Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bestelauto

De bestelauto: een veelzijdig voertuig

De definitie van de bestelauto

Het Engelse woord voor een bestelauto is ‘van’. Dit woord is een afkorting van ‘caravan’, waar oorspronkelijk een afgedekt voertuig mee werd bedoeld. De van staat voor een auto met een bedekt gedeelte: de bestelwagen. Deze bestaan in de vorm van bijv. stationcars, maar ook als busjes. Een bestelauto is in wezen niets anders dan een motorvoertuig waarin ruimte is om goederen te vervoeren. Afhankelijk van de grootte van de bestelauto kan er verschil in het chassis zijn. Een kleinere variant heeft in de meeste gevallen een chassis van een personenauto dat voor de bestelauto is aangepast. Grote bestelwagens hebben een eigen chassis. Om een bestelauto te kunnen besturen hoeft men meestal geen nieuw rijbewijs te halen. Wanneer het totale gewicht van de auto en de belading niet meer dan 3500 kg is, mag iemand het voertuig met het reguliere rijbewijs B besturen. Te denken valt aan voertuigen zoals minibusjes, grote bestelwagens en zelfs kleine vrachtwagens zoals de Ford Transit 350 (type D), mits deze natuurlijk niet overbeladen worden.

De bestelauto uit de geschiedenis

Eind 19e eeuw worden al de eerste bestelwagens gemaakt. Daimler is een van de eerste fabrikanten die een bestelauto maken: dit voertuig heeft een laadvermogen van 1500 kg, 4 pk en een tweecilinder motor. De snelheid van 20 km/u die de bestelauto’s uit die tijd halen, is natuurlijk niet al te hoog. Al gauw willen de mensen meer en sneller vracht kunnen vervoeren en de bestelauto ontwikkelt zich in de loop der jaren voorspoedig. Meerdere automerken gaan zich op de markt voor bestelwagens begeven. Tegenwoordig zijn het volwaardige auto’s die gemakkelijk dezelfde snelheden als personenauto’s halen.

Nieuwe ontwikkelingen rondom de bestelauto

Diesel is een van de populaire brandstoffen die worden gebruikt voor een bedrijfsauto. Maar gezien de milieuproblemen van tegenwoordig willen steeds meer ondernemers een groen bedrijfswagenpark. Bovendien moet een bestelauto aan steeds meer milieueisen voldoen, zoals een zuinig brandstofverbruik. Ook in dit marktsegment zijn op dit vlak dus allerlei interessante ontwikkelingen gaande. Zo is de elektrische bestelauto van Mercedes-Benz, de Vito E-CELL, steeds meer in opmars.