Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
daewoo-matiz-side

Daewoo

1 / 9
daewoo-matiz-side
daewoo-matiz-front
daewoo-nubira-front
daewoo-nubira-side
daewoo-leganza-l-01.jpg
daewoo-tacuma-front
daewoo-tacuma-side
daewoo-lanos-back
daewoo-nubira-l-01.jpg

Daewoo

Vind het model dat bij je past

Daewoo

Daewoo was een Zuid-Koreaanse autofabrikant die van 1967 tot 1999 modellen onder eigen merknaam produceerde. In de jaren negentig was Daewoo een van de grootste autofabrikanten in Zuid-Korea en exporteerde wereldwijd zijn auto’s. Na een zware financiële crisis werd het merk in 2002 overgenomen door General Motors en omgedoopt tot GM Korea. Sindsdien worden de auto’s onder de naam Chevrolet op de markt gebracht. Lees verder

daewoo-m-02.jpg

Overzicht van de populairste Daewoo modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Daewoo

  • In de jaren 90 was Daewoo één van de grootste autofabrikanten in Zuid-Korea
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Simpele, maar betrouwbare techniek

Historie Daewoo

Daewoo is opgericht in 1967 en heette toen Daewoo Industrial. Nog voordat het merk auto’s ging produceren was het een bescheiden werkplaats waar men auto’s repareerden. Pas in 1972 verschoof de focus op het zelf bouwen van auto’s nadat de Zuid-Koreaanse overheid een aantal bedrijven dat recht toekende. Daewoo was er daar één van.

Ondertussen sloot de overkoepelende organisatie waar Daewoo een onderdeel van was een overeenkomst met General Motors. Dankzij de samenwerking kon Daewoo profiteren van de al aanwezige modellen die onder General Motors op de markt waren verschenen.

Het eerste model dat het bedrijf op de markt bracht was de Daewoo Le Mans, een auto die de Opel Kadett E als basis had. Daewoo verkocht de auto wereldwijd en hij was ook populair vanwege zijn gunstige aanschafprijs.

Het eerste model dat Daewoo vanaf de grond zelf ontwikkelde was de Espero, die in 1987 op de markt kwam. Voor het design vroeg Daewoo niemand minder dan het ontwerpbureau Bertone. Het prestigieuze bureau was verantwoordelijk voor het design van onder meer de Alfa Romeo Montreal en de Lamborghini Miura en Countach. Tegelijkertijd had Daewoo ook een uitgebreid gamma aan bedrijfswagens waarbij voornamelijk Toyota-modellen als basis werden gebruikt.

In 1992 werd Daewoo een onafhankelijk merk, daar waar General Motors uit de joint-venture stapte. Het eerste model van Daewoo op eigen benen was de Daewoo Lanos. Het model deed het ook goed in Europa. Het was tevens het eerste model dat de grille kreeg in de vorm van het Daewoo-logo. Later zou dit het familiegezicht worden van het merk op alle modellen. Het ontwerp was van bekende Italiaanse auto-ontwerper Giorgetto Giugiaro. Een van de bestverkochte modellen van Daewoo is de Matiz, die in 1996 voor het eerst op de markt verscheen. De compacte stadsauto werd eveneens ontworpen door Giugiaro.

Rond 2000 verkeerde Daewoo in zwaar weer en werd het verkocht aan General Motors. General Motors zag het als een mooie gelegenheid om met het merk Chevrolet te scoren in Europese markten. De modellen van Daewoo zijn herdoopt naar Chevrolet, teneinde zo een passend (compact) modelaanbod te hebben voor Europese kopers. Echt een succes werd dat niet en in 2014 werd ook hier de stekker uit getrokken.

chevrolet-nubira-side

Modellen en varianten

Het merk is momenteel dus niet meer nieuw te verkrijgen op de Europese markten. Toen Daewoo wel nog actief was kon in bijna elk compact segment wel een auto van Daewoo gekocht worden. Verreweg het populairste model was de Daewoo Matiz. De Matiz ging na de overname van General Motors verder door het leven als Chevrolet Spark.

In de compacte klasse was Daewoo vanaf 2004 ook vertegenwoordigd met de hatchback Daewoo Kalos, die in 2005 werd omgedoopt tot Chevrolet Kalos en een jaar later ook in Europa verkrijgbaar was als de Chevrolet Aveo.

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Matiz 5-drs. hatchback Benzine 0,8 l 38 kW (51 pk) 751 kg
Kalos 5-drs. hatchback Benzine 1,1-1,4 l 52-69 kW (70-93 pk) 960-1.030 kg
Nubira 5-drs. sedan, 5-drs. stationwagon Benzine 1,6-2,0 l 78-98 kW (106-133 pk) 1.264-1.313 kg
Lanos 5-drs. hatchback Benzine 1,3-1,6 l 55-140 kW (75-106 pk) 1.015-1.041 kg
Leganza 5-drs. sedan Benzine 2,0-2,2 l 98-100 kW (133-136 pk) 1.325-1.389 kg
Tacuma 5-drs. MPV Benzine 1,6-2,0 l 77-89 kW (105-121 pk) 1.247-1.281 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Omdat Daewoo geen nieuwe auto’s meer produceert kunnen de modellen niet nieuw meer worden gekocht, enkel als occasion. Als je goed zoekt zijn er nog wel exemplaren te vinden met een heel lage kilometerstand.

Prijzen van occasions

De modellen van Daewoo zijn louter nog als occasion te vinden. Prijzen voor Daewoo-occasions zijn afhankelijk van bouwjaar, staat en kilometerstand. Omdat Daewoo’s nieuw niet al te duur waren zie je dat de prijzen voor occasions ook laag liggen. Je kunt er al ééntje vinden voor minder dan 1.000 euro. Voor een supernette Daewoo-occasion betaal je zo rond de 4.000 euro.

daewoo-matiz-back

Alternatieven

Alternatieve merken voor Daewoo zijn natuurlijk Chevrolet en Opel. Niet alleen omdat deze voor veel Daewoo-modellen als basis hebben gediend, maar ook vanwege de prijs en uitrusting. Andere merken zijn bijvoorbeeld Ford, Mitsubishi en Renault. Deze fabrikanten hebben rond de tijd dat Daewoo nog actief was ook modellen uitgebracht die vergelijkbaar waren. Dat zijn compacte en betaalbare auto’s, die ook kwalitatief erg goed te boek staan.

FAQ

Wat is er gebeurd met Daewoo?
Daewoo heeft de zware financiële crisis die zo rond de eeuwwisseling plaatsvond niet overleefd. Het merk werd verkocht aan General Motors dat de Daewoo-modellen onder de naam Chevrolet op de Nederlandse markt bracht. In 2014 stopte Chevrolet met de verkoop van de gekloonde Daewoo-modellen.
Waar komt Daewoo vandaan?
Daewoo is van oorsprong een Zuid-Koreaans automerk. Daewoo is een tijd lang in handen geweest van het Amerikaanse General Motors.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

De belangrijkste modellen van Daewoo: