Voor het vervoer van een boot moet de juiste boottrailer worden gekozen

Een trailer is onmisbaar voor bezitters van een boot

Nederland is met een lange kustlijn, verschillende rivieren en binnenwateren een echt waterland en telt veel boten, zowel in de watersport als in de beroepsvaart of visserij. Boten en schepen worden gemaakt en onderhouden in een rederij of scheepswerf. Pleziervaartuigen worden vaak in de winter gestald bij een jachthaven. Het vaartuig moet daarvoor uit het water worden gehaald en vaak ook vervoerd worden over de weg. Zeilboten en plezierjachten worden soms ook meegenomen tijdens een vakantie. Ook dan is een boottrailer nodig om het vaartuig op de gewenste plaats van bestemming te krijgen. Een boottrailer is eigenlijk een aanhangwagen waarmee zeilboten, plezierjachten, vissersboten, rubberboten, sloepen, roeibootjes en andere vaartuigen met de auto kunnen worden vervoerd.

Voor elke boot een specifieke trailer

Elke boottrailer heeft in principe dezelfde basisvorm: een stalen frame met banden of stempels en een boegsteun. Wat voor soort trailer geschikt is, is afhankelijk van het vaartuig. Zo is natuurlijk de afmeting van het vaartuig van belang, maar ook het gewicht en de eventuele aanwezigheid van een motor of schroef. Voor grote zware boten zijn er trailers met twee assen. De boottrailer kan voorzien zijn van glijplanken, kimrollen, kielrollen en een maststeun voor een zeilboot. Als gekozen wordt voor een kantelbare boottrailer, kan de trailer ook gebruikt worden op plaatsen waar geen trailerhelling aanwezig is. Een kantelbare boottrailer is echter alleen geschikt voor kleinere en middelzware boten en zeiljachten.

Merken, modellen en prijzen

Bij de aanschaf van een boottrailer is niet alleen het model van de trailer relevant, maar spelen ook kwaliteit en prijs een rol. Er zijn verschillende merken die trailers voor het vervoer van vaartuigen op de markt brengen. Zo staat PEGA bekend om het robuuste chassis en de goede wegligging van de boottrailer. De boottrailer van bijvoorbeeld Freewheel is leverbaar met EU-certificaat. Marlin Boottrailers produceert zowel eenassers als tandemassers voor alle bekende Europese merken. Belangrijker dan het merk is echter, dat de trailer maatwerk is en precies passend voor de boot die daarmee vervoerd gaat worden. De prijzen variëren, mede afhankelijk van het gekozen model.
Naar boven