Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
peugeot-partner-tepee-front

Bedrijfswagen

1 / 3
peugeot-partner-tepee-front
vw-crafter-side
mercedes-benz-vito-front

Sterke punten

 • Laadvolume
 • Trekvermogen
 • Betrouwbaarheid

Zwakke punten

 • Rijdynamiek
 • Afwerking interieur
 • Afmetingen in de stad

Bedrijfswagen

Lees meer

Het werkpaard van de zelfstandig ondernemer!

Heb je een midden- of kleinbedrijf of zelfs een eenmanszaak? Dan is de kans groot dat je nood hebt aan een voertuig om goederen of werkmateriaal te transporteren: de bedrijfswagen is geboren!

Veel maten en gewichten

De bedrijfswagen komt er in veel maten en gewicht maar heeft één belangrijke functie: de beschikking geven tot een zo ruim mogelijke laadruimte. Daardoor hebben bedrijfswagens vaak maar één zitrij vooraan met daarachter een gesloten ruimte. Er zijn echter ook types met twee en zelfs drie zitrijen of zelfs een open laadbak. Modulariteit is dan ook zeer belangrijk voor de klant van een bedrijfswagen.

Bij de zoektocht naar een bedrijfswagen zal je dan ook vaak op een type-aanduiding stuiten die de dimensies aangeeft. Vaak gaat het dan over een “L” gevolgd door een getal en een “H” gevolgd door een getal. De “L” in de aanduiding slaat terug op de lengte van het voertuig (een L3 is bijvoorbeeld groter dan een L2), terwijl de H iets zegt over de dakhoogte (een H1 is lager dan een H2).

De segmenten

Bedrijfswagens kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën:

 • Compacte bestelwagens - Bv. Peugeot Partner
 • Middelgrote bestelwagens - Bv. Volkswagen Transporter
 • Grote bestelwagen - Bv. Mercedes Sprinter
 • Pick-up’s - Bv. Ford Ranger

Andere bekende vormen van de bedrijfswagen zijn de chassis-cabine waarbij de constructeur geen opbouw voorziet achter de cabine (om bijvoorbeeld een verhuisladder te installeren) en de chassis-cabine met open laadbak (vaak gebruikt door de lokale gemeente).

De 10 bekendste bedrijfswagens

Verschillende autoconstructeurs bieden bestelwagens aan die kunnen dienen als volwaardige bedrijfswagens. in 2021 waren onderstaande voertuigen het meest populair in Nederland:

 1. Ford Transit Custom
 2. Volkswagen Transporter
 3. Mercedes-Benz Sprinter
 4. Volkswagen Caddy
 5. Renault Trafic
 6. Renault Master
 7. Mercedes-Benz Vito
 8. Volkswagen Crafter
 9. Opel Vivaro
 10. Peugeot Partner

Meer informatie

Speciaal

Fabrikanten