zoals de naam al zegt, een mobiel zonnesysteem dat eruit ziet als een koffer. Deze bestaat vaak uit twee zonnepanelen. De verbinding door middel van een scharnier creëert het karakter van een koffer. Een zonnekoffer weegt ongeveer tien kilo, bijna twee keer zoveel als een opvouwbaar zonnepaneel, maar is goedkoper in aanschaf.

solar-caravan

Welke voordelen bieden mobiele zonne-energiesystemen?

Permanent geïnstalleerde zonne-energiesystemen worden meestal op het dak van de caravan of camper geschroefd of gelijmd. Vergeleken met mobiele zonne-energiesystemen produceren deze echter alleen het optimale rendement wanneer ze in de perfecte hoek ten opzichte van de zon staan. Dit wordt echter alleen 's middags gegeven.

Door de handmatige plaatsing van mobiele zonne-energiesystemen kan de oriëntatie vrij worden gekozen en flexibel worden gewijzigd. Dit betekent dat ook in de winter even hoge prestaties kunnen worden bereikt als in de zomer. De loodrechte oriëntatie op de zon is hier de sleutel tot succes.

Voordelen:

  • Bij optimale afstemming genereren mobiele zonne-energiesystemen een aanzienlijk hoger vermogen.
  • De camper of caravan kan in de schaduw staan terwijl het zonne-energiesystemen in de zon staat.
  • Geen dakdoorvoer - geen gat in het dak nodig
  • Nog steeds bruikbaar bij het wisselen van voertuig.

Mobiele zonne-energiesystemen kunnen daarom onmiddellijk en zonder installatie worden gebruikt in tegenstelling tot vaste zonne-energiesystemen. Ze zijn dus onafhankelijk van het voertuig en kunnen ook worden gebruikt in een auto of in een tuinhuisje. Door de flexibele oriëntatie op de zon kunnen aanzienlijk hogere elektriciteitsopbrengsten worden bereikt.

Installatie van een mobiel zonne-energiesystemen op een camper of caravan

Het voordeel van mobiele zonne-energiesystemen is vooral hun flexibiliteit, zodat er geen vaste installatie nodig is. Het mobiele zonne-energiesysteem kan flexibel worden opgesteld of ingeklapt. Desondanks moet de elektriciteit zijn weg vinden naar de accu.

Het gebruik van een zonneregelaar is noodzakelijk

Tussen het zonnepaneel en de accu moet een zonneregelaar worden geklemd. Dit zorgt voor automatische scheiding en aansluiting van de batterij. Hij laadt ze ook op met de ideale karakteristiek. Met behulp van een zonneregelaar kan de accu permanent aangesloten blijven zonder beschadigd te raken. In het algemeen heeft een laadregelaar tot taak het geproduceerde vermogen zodanig aan de batterij door te geven dat deze niet overladen kan worden volgens het ontwerp van de batterij.

Terwijl het zonnepaneel buiten loodrecht op de zon staat, leiden de kabels van de positieve en negatieve pool naar het voertuig. Deze kabelgeleiding kan door de open deur worden gelegd. Daarom is het belangrijk dat de kabel lang genoeg is. Daar moeten de kabels dan overgaan naar de zonne-laadregelaar. Hier wordt een MPPT-regelaar aanbevolen. Deze geeft op zijn beurt de stroom door aan de accu van de caravan of camper.

Verder benodigde accessoires

De volgende accessoires zijn nodig voor het gebruik van een mobiel zonne-energiesysteem:

  • Laadregelaar
  • Verlengkabel
  • Opslagbatterij
  • Omvormer (afhankelijk van het gewenste gebruik)

De opgewekte elektriciteit moet worden opgeslagen zodat deze achteraf door de eindapparaten kan worden gebruikt. Hij heeft dus een opslagbatterij nodig. Op de camping wordt dit ook wel een voedingsbatterij genoemd.

Een lithiumbatterij LiFePo4 is bijzonder geschikt omdat deze bij hoge spanning kan worden opgeladen. Dit verkort de laadtijd, maar AGM of loodaccu's kunnen ook met zonne-energie worden geladen. De tussenliggende zonnelaadregelaar is hier doorslaggevend. Deze regelt de lading, omdat het zonnepaneel hogere spanningen kan produceren dan de batterij kan opnemen.

Een volledig geladen accu kan idealiter een spanning van 12 volt leveren. Voor mobiele telefoons is dit bijvoorbeeld voldoende. Veel cameraladers werken ook op 12 volt, net zoals er voor de meeste laptops speciale 12 volt laders te koop zijn.

Maar als je apparaten hebt die huishoudelijke elektriciteit nodig hebben en dus 230 volt, heb je toch een omvormer nodig. De spanning ervan moet worden aangepast aan het apparaat met het hoogste verbruik (bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of een haardroger). Idealiter draait een omvormer alleen wanneer 230 volt nodig is, waarna hij weer moet worden uitgeschakeld, omdat hij een energievreter is.

De vereiste prestatie

Het gemeenschappelijke kenmerk voor mobiele zonne-energiesysteem is de specificatie van een maximaal vermogen. Dit wordt aangegeven in de eenheid Wp, de afkorting voor "Watt Peak". Het geeft de grootst mogelijke elektrische stroomafgifte van een zonnemodule onder normale testomstandigheden aan. In werkelijkheid gebeurt dit echter zelden. Deze indicator is echter zeker geschikt om prestaties te vergelijken.

Een mobiel zonne-energiesysteem dat 100 Wp levert, levert een opbrengst tot 50 Ah als het systeem stabiel op de zon is gericht. Een accu van 100 Ah kan dus in één dag voor de helft worden opgeladen. Dit maakt een energie-autonome stand mogelijk gedurende vele dagen dat de zon schijnt.

Caravan Zubehör - Solar

Wanneer is een mobiel zonne-energiesysteem de moeite waard op de camping?

De beslissing voor of tegen een mobiel zonne-energiesysteem hangt af van uw eigen kampeergedrag. Iedereen die vaak de dag doorbrengt in een caravan of camper zou een mobiel zonne-energiesysteem moeten overwegen. Als u echter vaak overdag op pad bent om te wandelen of bezienswaardigheden te bekijken, kunt u overwegen om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Deze zijn beter beschermd tegen diefstal en schade.

In principe zijn mobiele zonne-energiesystemen de moeite waard als je meerdere dagen achtereen geen stopcontacten hebt. Zonne-energiesystemen kunnen ook snel renderen voor kampeerders met een hoog elektriciteitsverbruik. Er is echter op gewezen dat zonne-energiesystemen alleen zinvol zijn bij voldoende zonneschijn.

Conclusie

Een mobiel zonne-energiesysteem is absoluut de juiste keuze voor gepassioneerde kampeerders en een verstandige aankoop. Als u een beperkt budget hebt, is een klassieke zonnekoffer aan te bevelen. Deze zijn al goedkoop te koop bij verschillende fabrikanten. Gaat het meer om flexibiliteit en een licht gewicht, dan valt de keuze op een opvouwbaar zonnepaneel.