Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren. Gebruik je toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu op terug.

Lees meer

Denemarken pleit voor Europees verkoopverbod brandstofauto's vanaf 2030

Denemarken wil dat Europese landen vanaf 2030 de verkoop van benzine- en dieselauto's mogen verbieden. Het land wordt daarin gesteund door tien andere EU-lidstaten. Momenteel is zo'n verbod nog in strijd met Europese regelgeving.

Afgelopen vrijdag kwamen de milieuministers van de EU bij elkaar in Luxemburg. Ursula van der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, wil dat Europa in 2050 het allereerste continent wordt dat klimaatneutraal is. Volgens Denemarken kan dat echter alleen worden bereikt als de transportsector – waarvan de uitstoot de laatste jaren alleen maar stijgt – drastisch op de schop gaat.

In strijd met Europese regelgeving

Denemarken kondigde in oktober 2018 aan de verkoop van benzine- en dieselauto's in eigen land vanaf 2030 te gaan verbieden. Dat plan is echter in de ijskast gezet, omdat het in strijd is met Europese regels. Denemarken wil nu dat de Europese Unie individuele staten wél toestaat om de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren aan banden te leggen of te verbieden. Tien EU-landen steunen de Deense milieuminister Dan Jorgensen daarin.

Occasions van West- naar Oost-Europa

Onder meer Bulgarije, Letland en Slovenië hebben voor het weekend aangegeven dat ze willen dat er ook moet worden gekeken naar een andere fenomeen: 'carbon leakage'. Daarmee doelen ze op het feit dat veel 'vervuilende' tweedehands auto's van West- naar Oost-Europa worden verscheept en daar een negatieve impact hebben op de luchtkwaliteit.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe V6 in Aston Martin Valhalla wordt sterkste Aston Martin-motor

Autonieuws

Waarom de vetste Mercedes C-klasse nooit in productie ging

Autonieuws

Ah, die goeie ouwe tijd: Volkswagen zet productierecord over 2019

Autonieuws
Ontdek meer