Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
aufbautyp-kleinwagen-l-01.jpg

Kleine Auto

Sterke punten

  • Compacte afmetingen
  • Laag verbruik
  • Onderhoudskosten

Zwakke punten

  • Beperkte inhoud kofferbak
  • Rijgedrag op de snelweg
  • Relatief hoge aanschafprijs

Overzicht van de populairste hatchback

Deze modellen zijn ver vooruit

De koning van de stad… en ver daarbuiten!

Op zoek naar een kleine auto? Dan heeft Autoscout24 een riant aanbod! Maar wat is dat nou precies, een kleine auto? Wel, wanneer we praten over een kleine auto hebben we het meestal over een compacte hatchback uit het A- of B-segment. Kijk hieronder even verder wat we daar mee bedoelen en ontdek meteen ook de populairste kleine auto’s van Europa!

Verschil tussen A- en B-segment

Al decennialang plaatsen automerken hun voertuigen in verschillende segmenten. Zo is het makkelijker voor de klant om auto’s te vergelijken. Als er gepraat wordt over een kleine auto, dan kunnen we ervan uitgaan dat er gesproken wordt over alle auto’s die te klein zijn voor het C-segment. Dat segment kan je kennen van onder andere de Volkswagen Golf, Peugeot 308 en Opel Astra.

Kortom, een kleine auto, dat is een auto van het A- of B-segment. Het verschil tussen die segmenten zit hem wederom in de afmetingen van de voertuigen. Zo is het A-segment voorbehouden voor de kleinste stadswagen. Denk maar aan auto’s zoals de Fiat 500, Renault Twingo, Volkswagen Up!, Hyundai i10 en de Peugeot 108. De B-segmenters zijn vaak kleinere broertjes van respectabele hatchbacks. Bekende B-segment-auto’s zijn de Renault Clio, Volkswagen Polo en de Opel Corsa.

Waar auto’s uit het A-segment het best tot hun recht komen in de stad - dankzij kleine dimensies en pittige motoren - zijn het niet de meest comfortabele auto’s om lange ritten mee te rijden op de snelweg. Ook de beperkte kofferbak maakt het lastiger om er mee op reis te gaan. Een kleine auto uit het B-segment is dan een mooi alternatief. Met een grotere kofferbak, meer interieurruimte en vaak net wat krachtigere motoren komt een kleine auto uit het B-segment ook op verdere ritten uit redelijk uit de voeten.

Voordeel van een kleine auto

De voordelen van een kleine auto spreken voor zich. Zo zijn kleine auto’s met hun beperkte dimensies overal vlot te parkeren. Daarnaast gebruiken ze vaak zuinige motoren én zijn ze goedkoper in onderhoud en aanschaf.

De populairste kleine auto’s

Hieronder zie je een lijst van de 9 meest populaire kleine auto’s in Europa:

De kleine auto, meer dan een budgetkeuze

Was een kleine auto vroeger vooral een budgetkeuze, dan hebben compacte auto’s rond 2010 een serieuze evolutie gekend. Want plots waren er autobouwers die ook “premium” kleine auto’s op de markt brachten. De Fiat 500 is daar een mooi voorbeeld van. Recentere kleine auto’s hoeven daardoor qua comfort, technologie en veiligheid niet onder te doen voor grotere modellen. Alleen al omdat Europa autobouwers verplicht om ook kleine auto’s veiliger te maken.

De kleine elektrische auto, waar blijft die?

Goed nieuws! Want de kleine elektrische auto is eigenlijk al hier! Zo bieden verschillende massaconstructeurs een elektrische variant aan van hun stadswagen. Noemenswaardige voorbeelden hiervan zijn de Dacia Spring, Fiat 500 EV, Opel Corsa-e en Peugeot e-208.