Ga naar hoofdinhoud

Fraude advertenties en e-mails

Helaas is het een feit: niet alle verkopers zijn serieus. Er zitten ook "zwarte schapen"tussen die nooit de bedoeling hebben om een auto te verkopen. Dit zijn fraudeurs die het op uw geld hebben gemunt. De belangrijkste stelregel hierbij is, lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo.

Dubieuze verkopers volgen meestal een bepaald patroon. Welke patronen dat zijn, waaraan u valse verkopers kunt herkennen en hoe u zich hier het beste tegen beschermt, leggen wij hieronder uit.

Phishing

Vertrouwelijke gegevens zijn een perfecte buit voor oplichters. Om uw emailadres en wachtwoord te achterhalen, werken zij met valse e-mails die in naam van bestaande bedrijven worden verzonden. Phishingmails zijn meestal makkelijk te herkennen. Veelal wordt de ontvanger verzocht om gegevens op te geven of op een (valse!) link te klikken. AutoScout24 zal u nooit om uw inloggegevens vragen via email. Verraderlijk zijn ook overduidelijke spel- en grammaticafouten. En ook de urgentie is een aanwijzing als u bijvoorbeeld wordt verzocht de gegevens meteen door te geven, omdat er anders een risico op gegevensverlies bestaat of omdat er meteen een veiligheidscontrole moet worden uitgevoerd. Als u dit herkent, gooi de mail dan weg en open zeker niet eventuele bijlagen! Om zeker van uw zaak te zijn, kunt u direct contact opnemen met AutoScout24 (telefonisch of per e-mail) om de kwestie kort toe te lichten, voordat u informatie op basis van een e-mailverzoek doorgeeft. En: geef uw gegevens alleen op een door uzelf opgevraagde website van een portaal op als u bijvoorbeeld een zoekopdracht start of auto's wilt opslaan.

Valse e-mails

Er kunnen e-mails met de afzender "AutoScout24" in omloop zijn waarin de indruk wordt gewekt dat AutoScout24 een advertentie heeft bekeken en aanbevolen. Dit is een vervalsing aangezien uitsluitend de adverteerder verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn advertentie. AutoScout24 controleert advertenties weliswaar op hun betrouwbaarheid maar daarbij gaat het nooit om een concrete auto. AutoScout24 geeft geen aanbevelingen. Bij vragen kunt u via e-mail rechtstreeks contact opnemen met info@autoscout24.nl

Vals expeditiebedrijf

Frauduleuze aanbieders beweren dat zij in Europa op zoek zijn naar auto's. Ze zijn zogenaamd bevoegd om de bijna nieuwe auto's in perfecte staat met een Nederlands kentekenbewijs meteen tegen een gunstige prijs te verkopen. Bij interesse dient u meteen een aanbetaling te doen aan het betreffende expeditiebedrijf (shipping company). Ga hier niet op in en breek het contact meteen af.

Vervalste documenten

Tegenwoordig is het betrekkelijk eenvoudig om officiële documenten, zoals het kentekenbewijs en het eigendomsbewijs, te scannen en digitaal te vervalsen. Wantrouw daarom altijd documenten die per e-mail zijn verzonden en controleer altijd de originele documenten ter plaatse.

Betaald telefoonnummer

Ga niet in op advertenties waarbij u aanvullende informatie over de betreffende auto alleen via een betaald telefoonnummer kunt opvragen. Meestal bestaat de betreffende auto helemaal niet, maar worden wel hoge telefoonkosten in rekening gebracht. Bel dus nooit naar dergelijke nummers!

Alle artikelen

De elektrische oldtimer

Advies · Auto kopen

Auto bij particulier of dealer kopen?

Advies · Auto kopen

Inhoudelijke aspecten koopovereenkomst

Advies · Auto kopen
Ontdek meer