Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude - Fraude met checks

In dit artikel lees je meer informatie over internetfraude die zich voordoet in combinatie met een betaling via een bankcheque.

Wees voorzichtig met cheques

Een mogelijke koper reageert op jouw advertentie, de koper komt uit het buitenland en betaalt met een cheque waarbij hij meer betaalt dan de vraagprijs. Een mogelijke koper, meestal uit het buitenland, zoekt contact met de verkoper en accepteert zonder meer de verkoopprijs. Onder een valse naam wil de koper betalen via een bankcheque waarop een hoger bedrag staat dan de vraagprijs. In de regel geeft de koper aan dat de cheque aanvankelijk was bedoeld voor een andere auto, maar die koop ging niet door. Aan de verkoper wordt gevraagd om het teveel betaalde bedrag terug te betalen, contant of via een overboeking. Enkele dagen later wordt de betalingscheque vals bevonden en geweigerd. Als verkoper ben jij, in het ergste geval, de auto kwijt en het contant of overgemaakte geld kwijt.

Maak geen geld over

Als je verzocht wordt geld over te maken via Western Union bank, MoneyGram of andere soortgelijke systemen, dan wordt dit vaak gesteld als een Escrow Service. Escrow Service is een zekerheidsservice, waarbij de waarborg van de betaling in handen van een derde partij wordt gegeven om verplichtingen zeker te stellen. Online geld overmaken via systemen als Western Union of MoneyGram is echter voornamelijk bedoeld voor mensen die elkaar goed kennen, zoals familie en vrienden. Dit soort overboekingsystemen zijn niet geschikt voor het betalen van een auto, zelfs niet wanneer de verkopende partij aangeeft dat er een aanvullende identiteitscontrole is.

Alle artikelen

Inspectie en overhandiging

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

Advies · Veiligheid
Veiligheid

Veilig een auto verkopen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Ontdek meer