Piaggio
Vind het model dat bij je past

Overzicht van de populairste Piaggio modellen
Actueel aanbod van Piaggio
-
Piaggio Porter 1.3 Blind V. Ex. LPG
€ 7.900,-- 69.015 km
- 06/2013
- 48 kW (65 PK)
- Gebruikt
- 3 vorige eigenaren
- Handgeschakeld
- LPG
-
8,6 l/100 km (gem.)
Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.energielabel.nl -
199 g/km (gem.)
Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.energielabel.nl
Particulier, NL-4001NL Tiel -
Piaggio Porter Bromfiets Service Bus , 423 km !!! nieuw, youngtim
€ 19.900,-- 423 km
- 01/2006
- 57 kW (77 PK)
- Gebruikt
- - (Vorige eigenaren)
- Handgeschakeld
- Benzine
- - (l/100 km)
- - (g/km)
Bedrijf, NL-7844 NV VEENOORD
Interesse in een Piaggio
Bijzonderheden van het automerk Piaggio
- Specialist in compacte mobiliteitsoplossingen zoals scooters en lichte bedrijfsvoertuigen
- Bedenker van de iconische Vespa-scooter
- Actief met elektrische bedrijfsvoertuigen, zoals de E-Ape
- Onderdeel van de grotere Piaggio Group, samen met merken als Aprilia en Moto Guzzi
Historie van Piaggio
Piaggio werd in 1884 opgericht door Rinaldo Piaggio in Genua, Italië. Oorspronkelijk produceerde het bedrijf luxueuze scheepsinrichtingen en later vliegtuigen. In 1938 overleed de oprichter en zijn zoons Enrico en Armando zetten het bedrijf voort. Na de Tweede Wereldoorlog schakelde Piaggio over op de productie van betaalbare transportmiddelen voor de wederopbouw. In 1946 introduceerde Piaggio de legendarische Vespa-scooter. Die werd een wereldwijd symbool van vrijheid en Italiaanse flair.
In 1948 volgde de Ape, een driewielig bedrijfswagentje gebaseerd op de Vespa-techniek. ‘Ape’ is trouwens niet het Engelse woord voor aap, maar het Italiaanse woord voor bij, want ‘vespa’ is immers Italiaans voor wesp. Met de Ape bedient Piaggio dus vooral de zakelijke markt.
Vanaf 1957 was de Vespa 400 in productie. Deze ‘microcar’ was weliswaar een ontwerp van Piaggio, maar hij werd door de Franse fabrikant ACMA op de markt gebracht. Het kleine autootje had een tweecilinder tweetaktmotor achterin. Hoewel de Vespa 400 redelijk verkocht in Frankrijk en Duitsland, was vooral Fiat bang een deel van de markt voor kleine gezinsauto's te verliezen aan Piaggio. In 1959 werd de strijd opgelost toen een dochter van de Piaggio-familie trouwde met een lid van de Fiat-familie Agnelli. De Vespa 400 verdween in 1961 alweer van de markt, maar of er een verband is …
Halverwege de jaren zestig splitste Piaggio zich. Enrico Piaggio richtte zich volledig op brommers, scooters, driewielers en motorfietsen. Armando Piaggio richtte zich op de productie van vliegtuigen. Sinds 1970 behoort ook Gilera tot het Piaggio-concern, sinds 1987 ook het Oostenrijkse Puch en sinds 2001 het Spaanse merk Derbi. In 2004 nam Piaggio ook het merk Aprilia over. Maar dat zijn allemaal tweewielers. Op dit moment is Piaggio de belangrijkste producent van scooters en motoren.
Al die jaren heeft Piaggio altijd de Ape in vele gedaanten in productie gehouden. Maar tussen 1992 en 2002 bouwde Piaggio voor Daihatsu de Daihatsu Hijet en sindsdien de Piaggio Porter. Inmiddels speelt Piaggio natuurlijk ook in op duurzame mobiliteit, met de introductie van de volledig elektrische modellen.
Opvallende modellen uit de historie
De Vespa 98 uit 1946, met een 98 cm3-motor, zette de toon voor het succes dat zou volgen. In de jaren 50 en 60 werd de Vespa een cultureel fenomeen door verschijningen in films als Roman Holiday met Audrey Hepburn. Door de jaren heen verschenen meer modellen scooters, zoals de Vespa PX en de Piaggio MP3.
De Ape uit 1948 (ook wel Vespacar genoemd) is een bedrijfsvoertuigje voor smalle steegjes, populair in Zuid-Europa, India en Mexico, waar het driewielertje in licentie wordt gebouwd. Al in 1973 bouwde Piaggio een elektrische Ape.
Modellen en varianten
De afgelopen jaren heeft Piaggio sterk ingezet op elektrificatie. Behalve elektrische scooters zijn er nu ook elektrische versies van de Ape, zoals de E-Ape en de Porter NPE. De Porter is een licentieproduct van het in Europa verdwenen merk Daihatsu.
Deze compacte drie- en vierwielige bedrijfsvoertuigjes zijn populair bij kleine ondernemers, lokale bezorgdiensten en gemeenten die op zoek zijn naar wendbaar vervoer in de stad. Ze worden ook veel ingezet voor markten en evenementen als foodtruck.
Piaggio Ape
De Piaggio Ape bestaat al sinds 1948 en is er in diverse carrosserievarianten, waaronder: Pick-up (open laadbak), Van (gesloten opbouw), Cross (offroad-uitstraling met grotere bodemvrijheid), Classic (retro-uitvoering, populair voor foodtrucks) en Electric Cargo (emissievrije variant).
Voor de aandrijving zijn er twee hoofdopties: benzinemotor en elektromotor. De benzinevariant heeft een cilinderinhoud van 230 cm3 waaruit het motortje 6,3 kW (8,6 pk) vermogen perst. Leeg weegt een Piaggio Ape circa 365 kilogram. De E-Ape wordt aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 2,0 kW (2,7 pk). Door het accupakket (loodzuur of lithium-ion) weegt de E-Ape zo’n 480 kilogram.
De Ape is eenvoudig, robuust en vooral bedoeld voor korte afstanden met lage snelheid. Meestal heb je een autorijbewijs nodig om hem te besturen en in sommige gevallen is een brommerrijbewijs voldoende, afhankelijk van de uitvoering.
Piaggio Porter
De Piaggio Porter is een vierwielige mini-bestelwagen of pick-up die meer laadvermogen en snelheid biedt dan de Ape. De Porter is er met korte en lange wielbasis en met enkel- en dubbellucht achter, in carrosserievarianten als chassis-cabine (voor een opbouw naar wens), pick-up (met open laadbak), Kipper (met kantelbare laadbak), Van (gesloten bestelwagen) en Green Electric (volledig elektrisch).
Ook de Porter biedt keuze uit twee aandrijflijnen: met een benzinemotor of met een elektromotor. De Porter NP6 is er met een 1,5-liter benzinemotor die ook op LPG kan lopen. Die heeft een vermogen van 75-78 kW (102-106 pk). Op CNG is dat 68-78 kW (92-106 pk).
De elektrische Porter NPE heeft een piekvermogen van 150 kW (203 pk), een koppel van 330 Nm en een batterij met een capaciteit van 42 kWh. Het laadvermogen is maximaal 1.055 kilogram en de actieradius tot 255 kilometer (stadscyclus).
Prijzen
Nieuwprijzen
De Piaggio Ape met benzinemotor is leverbaar voor prijzen vanaf ongeveer 8.000 euro, afhankelijk van de opbouw. De E-Ape Electric Cargo kost ongeveer 11.500 euro, mede door het accupakket en subsidiemogelijkheden voor elektrische voertuigen.
De Porter NP6 is wat duurder: de benzineversie met open laadbak start bij circa 14.000 euro. Voor de elektrische Porter NPE betaal je vanaf 18.000 euro, afhankelijk van de accucapaciteit en gekozen opbouw (pick-up, kipper of gesloten bestelwagen).
Prijzen voor occasions
Een gebruikte Piaggio Ape is vrij zeldzaam, maar wellicht nog te vinden voor 2.500 euro voor een ouder benzinemodel. Maar het autootje leent zich voor specifieke opbouwen en dan betaal je al gauw het vijfvoudige. De E-Ape is als occasion nog zeldzamer, maar er duiken al exemplaren op voor prijzen vanaf 7.500 euro.
Voor occasions van de Piaggio Porter beginnen de prijzen bij ongeveer 5.000 euro voor oudere benzinemodellen tot 12.000 euro voor jongere, goed onderhouden Porters. De elektrische Porter is als gebruikte variant nog beperkt beschikbaar en begint rond de 14.000 euro.
Alternatieven
In het segment van lichte, compacte bedrijfsvoertuigen met benzine- of elektrische aandrijving zijn er slechts enkele alternatieven voor een Piaggio. Denk allereerst aan de busjes van Daihatsu en Suzuki. Verder biedt Aixam met de speels ogende D-Truck een concurrent. Exotischer alternatieven zijn Addax en Goupil – een Belgische en Franse aanbieder van compacte elektrische bedrijfswagens, vooral gericht op gemeentelijke diensten.