Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Rijbewijs
Rijbewijs

Alles wat je moet weten over verkeersborden

Verkeersborden zien we in Nederland overal langs de weg. Als je deelneemt aan het verkeer, dan is het dus belangrijk dat je weet wat de betekenis van verkeersborden is. Er zijn verschillende soorten borden met verschillende betekenissen. In dit artikel leer je meer over de betekenis van de borden.

Welke soorten verkeersborden zijn er?

In Nederland zijn er 115 verschillende verkeersborden, die deel uitmaken van de verkeerstekens. Je komt ze vooral tegen langs de kant van de weg en meestal gelden de borden voor de kant van de weg waar deze zijn geplaatst.

De borden hebben allemaal een andere betekenis. We kunnen echter wel alle verkeersborden onderverdelen in 5 soorten, namelijk:

  • Voorrangsborden, deze borden hebben geen vaste kleur of vorm.
  • Je moet hier … borden. Deze zijn blauw en rond (gebodsborden).
  • Je mag hier niet … borden. Deze borden zijn rond met een rode rand (verbodsborden).
  • Kijk, hier is … borden. Deze zijn vierkant of rechthoekig en blauw gekleurd
  • Pas op … borden, deze zijn driehoekig en hebben een rode rand (waarschuwingsborden)

De borden kunnen niet alleen onderverdeeld worden naar hun betekenis, maar ook naar het type verkeersbord. We geven nu wat meer uitleg over verkeersborden en dan met name de verschillende typen borden die je langs de weg kunt tegenkomen. De gewone verkeersborden staan vaak op ooghoogte of wat hoger, gemonteerd op een paal of lantaarnpaal. Veruit de meeste borden staan op deze manier langs de weg. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe wegwijzerborden met daarop plaatsnamen en het aantal kilometers tot aan die plaats.

Naast de gewone borden zijn er de onderborden, die onder een verkeersbord kunnen staan. Dit onderbord geeft eigenlijk een extra toelichting op de betekenis van het bord waaronder het is geplaatst. Een goed voorbeeld is het bord ‘verboden in te rijden’.Op het onderbord kan staan voor welke weggebruikers het geldt of voor wie niet, bijvoorbeeld: 'uitgezonderd fietsers en voetgangers'. Een ander voorbeeld is een parkeerverbod dat geldt voor bepaalde uren of dagen.

Opm: Je leert de betekenis van verkeersborden goed kennen als je theorie-examen moet doen voor bijvoorbeeld je auto

In dit verkeersborden overzicht mag het matrixbord natuurlijk niet ontbreken. Je vindt deze borden naast of boven de weg en ze tonen verschillende snelheden, symbolen of tekst. Dit type bord heeft dezelfde betekenis als de gewone borden. Als er bijvoorbeeld op het matrixbord een andere snelheid staat dan op het verkeersbord, dan moet je de laagste snelheid aanhouden.

Matrixborden worden vaak op de snelweg gebruikt om snelheidslimieten aan te geven of om rijstroken tijdelijk af te kunnen sluiten (met een rood kruis). Matrixborden kunnen actuele informatie geven, bijvoorbeeld bij een ongeval, file, gladheid of andere zaken die van invloed zijn op de doorstroming van het verkeer.

De belangrijkste verkeersborden met hun betekenis

In Nederland kun je overal verkeersborden tegenkomen. Om goed te kunnen deelnemen aan het verkeer, is het belangrijk dat je de betekenis van de borden kent. Hieronder staan een paar veelvoorkomende borden met hun betekenis.

Tabel 1: Verkeersborden voor voorrangssituaties en rijrichting

Bord Omschrijving
Voorrang Bij dit bord moet je voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg, maar als er niks aankomt, hoef je niet eerst te stoppen.
Voorrangsweg Als je dit bord ziet, dan rij je op een voorrangsweg. Alle andere bestuurders moeten voorrang verlenen aan de bestuurders op de voorrangsweg. Tip: Je mag niet parkeren langs een voorrangsweg buiten de bebouwde kom
Stop Bij dit bord moet je altijd stoppen en voorrang verlenen aan de bestuurders die op de kruisende weg rijden. Dit bord wordt vaak gecombineerd met een stopstreep op de weg. Voor die streep moet je dan stoppen.
Rotonde Dit bord zie je vaak vlak bij of op een rotonde. Het geeft de verplichte rijrichting aan.
Phil Gebodsbord wat geldt voor alle bestuurder. Je moet het bord voorbij rijden aan de zijde die de pijl aangeeft.

Tabel 2: Verkeersborden-waarschuwingsborden en snelheidsborden

Bord Omschrijving
Scherpe rechts Scherpe bocht naar rechts. Er zijn ook borden die waarschuwen voor een scherpe bocht naar links of s-bochten.
Kruispunt Gevaarlijk kruispunt
Voetgangersoversteekplaats Voetgangersoversteekplaats
Maximumsnelheid Maximumsnelheid
zone 30 30 km/h-zone. Dit bord staat aan het begin van een zone waar je niet harder mag rijden dan 30 km/h. Je vindt deze zones vaak in woonwijken in de buurt van scholen om de verkeersveiligheid te verbeteren
Autosnelweg Autosnelweg. De maximumsnelheid op een autosnelweg is maximaal 130 km/h, tenzij er langs de weg borden staan die een andere snelheid aangeven.
Autoweg Autoweg. De snelheid op een autoweg mag je maximaal 100 km/h rijden tenzij met borden iets anders wordt aangegeven.

Nieuwe verkeersborden

Soms is het nodig om nieuwe verkeersborden te ontwerpen. Verkeersregels kunnen wijzigen, waardoor het nodig is om de borden ook te wijzigen. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die de nieuwe verkeersborden kunnen maken. Een mooi voorbeeld is de recente wijziging van de maximumsnelheid van 120/130 km/u naar 100 km/u. Door wijzigingen in verkeersregels worden er af en toe nieuwe borden toegevoegd, maar dat betekent ook dat er soms borden verdwijnen uit het straatbeeld.

Tip: Het CBR en VVN hebben altijd een overzicht van de meest actuele verkeersborden. Je kunt hier een lijst raadplegen als je bijvoorbeeld je theorie-examen moet doen.

Alle artikelen

führerschein-beantragen

Rijbewijs aanvragen – zo werkt dat

Advies · Leren autorijden
praktische-prüfung

Hoe lang duurt het rijexamen?

Advies · Leren autorijden
Ontdek meer