Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Wat te doen - Verdacht contact met een potentiële koper

Vind je het contact met de potentiële koper wat verdacht, of ben je benieuwd waar je op moet letten bij het contact met een potentiële koper? Lees dan deze kenmerken:

Nadat je jouw advertentie hebt geplaatst, ontvang je een sms of een e-mail van een intermediair, meestal uit het buitenland, waarin je gevraagd wordt contact op te nemen.

Je wordt gebeld met een aanbod van een mogelijke koper

Een intermediair biedt jou aan om je te voorzien van mogelijke kopers. Je moet hiervoor een vergoeding betalen, of een vast bedrag of een percentage van de vraagprijs. Deze vergoeding wordt aan jou gefactureerd voordat je de auto hebt verkocht.

Wat te doen

Accepteer het aanbod niet en neem geen contact op met dit bedrijf. Als je twijfelt kun je contact opnemen met de autoportal. Betaal geen rekeningen of aanmaningen tenzij je daadwerkelijk een auto hebt verkocht via deze intermediair.

Je hebt een contract voor diensten van een intermediair ontvangen

Je hebt een contract voor de diensten van een intermediair ontvangen, zonder dat er gesproken wordt over het succesvol verkopen van jouw auto.

Wat te doen

Teken geen contract waarin staat dat je betaalt zonder dat er met succes een koper is gevonden. Controleer de voorwaarden en lees de kleine lettertjes zorgvuldig. Als je twijfelt, ga dan niet op het aanbod in en neem geen contact op met de intermediair. Als je twijfelt kun je contact opnemen met de autoportal. Betaal geen rekeningen of aanmaningen tenzij je daadwerkelijk een auto hebt verkocht via deze intermediair.

Teststortingen en specificaties van jouw rekening worden gevraagd

Een mogelijke koper, meestal uit het buitenland, neemt contact met jou op en geeft aan de auto te willen kopen. De mogelijke koper geeft aan dat zijn bank vereist dat er twee verschillende bedragen van minder dan € 1,- aan jou betaald worden voordat de volledige betaling kan worden voldaan. Aan jou wordt gevraagd om het totaal van deze stortingen of de betalingscode ter verificatie aan de mogelijke koper door te geven.

Wat te doen

Ga nooit akkoord met een dergelijk verzoek en geef nooit de specificaties of vertrouwelijke gegevens van jouw rekening door.

  • Heb je al een specificatie van jouw rekening doorgegeven? Of heb je het bedrag of de specificaties doorgegeven?

Open dan direct een PayPal account en link deze met jouw rekening. Een bankrekening kan niet voor meer dan één betalingsservice gebruikt worden. Wanneer je geen link kunt maken omdat jouw account al met een ander betalingssysteem is gelinked, dien je onmiddellijk contact op te nemen met jouw bank en jouw rekening te laten blokkeren.

  • Er is al geld van jouw rekening gehaald

Neem direct contact op met jouw bank en blokkeer de rekening. Doe direct aangifte bij de politie.

Alle artikelen

Internetfraude - Fraude met checks

Advies · Veiligheid

Internetfraude - Digitale documenten & rekening fraude

Advies · Veiligheid

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Ontdek meer