Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
aufbautyp-coupe-l-01.jpg

Coupe

Overzicht van de populairste coupés

Deze modellen zijn ver vooruit

Algemeen beschouwd is een coupé een sportievere variant vaneen middenklasse auto, hoewel er onder de kleine en compacteauto's ook coupés bestaan. De coupéonderscheidt zich door vloeiende overgangen, die meestal worden bereiktdoor het ontbreken van de middenstijl. Het dak is dan wat korter,ronder en loopt richting achterkant schuin af. Hierdoor wordt de ruimteachterin nadrukkelijk gereduceerd, zodat menig coupé zelfshelemaal geen achterbank heeft en enkel als tweezitter leverbaar is.

Een ander kenmerk van een coupé zijn de raamwerklozezijramen in de maximaal twee portieren. Een coupémodel wordtvaak ook met sterkere motoren aangeboden dan het basismodel.

In de regel is een coupé gebaseerd op het limousinetype enwordt hij aangeduid als sportcoupé. Zo zijn decoupés uit de CL-klasse van Mercedes Benz gebaseerd op deS-klasse. Er zijn echter ook coupés die niet op basis vaneen limousine zijn ontstaan. Deze modellen, die zelfstandigeontwikkelingen van fabrikanten zijn, noemt men dan 'granturismo'. Een voorbeeld is de coupé Opel GT.

De coupé vormt meestal het uitgangspunt, waarop decabriolet variant van het betreffende model wordt ontwikkeld.Tegenwoordig noemt men cabrio's met hardtop, een stalen dakdus dat volledig kan worden teruggeklapt, ook vaak coupésmet cabrioletoptie.

Tegenwoordig worden ook auto's als coupéaangeduid, die niet alle relevante coupékenmerken bezitten,zodat er ook coupés met meer dan twee portieren of met eenmiddenstijl op de markt zijn. Een klassiek voorbeeld van eencoupé is de Audi TT, die ook als cabrio- en roadster-variantwordt aangeboden. Het in Duitsland waarschijnlijk bekendstecoupémodel is en blijft toch wel de Opel Manta, waarvan ermeer dan één miljoen zijn verkocht.