Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Schade auto kopen

Een schade auto kopen kan je een goedkope auto opleveren. Zeker als je zelf monteur of schadehersteller bent, dan kun je op deze manier voordelig een auto opknappen. We zetten hier alles over schade auto’s op een rij.

Redenen om een schade auto kopen

Vaak is geld de belangrijkste reden om een schade auto te kopen. Als je je bedenkt dat auto’s met schade zo’n 20-30% minder kosten dan auto’s zonder schade, dan begrijp je waarom dit een goedkope manier is om aan een auto te komen. Maar waarom zou je voor een schadeauto kiezen? Belangrijke redenen kunnen zijn:

  • Om aan te sleutelen, als opknapper
  • Als eerste auto
  • Om door te verkopen

Hieruit blijkt al dat een schade auto niet voor iedereen is weggelegd. Wil je een schade auto opknappen, dan zul je wel een beetje verstand van auto’s moeten hebben. Of je moet bijvoorbeeld vrienden hebben die je kunnen helpen bij het schadeherstel en het dan samen aanpakken.

Heb je nog niet zoveel rijervaring, dan kan een auto met lichte schade een goedkopere optie zijn dan een nieuwe auto. De kans dat je een deuk in je auto rijdt is toch wat groter als je nog maar net je rijbewijs hebt en nog niet zoveel gereden hebt. Met een schade auto heb je dan een mooie auto om mee te oefenen.

Ook garages of autodealers kunnen interesse hebben in een auto met schade. Kleinere schades kunnen ze goedkoop repareren, waarna de auto de showroom in kan om met winst verkocht te worden.

Schade auto kopen bij bedrijf of particulier

Hoe kom je aan een schadeauto? Op zich is dat niet moeilijk. Autobedrijven en particulieren bieden regelmatig auto’s aan met blikschade of een deukje. Koop je de schadeauto bij een autobedrijf, dan heb je wat meer zekerheid qua garantie dan wanneer je de auto koopt bij een particulier. Je krijgt niet standaard garantie op een schadeauto, dus het is goed om hier naar te vragen.

iStock-451333971

Controleer altijd zelf de schade

Het kan geen kwaad om zelf altijd na te gaan welke gebreken of mankementen de auto vertoont. Sommige schades zijn erger dan andere, maar het is altijd belangrijk dat andere onderdelen van de auto wel werken. Let bijvoorbeeld op de remmen, besturing, beenruimte, roestvorming, rare geluiden en het zicht rondom. Controleer ook altijd de kilometerstand van de auto en laat deze opnemen in het contract.

Maak een inschatting van de herstelkosten

De herstelkosten zijn erg belangrijk als je kiest voor een schadeauto. Dat geldt met name als je de schade wilt gaan herstellen, want je kunt met een klein deukje natuurlijk ook gewoon doorrijden. Bij herstel is een goede kosteninschatting heel belangrijk. De schadeauto is namelijk veel goedkoper dan een auto in perfecte staat, maar als je dan nog heel veel geld kwijt bent aan schadeherstel, dan is dat voordeel zo weg.

Als je het lastig vindt om de kosten voor schadeherstel in te schatten, dan kun je een schadeherstelbedrijf inschakelen voor een schadetaxatie. Voor deze taxatie moet je natuurlijk wel betalen, dus deze kosten moet je meenemen in je totale kostenoverzicht. Aan de andere kant kun je met het taxatierapport in de hand beter over de aankoopprijs onderhandelen.

Bekijk of er een schadekeuring nodig is

Sommige auto’s zijn zo beschadigd, dat ze niet meer op de openbare weg mogen rijden. Als de auto bijvoorbeeld betrokken is geweest bij een ongeval, dan heeft de politie of de verzekeringsmaatschappij een ‘Wachten op Keuren’ melding in het RDW-kentekenregister laten zetten. Dat betekent dat je de auto kunt opknappen en repareren tot deze weer geschikt is om op de openbare weg te rijden. Dan is er eerst nog een keuring bij de RDW nodig: een schadekeuring. Ga je bij een schadeauto kijken, vraag dan altijd van tevoren of de auto een schadekeuring nodig heeft.

Schade auto

Waar kun je een schade auto kopen?

null

Als je het aandurft om voor een schade auto te gaan, dan kun je op verschillende plaatsen gaan kijken. Aan het kopen van een schadeauto zitten risico’s. Je kunt beter inschatten of de prijs van de auto een beetje klopt, als je weet welke schade de auto precies heeft. Om zeker te weten dat je eerlijk voorgelicht wordt over de bestaande schade, kun je het beste terecht bij een gecertificeerd autodemontagebedrijf.

Je kunt ze herkennen aan het KwaliteitsZorg Demontage KZD certificaat. Importeurs, dealers en verzekeraars leveren hun schadeauto’s bij voorkeur aan gecertificeerde bedrijven. Koop je een schadeauto bij een gecertificeerde aanbieder, dan weet je precies wat je koopt. Je betaalt daar ook een eerlijke prijs, die overeenkomt met de werkelijke waarde van de auto.

FAQ

Nee, daar zit verschil in. Een schadeauto hoeft niet altijd total loss te zijn. Soms heeft een auto zoveel gebreken of schade, dat het te duur wordt om de auto nog te laten repareren. Verkopen is dan vaak geen optie meer, omdat dit achteraf problemen kan opleveren. Een auto is pas total loss als de schade-expert dat heeft vastgesteld. Dat betekent niet dat de auto niet gerepareerd kan worden en daarna weer de weg op kan.

Alle artikelen

De garantie van een auto

Garantie bij aanschaf van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Garantiekeurmerk

Garantiekeurmerken: welke zijn er en waar moet je op letten?

Advies · Voorbereiding aankoop
De juiste keuze

De juiste keuze

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer