Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Wegenbelasting en de elektrische auto

Elektrische auto’s zijn op dit moment vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Hierdoor bespaar je jaarlijks flink op de autokosten. Maar blijft dit ook zo in de toekomst? Wij zochten het voor je uit.

Wegenbelasting voor elektrische auto’s

De motorrijtuigenbelasting is ooit ingesteld om belasting te heffen op het bezit van een auto. In 2019 leverde de wegenbelasting 5,9 miljard euro op voor de schatkist. Iedereen met een auto moet dus wegenbelasting betalen, of je er nu in rijdt of niet. Er zijn wel wat auto’s uitgezonderd. Daarvoor hoef je dus geen wegenbelasting te betalen. Dit geldt al langere tijd voor oldtimers.

In 2014 stelde de overheid een lijst op met hybride en elektrische auto’s waarvoor geen MRB betaald hoefde te worden. Deze lijst wordt elk jaar aangepast en uitgebreid met nieuwe modellen. De meeste autofabrikanten werken aan modellen met daarin de nieuwste technieken. Dat geldt ook voor elektrische auto’s. De auto’s waarover geen wegenbelasting meer betaald hoeft te worden zijn dan ook allemaal volledig elektrisch.

Er zijn natuurlijk ook hybrides op de markt maar hierover moet je wel wegenbelasting betalen, namelijk een halftarief van 50%. Elektrische auto’s stoten geen CO2 en fijnstof uit en zijn stiller dan auto’s die op brandstof rijden. Ze zijn beter voor de luchtkwaliteit, met name in steden. In vergelijking met auto’s die op brandstof rijden zijn elektrische auto’s milieuvriendelijker. De overheid wil het rijden in elektrische auto’s daarom stimuleren. Dat gebeurt op verschillende manieren, zoals met subsidies en lagere bijtellingspercentages.

Betaal je nog steeds geen wegenbelasting voor elektrische auto’s?

In 2019 hoefden bezitters van een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Deze regeling wordt in 2020 voortgezet en dat staat in het Belastingplan 2020. Het kabinet wil dit belastingvoordeel voor elektrische auto's verlengen tot en met 2024. Dat betekent dat je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen voor je elektrische auto.

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Jaar na jaar worden er meer elektrische auto’s verkocht in Nederland.Dat je daarover geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen is natuurlijk mooi meegenomen. Zo bespaar je flink op de kosten voor een EV.

De Staat verdient echter weinig aan elektrische auto’s zolang er geen wegenbelasting voor betaald hoeft te worden. Terwijl je als bezitter van een EV juist op de kosten bespaart. Daarom geldt de 100% korting op de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s tot 2025. Daarna ga je wel motorrijtuigenbelasting betalen en gaat het tarief elk jaar langzaam omhoog.

De wegenbelasting op elektrische auto’s gaat omhoog

De wegenbelasting voor EV’s blijft dus in de toekomst helaas niet zo laag. In 2025 krijg je nog een korting van 75% op het tarief, waardoor je in dat jaar 25% motorrijtuigenbelasting betaalt. Vanaf 2026 betaal je voor je elektrische auto dan het volledige tarief motorrijtuigenbelasting. In tabel 1 kun je zien hoe het tarief oploopt, volgens het huidige Belastingplan.

Tabel 1: Overzicht van de tariefstijging motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s

Jaar MRB-tarief
2021 0%
2022 0%
2023 0%
2024 0%
2025 25%
2026 100%

Vanwege het gewicht van de accu’s zijn de meeste elektrische auto’s zwaarder dan auto’s die op benzine of brandstof rijden. In de huidige regelgeving is het belastingtarief gebaseerd op het type brandstof en op het gewicht van je auto. Het is dan natuurlijk de vraag hoeveel belasting je dan in 2026 moet gaan betalen over je EV.

Door het hogere gewicht van elektrische auto’s zou je bij een gelijkblijvend tariefstelsel na 2026 per kwartaal flink wat meer belasting moeten gaan betalen. In dat geval zou je als bestuurder van een elektrische auto juist met hogere kosten geconfronteerd worden dan nu het geval is. Het nadeel is dat niemand nu weet wat het belastingtarief na 2026 gaat worden.

Wegenbelasting en plug-in hybrides

Bij de plug-in hybrides werkt de wegenbelasting iets anders dan bij de elektrische auto’s. Voor een plug-in hybride betaal je nu namelijk 50% wegenbelasting in plaats van het volledige tarief. Maar ook dit gaat veranderen. Het tarief voor PHEV auto’s gaat na 2024 ook omhoog, net als bij de elektrische auto’s. De tarieven veranderen als volgt:

  • t/m 2024 betaal je 50% wegenbelasting
  • in 2025 betaal je 75% van het normale tarief
  • vanaf 2025 betaal je 75% van het normale tarief

Ook met een PHEV ga je dus vanaf 2025 meer motorrijtuigenbelasting betalen. Dat geldt met name als je een hybride hebt die voorzien is van een dieselmotor. Bij het huidige belastingstelsel moet je voor zo’n auto vanaf 2025 fors meer gaan betalen. Het is alleen de vraag hoeveel meer. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke belastingtarieven er na 2026 gehanteerd gaan worden. Het is wel iets om in je achterhoofd te houden als je van plan bent om elektrisch te gaan rijden. De wegenbelasting kan in de toekomst immers een grote maandelijkse kostenpost worden.

FAQ

Om hier een antwoord op te kunne geven moeten we elektrische auto’s vergelijken met auto’s die op brandstof rijden. De motorrijtuigenbelasting voor een auto op benzine is al snel 500 euro per jaar. Voor een dieselauto betaal je al snel het dubbele of meer. Tot 2024 betaal je voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting. Daarmee bespaar je dus minimaal 500 euro per jaar. Na 2024 wordt die besparing kleiner en na 2026 is er helemaal geen voordeel meer.

Het halftarief betekent dat je maar de helft betaalt van de gewone motorrijtuigenbelasting. Dit tarief geldt alleen voor plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot 50 gram per kilometer. Dit halftarief is echter tijdelijk. Vanaf 2025 betaal je geen 50% motorrijtuigenbelasting, maar 75%. Dus ook de MRB voor plug-in hybrides gaat in de toekomst omhoog.