Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat te doen - Verdacht contact met een potentiële koper

Lees hier wat te doen als je contact hebt met een potentiële koper die je niet vertrouwt. Bescherm je eigen veiligheid en eigendommen met deze tips voor het herkennen van rode vlaggen en welke stappen je kunt nemen als je contact hebt met een mogelijke fraudeur.

Wat te doen - contact met een verdachte koper

Lees hier wat te doen als je contact hebt met een potentiële koper die je niet vertrouwt. Bescherm je eigen veiligheid en eigendommen met deze tips voor het herkennen van rode vlaggen en welke stappen je kunt nemen als je contact hebt met een mogelijke fraudeur.

Tussenkop

Nadat je de advertentie hebt geplaatst van het vervoersmiddel dat je wil verkopen, kunnen mensen contact met je zoeken. Potentiële kopers kunnen je dan bereiken via de contactgegevens die je hebt opgegeven bij de advertentie. Dat kan via de telefoon, sms of e-mail. Tot zover niets bijzonders.

Vanaf dat moment kan het voorkomen dat er mensen contact met je zoeken die niet de juiste bedoelingen hebben. Mensen die zich voordoen als potentiële koper, maar in feite jou een loer willen draaien.

Auto kopen

Je krijgt een aanbod van een intermediair

Let op als de koper zegt dat die een intermediair is. Een intermediair is een persoon, organisatie of entiteit die als tussenpersoon optreedt. In dit geval is het iemand die jou benadert met het verhaal om jouw auto te aan te bieden aan zijn netwerk of klanten. De oplichter vraagt meestal om vooruitbetalingen, bijvoorbeeld voor advertentiekosten of bemiddelingsdiensten. Zodra de betaling is ontvangen, verdwijnt de oplichter zonder de auto te verkopen of enige vorm van daadwerkelijke dienstverlening te bieden.

Rode vlaggen in dit soort situaties zijn buitenlandse partijen, die zich bedienen van gebrekkig Nederlands en spellingsfouten maken. Vaak is ook de snelheid waarmee dit soort partijen overboekingen willen hebben een indicatie dat het niet helemaal in de haak is.

Wat te doen

Accepteer het aanbod niet van een intermediair en neem geen contact op met dit bedrijf. Als je twijfelt kun je contact opnemen met AutoScout24. Betaal geen rekeningen of aanmaningen tenzij je daadwerkelijk een auto hebt verkocht via deze intermediair.

Je hebt contact met een buitenlandse koper

Sommige auto’s zijn interessante voor kopers uit het buitenland dan voor Nederlanders. Denk bijvoorbeeld aan auto’s met een dieselmotor en een hoop kilometers op de teller. De Nederlandse overheid probeert het rijden in een dieselauto te ontmoedigen, terwijl met name in Oost-Europa diesels nog altijd zeer gewild zijn en daarom worden ze veelvuldig naar deze landen geëxporteerd. Wederom hoef je er niet direct van uit te gaan dat mensen je willen oplichten. Wees echter wel alert. Indicaties die doen vermoeden dat je te maken hebt met een oplichter zijn bijvoorbeeld vragen om bedragen voor te schieten of de auto te transporteren voordat je een betaling hebt van de koper.

Wat te doen?

Zorg dat je iemand kunt vertrouwen. Het beste is uiteraard om in persoon met mensen te handelen en een auto over te schrijven. Is dat lastig, (video)bel desnoods met de verkopende partij. Handel niet met iemand die niet wil bellen of alles via internet wil regelen. Begin nooit in goed vertrouwen aan het transporteren van een auto en het regelen van het papierwerk, voordat je een (aan)betaling hebt ontvangen. Het komt vaak genoeg voor dat de verkopende partij zonder auto en zonder geld komt te zitten. Je kunt voorstellen om zelf de auto naar het buitenland te rijden om te zien wat de verkopende partij daarvan vindt. Haakt de koper af, dan weet je ook genoeg.

Te mooi om waar te zijn

Het komt geregeld voor dat je als verkoper benaderd wordt met mooie beloftes. Misschien wel aanbiedingen die te mooi zijn. Hoewel dit verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om waakzaam te blijven en niet blindelings voor het bod te vallen. Het is namelijk niet waarschijnlijk dat een potentiële koper direct akkoord gaat met de vraagprijs of meer biedt.

Ook het teveel geld overmaken is een doortrapte manier om opgelicht te worden. Er wordt teveel geld gestort op je rekening. Vervolgens wordt je gevraagd om het verschil terug te storten. Dat doe je dan, waarna de andere partij ineens het overgemaakte bedrag in zijn geheel debiteert van je bankrekening. Gebruik daarom sowieso altijd de alom vertrouwde manieren van geldtransacties en gebruik de systemen waar jij je comfortabel bij voelt.

Auto koop

1 cent-truc

Bij de 1 cent-truc in de context van autoverkoop kunnen oplichters vragen om een kleine betaling, vaak 1 cent, maar in ieder geval minder dan € 1,-, over te maken om zogenaamd jouw bankrekening te verifiëren. Ze beweren dat dit nodig is voordat ze het volledige bedrag voor de auto kunnen overmaken. In werkelijkheid gebruiken ze deze truc om toegang te krijgen tot je bankgegevens en mogelijk andere persoonlijke informatie.

Het doel van deze oplichting is om jouw vertrouwen te winnen en je te laten denken dat de koper serieus is over de transactie. Als je de kleine betaling goedkeurt, kunnen de oplichters proberen grotere bedragen van je bankrekening af te schrijven, je identiteit te stelen of andere frauduleuze activiteiten uit te voeren.

Om jezelf te beschermen tegen deze vorm van oplichting, is het belangrijk om altijd waakzaam te zijn bij het delen van bankgegevens en persoonlijke informatie. Als een potentiële koper vraagt om een kleine betaling om je bankrekening te verifiëren, wees dan uiterst voorzichtig en verifieer de identiteit en betrouwbaarheid van de koper voordat je enige vorm van betaling accepteert. Als je twijfelt, zoek dan naar een veiligere manier om de verkoop van de auto af te handelen, zoals een contante betaling bij persoonlijke overdracht.

Wat te doen

Ga nooit akkoord met een dergelijk verzoek en geef nooit de specificaties of vertrouwelijke gegevens van jouw rekening door. Heb je al een specificatie van jouw rekening doorgegeven? Of heb je het bedrag of de specificaties doorgegeven? Open dan direct een PayPal account en link deze met jouw rekening. Een bankrekening kan niet voor meer dan één betalingsservice gebruikt worden. Wanneer je geen link kunt maken omdat jouw account al met een ander betalingssysteem is gelinked, dien je onmiddellijk contact op te nemen met jouw bank en jouw rekening te laten blokkeren. Is er al geld van je rekening gehaald? Neem direct contact op met jouw bank en blokkeer de rekening. Doe direct aangifte bij de politie.

Alle artikelen

Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer