Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
default-banner-l-01.jpg

Jonge occasions

Jonge occasions

Op deze pagina vind je volgende info:

  • Wat is een jonge occasion?
  • Waar komen al die jonge occasions vandaan?
  • Wat is het voordeel van een jonge occasion?
  • Wat is een jonge occasion?

Lees meer

Wat is een jonge occasion?

De jonge occasion wint ieder jaar aan populariteit. In de volksmond is een jonge occasion een auto die maximaal 4 jaar oud is. Wettelijk gezien is een jonge occasion echter een auto die maximaal 12 maanden oud is (vanaf de productiedatum). Een belangrijk detail: ben je van plan om een occasion te importeren vanuit het buitenland, let er dan op dat de auto minstens 6.000 kilometer heeft gereden en meer dan 6 maanden oud is. Zodra je occasion niet aan die eisen voldoet wordt hij namelijk als nieuwe auto gezien, wat betekent dat er in Nederland bij de import 21% BTW moet worden afgedragen over de aankoopprijs die je in het buitenland al hebt betaald voor de auto.

Waar komen al die jonge occasions vandaan?

Dat de klant steeds vaker op zoek gaat naar een jonge occasion is ook de automerken niet ontgaan. Daardoor heb je tegenwoordig vaak eigen opgerichte diensten binnen automerken die zich bezighouden met het beheren van een inventaris van jonge occasion-wagens. Denk daarbij aan BMW Premium Select, Mercedes-Benz Certified en Volkswagen My Way. Spoticar is het label voor jonge occasion-wagens van Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep en Abarth. Deze diensten zijn een logische stap van de fabrikanten, want jonge occasion zijn vaak ex-bedrijfswagens. Het is een publiek geheim dat constructeurs bedienden vaak om de 12 - en soms wel 6 - maanden laat wisselen van bedrijfswagen. Dat staat goed voor de inschrijvingscijfers én creëert een markt van meer betaalbare wagens voor particulieren.

De opkomst van Private Lease zorgt eveneens voor een nieuwe instroom van jonge occasion auto’s. Particuliere klanten gaan vaak een leasingformule aan bij een automerk voor een bepaalde duur (van 1 tot 4 jaar) waarna ze een opnieuw een nieuwe auto leasen van dat merk. De originele auto komt dan als nieuwe occasion beschikbaar.

Tenslotte zijn er ook nog particuliere klanten die zich steeds laten verleiden door een nieuw model en daardoor snel wisselen van auto. Vaak gaat het dan over meer sportief getinte wagens.

Wat is het voordeel van een jonge occasion?

Procentueel gezien verliest een nieuwe auto het meest van zijn waarde in de eerste 12 maanden na aankoop. Met andere woorden; door voor een jonge occasion te gaan heb je iemand anders dat waardeverlies op zich laten nemen en hoef je zelf niet de volle pond te betalen voor een (relatief) nieuwe auto.

Meer nog, koop je een jonge occasion-auto via de officiële kanalen van de automerken (BMW Premium, Select, VW My Way, Spoticar, zoals bovengenoemd) dan garanderen die merken een auto in optimale staat en bewijzen ze dit door een enkele jaren garantie te geven. Anders gezegd: met een jonge occasion koop je ook een deel gemoedsrust. Toyota en Lexus geven zelfs 10 jaar garantie op hun occasions.