Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude - Fraude met checks

Het komt helaas nog voor: internetfraude waarbij de boosdoener gebruikmaakt van cheques. In dit artikel zetten we informatie over internetfraude op een rij, met een speciale focus op fraude met betaling via een bankcheque. Want hoe werkt fraude met cheques?

Wees voorzichtig met cheques

Een mogelijke koper, meestal uit het buitenland, zoekt contact met de verkoper en accepteert zonder meer de verkoopprijs. Onder een valse naam wil de koper betalen via een bankcheque waarop een hoger bedrag staat dan de vraagprijs. In de regel geeft de koper aan dat de cheque aanvankelijk was bedoeld voor een andere auto, maar die koop ging niet door. Aan de verkoper wordt gevraagd om het teveel betaalde bedrag terug te betalen, contant of via een overboeking. Enkele dagen later wordt de betalingscheque vals bevonden en geweigerd. Als verkoper ben jij, in het ergste geval, zowel de auto als het contante of overgemaakte geld kwijt.

Maak geen geld over

Als je verzocht wordt geld over te maken via Western Union bank, MoneyGram of andere soortgelijke systemen, dan wordt dit vaak gesteld als een Escrow Service. Escrow Service is een zekerheidsservice, waarbij de waarborg van de betaling in handen van een derde partij wordt gegeven om verplichtingen zeker te stellen. Online geld overmaken via systemen als Western Union of MoneyGram is echter voornamelijk bedoeld voor mensen die elkaar goed kennen, zoals familie en vrienden. Dit soort overboekingssystemen zijn niet geschikt voor het betalen van een auto, zelfs niet wanneer de verkopende partij aangeeft dat er een aanvullende identiteitscontrole is.

Presse, Geld, Finanzen

Meer achtergrondinformatie over fraude met cheques

Fraude met cheques, ook bekend als cheque- of bankfraude, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hieronder geven we een gedetailleerde uitleg over hoe fraude met cheques in z’n werk kan gaan, met verschillende methoden die fraudeurs kunnen gebruiken:

Valse cheques

Fraudeurs kunnen valse cheques maken door vervalste cheques te printen die lijken op die van een legitieme bank. Ze gebruiken deze cheques om goederen of diensten te kopen, waarna de verkoper later ontdekt dat de cheque niet gedekt is.

Werkwijze:

  • Fraudeurs gebruiken gespecialiseerde software en printers om valse cheques te maken.
  • De valse cheque wordt aan de verkoper gegeven.
  • De verkoper realiseert zich pas na enkele dagen of weken dat de cheque vals is, wanneer de bank de cheque heeft verwerkt en als ongedekt heeft gemarkeerd.
  • Tegen die tijd is de fraudeur verdwenen met de goederen of het geld.

Overbetalingsfraude

Dit type fraude is vaak gericht op particulieren die goederen of diensten verkopen, bijvoorbeeld tweedehands auto's via advertenties.

Werkwijze:

  • De fraudeur neemt contact op met de verkoper en toont interesse in het product.
  • De fraudeur stuurt een cheque voor een bedrag dat hoger is dan de overeengekomen prijs.
  • De fraudeur vraagt de verkoper het verschil terug te storten, vaak met een smoes zoals 'verkeerde berekening' of 'extra kosten'.
  • De verkoper stort het verschil terug voordat de cheque is verwerkt en ongedekt blijkt. Uiteindelijk blijft de verkoper achter met een financieel verlies.

Fraude met cheques

Cheque Kiting

Cheque kiting is een methode waarbij fraudeurs gebruikmaken van de vertraging tussen het moment dat een cheque wordt gestort en het moment dat de fondsen daadwerkelijk worden vrijgegeven.

Werkwijze:

  • Fraudeurs openen meerdere bankrekeningen bij verschillende banken.
  • Ze storten cheques van de ene rekening naar de andere zonder dat er voldoende saldo is.
  • Ze maken gebruik van het tijdelijke beschikbare saldo om geld op te nemen of betalingen te doen voordat de bank ontdekt dat de cheques ongedekt zijn.
  • Wanneer de bank ontdekt dat de cheques ongedekt zijn, sluit het de rekening en de fraudeur is verdwenen met het geld.

Gemanipuleerde cheques

In deze methode worden legitieme cheques gemanipuleerd door ze te onderscheppen en de betalingsgegevens te wijzigen.

Werkwijze:

  • De fraudeur onderschept een legitieme cheque, bijvoorbeeld uit de post.
  • De fraudeur verandert de betalingsgegevens (bijv. bedrag of begunstigde) en deponeert de cheque op een eigen rekening.
  • De legitieme eigenaar ontdekt de fraude vaak pas wanneer de bankafschrift wordt gecontroleerd.

Identiteitsdiefstal

Fraudeurs kunnen ook identiteit stelen om toegang te krijgen tot de bankrekeningen van een slachtoffer en cheques uit te schrijven op naam van de slachtoffer.

Werkwijze:

  • De fraudeur steelt persoonlijke gegevens van het slachtoffer.
  • Met de gestolen identiteit bestelt de fraudeur nieuwe cheques en schrijft deze uit voor eigen gewin.
  • Het slachtoffer ontdekt ongeautoriseerde transacties op de bankrekening.

4 preventieve maatregelen

1: Verificatie van cheques:

Controleer altijd de echtheid van de cheque door contact op te nemen met de bank die de cheque heeft uitgegeven. Gebruik bankapplicaties of online services om cheque te verifiëren.

2: Wees alert op overbetalingsfraude:

Accepteer geen cheques voor een bedrag hoger dan de afgesproken prijs. Weiger verzoeken om het verschil terug te storten via een snelle betaalmethode.

3: Monitor rekeningen:

Controleer regelmatig bankafschriften op ongeautoriseerde transacties. Meld verdachte activiteiten direct bij de bank.

4: Beveilig persoonlijke informatie:

Bescherm persoonlijke en financiële gegevens om identiteitsdiefstal te voorkomen. Vernietig oude cheques en bankafschriften zorgvuldig.

Conclusie

Door bewust te zijn van deze fraudemethoden en preventieve maatregelen te nemen, kun je jezelf beter beschermen tegen chequefraude. Het is belangrijk om altijd voorzichtig en waakzaam te zijn bij financiële transacties, vooral wanneer het om grote bedragen gaat, zoals bij de aankoop van een occasion.

Veelgestelde vragen

Om te verifiëren of een cheque echt en gedekt is, kun je contact opnemen met de bank die de cheque heeft uitgegeven. Gebruik de contactgegevens die je onafhankelijk hebt verkregen, niet de informatie op de cheque zelf. Vraag de bank om de echtheid van de cheque en de beschikbaarheid van de fondsen te bevestigen.

Tekenen van overbetalingsfraude zijn onder andere wanneer een koper je een cheque stuurt voor een bedrag dat hoger is dan de afgesproken prijs en jou vraagt om het verschil terug te storten. Wees ook voorzichtig als de koper aandringt op snelle afhandeling of onconventionele betaalmethoden voor het terugstorten van het verschil.

Als je vermoedt dat je een valse cheque hebt ontvangen, neem dan onmiddellijk contact op met de bank van de cheque en maak je zorgen kenbaar. Stort de cheque niet en geef geen goederen vrij voordat de bank de cheque volledig heeft verwerkt en bevestigd dat deze gedekt is. Informeer ook de autoriteiten en overweeg om de situatie bij de politie te melden.

Bescherm je persoonlijke en financiële informatie door alleen de noodzakelijke gegevens te delen tijdens de verkoop. Gebruik veilige kanalen voor communicatie en uitwisseling van documenten. Vernietig oude cheques en bankafschriften zorgvuldig en gebruik een beveiligde, vertrouwde service voor financiële transacties.

Veiligere betaalmethoden bij het verkopen van een occasion zijn onder andere contante betalingen, bankoverschrijvingen en gecertificeerde cheques die je samen met de koper bij de bank kunt verifiëren. Vermijd het accepteren van persoonlijke cheques van onbekende kopers en wees voorzichtig met online betalingen zonder een betrouwbare derde partij.

Alle artikelen

Actuele tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Tips om fraude te voorkomen bij het kopen van een auto

Advies · Veiligheid
Verdacht contact met de verkoper

Wat te doen bij verdacht contact met de verkoper?

Advies · Veiligheid
Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer