Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Kentekenbewijs kwijt - wat nu?

Ben je je kentekenbewijs kwijt? Dan ben je eigenlijk het eigendomsbewijs of identificatiebewijs voor je auto kwijt. Welke gevolgen dit heeft en wat je kunt doen als je je kentekenbewijs bent verloren, leggen we hier uit.

Goed opgelet, maar toch je kentekenbewijs kwijt?

Natuurlijk let je altijd goed op je kentekenbewijs. Toch kan het gebeuren dat je je kentekenbewijs kwijt raakt. Je bent bijvoorbeeld je kentekencard verloren bij het skiën. Of je kentekenbewijs lag in het dashboardkastje en toen is je auto gestolen. Maar je card kan ook gewoon beschadigd zijn omdat je ‘m bijvoorbeeld in je broekzak had gestopt. Wat de oorzaak ook is, zonder een bewijs dat de auto op jouw naam staat, kun je niet aantonen dat jij de eigenaar van de auto bent. Doe altijd aangifte bij de politie als je je kentekenbewijs verloren bent of als er sprake is van diefstal..

Mag ik nog rijden zonder kentekenbewijs?

Als je je kentekenbewijs kwijt bent, dan betekent het onder andere dat je je auto niet te koop kunt zetten. Daarnaast moet je ook altijd het kentekenbewijs in de auto bij je hebben. Dat betekent dat je de kentekencard of het oude papieren kentekenbewijs bij je moet hebben. Bij een politiecontrole kan ernaar gevraagd worden. Heb je het niet bij je, dan riskeer je een boete van minimaal 45 euro.

Toch is er ook een uitzondering. Als je net een nieuwe auto hebt gekocht en de auto is nog maar net op jouw naam gezet, dan kan je nieuwe kentekencard nog onderweg zijn naar je huisadres. In dit geval mag je maximaal 14 dagen de weg op zonder kentekenbewijs. Dit mag alleen in Nederland, in het buitenland riskeer je wel een boete.

Kan ik zonder kentekenbewijs een auto huren of leasen?

Als je tijdelijk zonder kentekenbewijs zit, dan kun je nog wel een auto huren. Vaak hoef je voor het huren van een auto alleen maar je rijbewijs te laten zien. De huurauto die je krijgt toegewezen, heeft natuurlijk een eigen kenteken. Het is gebruikelijk dat je bij een huurauto een kopie van het kentekenbewijs meekrijgt en dat het origineel achterblijft bij de verhuurder van de auto.

Dit moet je doen als je je kentekenbewijs kwijt bent

Als je je kentekenbewijs kwijt bent, moet je een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Dit geldt ook als je kentekenbewijs is gestolen, maar dan moet je ook aangifte doen van de diefstal. Je kunt gemakkelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen via de website van de RDW. Je kunt alleen een vervangende kentekencard aanvragen als:

  • de auto op jouw naam staat, of
  • als je iemand anders toestemming geeft om het namens jou aan te vragen

Het aanvragen van een nieuw bewijs kost ongeveer 30 euro en je kunt de aanvraag via internet doen. Je hebt hierbij wel het VIN-nummer van de auto nodig. Het duurt ongeveer 3 werkdagen voordat je het nieuwe bewijs in huis hebt. Heb je nog oude papieren kentekendelen thuis liggen, dan kun je de oude papieren kentekendelen vernietigen. Deze zijn niet meer geldig.

Je bent het kentekenbewijs van je leaseauto verloren

Rij je in een leaseauto, dan werkt het iets anders als je je kentekenbewijs bent verloren. Hier kunnen 2 situaties zich voordoen, namelijk:

  • de auto is eigendom van een financieringsmaatschappij. Je ontvangt dan de nieuwe kentekencard, terwijl de financieringsmaatschappij de tenaamstellingscode krijgt
  • De auto is eigendom van een leasemaatschappij. De leasemaatschappij ontvangt de nieuwe kentekencard en de tenaamstellingscode. De leasemaatschappij stuurt de kentekencard weer door naar jou.

Omdat het aanvragen van een nieuw bewijs een paar dagen kan duren, kun je in beide gevallen een paar dagen niet in je leaseauto rijden, tenzij de leasemaatschappij of financieringsmaatschappij je een vervangende auto biedt.

FAQ

Dat kan alleen als je een auto koopt. Je moet dan naar een RDW-keuringsstation gaan om de aanvraag in te dienen. Als je je kentekenbewijs kwijt bent, dan kun je geen spoedaanvraag doen.

Ja, dat is mogelijk, maar dan moet je wel alle 3 de papieren delen van het bewijs in je bezit hebben. Deze worden automatisch ongeldig zodra je de card hebt ontvangen.

Alle artikelen

Snel je auto verkopen - hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer