Ga naar hoofdinhoud

Wat te doen - Verdacht contact met een potentiële koper

Vindt u het contact met de potentiële koper wat verdacht, of bent u benieuwd waar u op moet letten bij het contact met een potentiële koper? Lees dan deze kenmerken:

Nadat u uw advertentie heeft geplaatst, ontvangt u een sms of een e-mail van een intermediair, meestal uit het buitenland, waarin u gevraagd wordt contact op te nemen.

U wordt gebeld met een aanbod van een mogelijke koper

Een intermediair biedt u aan om u te voorzien van mogelijke kopers. U moet hiervoor een vergoeding betalen, of een vast bedrag of een percentage van de vraagprijs. Deze vergoeding wordt aan u gefactureerd voordat u de auto heeft verkocht.

Wat te doen

Accepteer het aanbod niet en neem geen contact op met dit bedrijf. Als u twijfelt kunt u contact opnemen met de autoportal. Betaal geen rekeningen of aanmaningen tenzij u daadwerkelijk een auto heeft verkocht via deze intermediair.

U heeft een contract voor diensten van een intermediair ontvangen

U heeft een contract voor de diensten van een intermediair ontvangen, zonder dat er gesproken wordt over het succesvol verkopen van uw auto.

Wat te doen

Teken geen contract waarin staat dat u betaalt zonder dat er met succes een koper is gevonden. Controleer de voorwaarden en lees de kleine lettertjes zorgvuldig. Als u twijfelt, ga dan niet op het aanbod in en neem geen contact op met de intermediair. Als u twijfelt kunt u contact opnemen met de autoportal. Betaal geen rekeningen of aanmaningen tenzij u daadwerkelijk een auto heeft verkocht via deze intermediair.

Teststortingen en specificaties van uw rekening worden gevraagd

Een mogelijke koper, meestal uit het buitenland, neemt contact met u op en geeft aan de auto te willen kopen. De mogelijke koper geeft aan dat zijn bank vereist dat er twee verschillende bedragen van minder dan € 1,- aan u betaald worden voordat de volledige betaling kan worden voldaan. Aan u wordt gevraagd om het totaal van deze stortingen of de betalingscode ter verificatie aan de mogelijke koper door te geven.

Wat te doen

Ga nooit akkoord met een dergelijk verzoek en geef nooit de specificaties of vertrouwelijke gegevens van uw rekening door.

  • Heeft u al een specificatie van uw rekening doorgegeven? Of heeft u het bedrag of de specificaties doorgegeven?

Open dan direct een PayPal account en link deze met uw rekening. Een bankrekening kan niet voor meer dan één betalingsservice gebruikt worden. Wanneer u geen link kunt maken omdat uw account al met een ander betalingssysteem is gelinked, dient u onmiddellijk contact op te nemen met uw bank en uw rekening te laten blokkeren.

  • Er is al geld van uw rekening gehaald

Neem direct contact op met uw bank en blokkeer de rekening. Doe direct aangifte bij de politie.

Alle artikelen

Internetfraude - Tussenpersonen

Advies · Veiligheid

Internetfraude - Fraude met checks

Advies · Veiligheid

Internetfraude - Digitale documenten & rekening fraude

Advies · Veiligheid
Ontdek meer