Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-banner-l-01.jpg

Mercedes-Benz hybride

Mercedes-Benz hybride

Mercedes-Benz, een van 's werelds meest toonaangevende bouwers van luxe auto’s, heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van hybride voertuigen. Het Duitse automerk staat bekend om zijn compromisloze kwaliteit, stijl en innovatie, en deze eigenschappen komen ook terug in de hybride-modellen. Lees meer

Eerste Mercedes-Benz hybride

Mercedes-Benz heeft een lange geschiedenis van innovatie in de auto-industrie en heeft altijd gestreefd naar geavanceerde technologische oplossingen. Toen de vraag naar efficiëntere en milieuvriendelijkere voertuigen toenam, begon Mercedes-Benz te experimenteren met hybride-technologieën. Het eerste hybride-model was de Mercedes-Benz S 400 Hybrid in 2009. Dit luxe vlaggenschipmodel combineerde een 3,5-liter V6-benzinemotor met een elektromotor voor een totaal systeemvermogen van 225 kW (306 pk).

Hybride: EQ Boost

Een van de eerste stappen die Mercedes-Benz zette in de wereld van hybride-technologie was de introductie van het EQ Boost-systeem. Dit systeem is in feite een mild hybride-systeem. Het EQ Boost-systeem combineert een 48 volt elektromotor met een riemaandrijving en een lithium-ion batterij om extra vermogen en koppel te leveren wanneer dat nodig is.

Het EQ Boost-systeem is beschikbaar in verschillende Mercedes-Benz modellen en biedt voordelen zoals een betere acceleratie en lagere brandstofverbruikscijfers. Het is een voorbeeld van hoe Mercedes-Benz hybride-technologieën heeft geïntegreerd om de algehele efficiëntie te verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Lange stukken volledig elektrisch rijden is echter niet mogelijk met modellen met EQ Boost.

Plug-in Hybride: EQ Power

Naast mild hybride-systemen heeft Mercedes-Benz ook aanzienlijke inspanningen geleverd op het gebied van plug-in hybrides. De PHEV-modellen maken deel uit van de EQ Power-serie, die bekend staat om zijn prestaties en milieuvriendelijke eigenschappen. De EQ Power-serie omvat voertuigen in verschillende categorieën, van compacte auto's tot SUV's en luxe limousines.

Zelfs de kleinste modellen van het merk – de A-Klasse en B-Klasse – zijn er met een EQ Power-systeem, zoals de A 250 e en B 250 e. Het systeemvermogen van deze hybride-auto's is 160 kW (218 pk) en een koppel van 450 Nm, dankzij een elektromotor met 75 kW en een 1,33-liter viercilindermotor. De A 250 e schiet in slechts 6,6 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 235 km/u. De verbrandingsmotor in deze modellen wordt altijd door de elektromotor gestart, zonder een aparte 12V-startmotor.

De A 250 e en B 250 e hebben een lithium-ion accu met een capaciteit van ongeveer 15,6 kWh. Met een 7,4 kW wallbox met wisselstroom kan de accu binnen 1 uur en 45 minuten worden opgeladen van 10 naar 100%. Bij DC-laden duurt het ongeveer 25 minuten om de accu op te laden van 10 naar 80%. In de juist omstandigheden is een rijbereik van zo’n 75 kilometer mogelijk. Aanzienlijk meer dan soort gelijke PHEV-modellen in dit segment kunnen afleggen op een acculading.

Mercedes-Benz hybrides

Sinds de introductie van de S 400 Hybrid heeft Mercedes-Benz een brede reeks hybride-modellen ontwikkeld en gelanceerd, die verschillende segmenten van de automarkt bestrijken. Zoals hierboven beschreven zijn er hybrides (EQ Boost) en Plug-in hybrides (EQ Power). Zo heeft Mercedes-Benz hybride-auto's voor iedereen. We zetten hier enkele populaire (plug-in)hybride modellen van de Duitse fabrikant op een rij:

Mercedes-Benz C 300 e Plug-in Hybrid: De C 300 e is een plug-in hybrideversie van de Mercedes-Benz C-Klasse. Deze auto combineert een benzine- of dieselmotor met een elektromotor voor een brandstofefficiëntie en lage uitstoot. Later introduceerde het merk een krachtigere C 400 Plug in hybride. Een batterij van 25,4 kWh zorgt voor een actieradius van zo’n 100 kilometer.

