Yamaha FZ 6 Fazer motoren te koop tweedehands en nieuw

Yamaha FZ 6 Fazer

In 2004 introduceerde Yamaha de Yamaha FZ 6 Fazer, ook wel bekend als de Yamaha FZ 6. Deze motor is een typische middelgewicht sportmotor, met de motor van de YZF R6 uit 2003. De cilinderinhoud is 600 cc, erg populair in Nederland. Modellen met 600 cc zijn in Nederland het op één na meest verkochte type motor, ook in andere landen zijn 600 cc motoren zeer populair. De Yamaha FZ 6 Fazer is dan ook al lange tijd het best verkopende model van Yamaha.

Kenmerken van de Yamaha FZ 6 Fazer

Hoewel Yamaha de motor introduceerde als een lichtgewicht sportmotor, is de motor in feite geschikt voor meerdere gebruiksdoelen. De motor is op de eerste plaats uitermate geschikt voor sportieve doeleinden, maar is ook populair als motor om mee te toeren. Daarnaast kan de motor ook uitstekend gebruikt worden voor woon-werkverkeer. De Yamaha FZ 6 Fazer is een populaire motor door zijn halve kuip, de rechte zitpositie en de uitlaat onder het zadel. Door deze karakteristieken valt de motor tussen de categorieën full supersport en naked streetfighter in. In Europa en Australië is de motor er in twee versies. De BMW FZ 6 Faser met halve kuip en de naked versie. Deze naked versie is in andere landen niet verkrijgbaar, daar is de halve kuip versie standaard.

Aanpassingen in de loop der jaren

De Yamaha FZ 6 Fazer is sinds de introductie in 2004 meerdere keren herzien. De eerste aanpassing vond in 2006 plaats. De motor werd vernieuwd en een groot deel van het frame, evenals de wielen werden zwart gespoten. In 2007 werd de motor uiterlijk weer aangepast. Ook werd de motor voorzien van een geoptimaliseerd brandstof injectiesysteem. In 2008 wordt de motor licht aangepast. Technisch verandert er niets, uiterlijk wordt de omlijsting van de koplampen zwart. In 2009 wordt de Yamaha FZ 6 Fazer 5 kg zwaarder, technisch verandert er niets. In 2010 werd de Yamaha FZ 6 Fazer in Europa en Canada vervangen door de krachtigere FZ 8 en Fazer 8. In andere landen wordt de FZ 6 Fazer nog steeds verkocht.