Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Youngtimer lease - perfect voor zakelijke autoliefhebbers

Als je een auto van de zaak wilt hebben, dan denk je waarschijnlijk eerst aan een splinternieuwe auto met alles erop en eraan. Maar wist je dat je die BMW die je vroeger zo mooi vond, nu ook kunt leasen? Dat is nog eens een originele manier om bij je klanten mee aan te komen.

Youngtimer lease - die mooie droomauto van vroeger

Als we het hebben over een youngtimer, dan praten we over een tweedehands auto die tussen de 15 en de 25 jaar oud is. Is de auto ouder dan 25 jaar, dan wordt deze meestal gezien als een oldtimer. Deze youngtimers vallen in de categorie van auto’s die tussen de oldtimers en nieuwe auto’s in zit. Vaak hebben youngtimers al aardig wat kilometers op de teller staan, maar ondanks dat kunnen ze zeker nog een paar jaar mee. Ook die mooie BMW waar jij je oog op hebt laten vallen. Bovendien zijn ze vaak gunstig geprijsd.

Welke youngtimers kun je leasen?

De youngtimers van nu zijn gebouwd vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw. In die tijd moesten auto’s vooral duurzaam zijn en zo lang mogelijk mee gaan. De meeste youngtimers hoorden in die tijd tot de topklasse auto’s. Denk bijvoorbeeld aan de Porsche 911 of de Mercedes Benz E-en S-klasse. Of toch die BMW 5-serie. Het zijn allemaal auto's met luxe en uitstraling waarmee je zakelijk verantwoord bij je relaties kunt voorrijden.

Auto’s uit deze topklasse waren op het gebied van milieu en veiligheid hun tijd ver vooruit, zoals dat ook vandaag de dag geldt voor de topklasse. De youngtimers uit het topsegment hebben meestal airbags, roetfilters, katalysatoren en ABS. En je kunt ze nu dus ook leasen, maar: let wel altijd op de kwaliteit van de auto.

Fiscale voordelen van het leasen van een youngtimer

Wist je dat het fiscaal interessant kan zijn om een wat oudere tweedehands auto te leasen? Met de youngtimer regeling heeft de overheid de aanschaf van een youngtimer namelijk extra aantrekkelijk gemaakt. Als je een jonge auto least, krijg je vaak te maken met een fiscale bijtelling die 8% of 22% is, afhankelijk van de waarde van je auto.

Bij de youngtimer regeling werkt dat een beetje anders. Ten eerste geldt er een ander bijtellingstarief. Daarnaast wordt de bijtelling over een ander bedrag berekend dan bij jongere auto’s. Zo krijg je met een youngtimer te maken met een hoger bijtellingstarief van 35%, maar deze wordt berekend over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde. Vaak is het bijtellingsbedrag voor de youngtimer dus veel lager dan de bijtelling van een nieuwe auto.

Een ander voordeel, hoewel niet fiscaal, is dat je de youngtimer via de lease redelijk snel kunt afbetalen. Looptijden van 36 maanden zijn heel gewoon. Daarna wordt de auto jouw eigendom, als de gekozen leasevorm dat toelaat.

Zitten er ook nadelen aan het leasen van een youngtimer?

Een youngtimer leasen is dus lekker nostalgisch en bovendien goedkoper. Toch zitten er ook wat nadelen aan, namelijk:

  • Meer onderhoud
  • Minder technische snufjes
  • Voldoet mogelijk niet aan milieu-eisen in de stad

Omdat een youngtimer er vaak al een of twee levens op heeft zitten, kan de auto wat sneller gebreken krijgen. Dat maakt de auto minder betrouwbaar. Je onderhouds- en reparatiekosten kunnen daardoor ook hoger zijn. Is betrouwbaarheid erg belangrijk voor je, kies dan voor een jongere auto.

Een ander nadeel is dat een youngtimer natuurlijk niet over alle gadgets van moderne auto’s beschikt. Dat moet je voor lief nemen en je moet er niets om geven. Als je altijd alleen in de auto zit, dan maakt het toch niet zoveel uit.

Vanwege de luchtkwaliteit stellen veel steden tegenwoordig milieuzones in, of ze weren oudere auto’s uit de binnenstad. Moet je vaak in de stad zijn, dan is dit iets om bij stil te staan. Met een youngtimer kun je wel een echte klassieker in huis halen. Of misschien rij je nu wel weer in dezelfde auto als waarin je 15 jaar geleden bij de start van je bedrijf reed.

FAQ

In principe zijn alle leasevormen mogelijk: financial lease, private lease en zelfs operational lease, waarbij de leasemaatschappij alles regelt.

Door het lage leasebedrag en de lage bijtelling is youngtimer lease zeer geschikt voor starters, eenmanszaken, zzp’ers en freelancers. Heb je een eigen zaak maar ben je een echte autofan, ook dan is het leasen van een youngtimer iets voor jou. Tenslotte is private lease ook nog een mogelijkheid.

Meestal kun je een youngtimer bedrijfsmatig leasen zonder dat je de jaarcijfers hoeft te laten zien. Wil je een duurdere auto leasen? Dat kan ook. Hou er alleen wel rekening mee dat vanaf zo'n € 25.000,- wel om jaarcijfers gevraagd kan worden.

Vaak is dat wel mogelijk. De fiscus beschouwt je auto dan echter nog niet als youngtimer. Je betaalt totdat de auto 15 jaar oud is het gewone bijtellingstarief over de nieuwwaarde, daarna val je in de youngtimer regeling.

Alle artikelen

Leasing vs. Finanzierung

Short lease - flexibel leasecontract vanaf 1 maand

Advies · Lease
Geld, money, car, B2b

Met de goedkoopste lease auto verlaag je de leasekosten

Advies · Lease
Leasing dealership mirrored

Private lease of kopen?

Advies · Lease
Ontdek meer