Mercedes-Benz E 300 e Plug-in Hybrid: De E 300 e is een plug-in hybride sedan in de E-Klasse reeks, met een benzine- of dieselmotor en een elektromotor. Een 13,5 kWh batterij zorgt voor een elektrisch rijbereik van ongeveer 50 kilometer. De benzine- en dieselversie zijn beide ongeveer even rap: een 0-100-sprint duurt zo’n 5,7 seconden. De diesel beschikt over 225 kW (306 pk), de benzine over 235 kW (320 pk).

Mercedes-Benz GLC 300 e Plug-in Hybrid: De GLC 300 e is een plug-in hybride SUV en behoort tot de GLC-serie. Met een benzinemotor en een elektromotor biedt hij zowel prestaties als efficiëntie in een aantrekkelijke verpakking. Dankzij een 13,4 kWh accupakket komt hij zo’n 40 kilometer ver op elektrokracht. Hij heeft standaard vierwielaandrijving. Een 2,0-liter benzinemotor en een elektromotor leveren samen 235 kW (320 pk). Er past 50 liter minder bagage achterin in vergelijking met de reguliere GLC. Hij kan tot 2.000 kilogram trekken, wat veel is voor een plug-in hybride.

Mercedes-Benz S 560 e Plug-in Hybrid: De S 560 e is een plug-in hybrideversie van de luxueuze S-Klasse. Deze limousine combineert een V6-benzinemotor met een elektromotor. Hij beschikt in totaal over maar liefst 413 kW (563 pk).

Mercedes-Benz GLE 350 e Plug-in Hybrid: De GLE 350 e is een plug-in hybride SUV met een benzine- of dieselmotor en een elektromotor. Hij biedt de ruimte en off-road capaciteiten van een SUV met de voordelen van hybride-aandrijving. Hij beschikt over 245 kW (333 pk) vermogen en een maximum koppel van 700 Nm. Dankzij een accupakket met 31,2 kWh capaciteit kan hij bijna 100 kilometer elektrisch afleggen. Net als een volledig elektrische auto kan hij snelladen: tot 50 kW.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de hybride-auto's van Mercedes-Benz. De automaker blijft voortdurend nieuwe hybride-modellen ontwikkelen en verbeteren om te voldoen aan de groeiende vraag naar schonere en zuinigere voertuigen. Naast de EQ Boost- en EQ Power-modellen biedt Mercedes-Benz ook een volledig elektrische serie onder de naam 'EQ', waaronder modellen als de EQA, EQB, EQC, EQE, EQS, EQE SUV en EQS SUV.

FAQ

Wat is het verschil tussen een EQ Boost en EQ Power?
Een Mercedes-Benz met EQ Boost is uitgerust met een kleine elektromotor, ook wel een starter-generator genoemd, en een compacte accu. Deze elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor, maar de auto kan niet volledig elektrisch rijden en alleen kortere afstanden elektrisch afleggen. Het systeem benut regeneratief remmen om het brandstofverbruik te drukken. De Mercedes-Benz modellen met EQ Power hebben een krachtigere elektromotor en een grotere accu, waardoor de auto aanzienlijke afstanden volledig elektrisch kan rijden. Deze accu kan worden opgeladen via een stopcontact, een laadpaal en soms zelfs via een snellader. In sommige modellen liggen namelijk relatief grote accu’s, waardoor het mogelijk is om langere afstanden af te leggen. Met de Mercedes-Benz GLE 350 e Plug-in Hybrid kun je bijvoorbeeld zonder grote moeite 80 tot 100 kilometer afleggen op elektrokracht. Dit maakt deze plug-in hybrides ideaal voor milieubewuste bestuurders die regelmatig ritten elektrisch willen maken, terwijl ze toch de flexibiliteit behouden om échte lange ritten met de verbrandingsmotor te maken.
Wat zijn populaire hybride-auto’s van Mercedes?
Mercedes-Benz biedt diverse hybride en plug-in hybride-modellen, waaronder de C 300 e Plug-in hybrid, een PHEV sedan en stationwagon, de E 300 e, een benzine-elektrische sedan en stationwagon, en de high-performance plug-in hybride Mercedes-AMG GT 63 S E Performance met een V8-motor. De A 250 e en B 250 e zijn compacte PHEV’s van Mercedes-Benz.