Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Overschrijvingsbewijs kwijt? Dit kun je doen

Bij het eigendom van een auto horen een paar officiële documenten waaruit blijkt dat jij de eigenaar bent. Het overschrijvingsbewijs is zo’n document. Maar wat moet je doen als je het overschrijvingsbewijs kwijt bent? We zochten het uit.

Wat is een overschrijvingsbewijs?

Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW een kentekenbewijs uit in de vorm van een pasje: de kentekencard. Daarbij hoort o.a. een tenaamstellingscode, die bij verkoop nodig is voor overschrijving van het kenteken op een andere naam. Van 1 januari 2004 tot tot 1 januari 2014 bestond het kentekenbewijs echter uit papieren andere documenten, waaronder het Overschrijvingsbewijs Deel 2.

Dit overschrijvingsbewijs is vergelijkbaar met de huidige tenaamstellingscode. Als je je auto wilt verkopen, dan heeft de koper de tenaamstellingscode of het overschrijvingsbewijs nodig om de auto op naam te zetten. Zonder dat wordt er geen vrijwaringsbewijs afgegeven. Met dit vrijwaringsbewijs gaan de auto en alle bijbehorende verplichtingen namelijk over naar de koper.

Wat gebeurt er als ik geen overschrijvingsbewijs heb?

Als je het overschrijvingsbewijs niet meer kunt vinden, dan is dat niet meteen een probleem. Wettelijk gezien moet je als eigenaar van de auto wel altijd het overschrijvingsbewijs in je bezit hebben. Dat betekent dat je altijd je kentekencard bij je moet hebben, of dat je thuis Deel 2 of Deel 3 in de la moet hebben liggen. Zonder dit bewijs kun je geen schorsing van de motorrijtuigenbelasting aanvragen of je auto verkopen.

Het ontbreken van dit bewijs kan ook problemen opleveren met de verzekering, of in andere situaties waarbij je afstand doet van je auto. Als je auto bij een ongeluk total loss raakt, dan kan de verzekering niks uitkeren zonder dat bewijs en de sloperij zal je auto niet aan kunnen nemen.

Zo vraag je een nieuw overschrijvingsbewijs aan

Bij het op naam zetten van je auto heb je waarschijnlijk een wit bonnetje gekregen. Maar nu kun je dat nergens meer vinden. Verkopen of laten schorsen van je auto is nu niet mogelijk. Wat kun je het beste doen als je jouw tenaamstellingscode of overschrijvingsbewijs kwijt bent?

Bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) kun je een nieuw overschrijvingsbewijs aanvragen. Dat kost 1 euro. Je krijgt nooit dezelfde code, want het RDW geeft namelijk maar één keer een bewijs van overschrijving. Je kunt wel een vervangende code aanvragen via de website van de RDW. Binnen 4 dagen ontvang je de nieuwe gegevens. Hierna kun je je auto overschrijven via internet, bij een RDW-balie of Post NL locatie met kentekenloket.

Als je een Overschrijvingsbewijs Deel 2 (of Deel 3) bent verloren, dan vraag je in principe op dezelfde manier een vervangend bewijs aan, namelijk via de website van de RDW. Je krijgt dit deel dan opgestuurd als kentekencard.

Overschrijvingsbewijs en je leaseauto

Als je een bedrijfsauto gaat leasen met financial lease, dan werkt het een beetje anders met overschrijven van de auto. Bij deze leasevorm krijg je namelijk het economische eigendom van de auto, waardoor je verantwoordelijk bent voor de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud. Tijdens de looptijd is het overschrijvingsbewijs het onderpand voor de kredietverstrekking door de leasemaatschappij. Je krijgt het dus niet meteen in handen.

Als de looptijd van het leasecontract is verstreken en je hebt aan alle financiële verplichtingen voldaan, dan gaat het juridische eigendom van de auto over van de leasemaatschappij naar jou. De leaseovereenkomst wordt beëindigd en het in bewaring gegeven overschrijvingsbewijs wordt dan aan jou overgedragen.

Wat als mijn auto gestolen wordt?

Sommige mensen laten de kentekenpapieren of kaart in de auto liggen. Als de auto dan gestolen wordt, dan kun je niet alle delen van het kentekenbewijs laten zien. Sommige verzekeraars kunnen dan niets uitkeren. Soms kun je toch een uitkering krijgen als je ook aangifte doet van diefstal van het kentekenbewijs. Zorg dus altijd dat je het overschrijvingsbewijs niet in je auto hebt liggen.

FAQ

Nee, dat is niet mogelijk. Bij de verkoop van je auto moet je altijd je kentekencard of papieren kentekenbewijs laten zien. Bij het papieren kentekenbewijs moeten dan Deel 2 of Deel 3 aanwezig zijn, afhankelijk van de leeftijd van de auto.

Nee.Je hebt dit bewijs ook nodig als je auto naar de sloop gaat of als je van plan bent om je auto te gaan exporteren.

Meestal zal de financiering eerst afgelost moeten worden en moet de financieringsmaatschappij toestemming geven, voordat je het overschrijvingsbewijs terug krijgt en je auto kunt verkopen.

Alle artikelen

Snel je auto verkopen - hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer