Kabinet: 'Maximumsnelheid met spoed omlaag om woningen te kunnen bouwen'

Voet van het gas! Want er moeten huizen worden gebouwd. Duizenden bouwprojecten liggen stil sinds de rechter een uitspraak deed over de stikstofproblematiek in Nederland. Het kabinet wil nu met spoed de maximumsnelheid verlagen, zodat de woningbouw binnen een paar weken weer kan worden opgestart.

Een korte uitleg … Dit jaar deed de Raad van State een ingrijpende uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat stond toe dat de stikstofuitstoot van bijvoorbeeld bouwactiviteiten later kon worden gecompenseerd. Maar volgens de rechter is dat in strijd met Europese wetgeving en moet die compensatie direct gebeuren. Door de uitspraak liggen momenteel bijna 20.000 projecten stil, wat eerder deze week de inzet was van het bouwprotest op het Malieveld in Den Haag.

Johan Remkes

Een adviescommissie onder leiding van Johan Remkes onderzocht de problematiek en kwam met een advies aan het kabinet. Een van de aanbevelingen had te maken met de maximumsnelheid op wegen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Als die omlaag zou gaan van 130 naar 100 km/h zou dat leiden tot minder stikstofuitstoot.

Spoedoplossing

Volgens het AD zint het kabinet nu op een spoedoplossing om de bouw uit de brand te helpen. Er zou een plan op tafel liggen om de snelheidslimiet op een groot aantal snelwegen en provinciale wegen op korte termijn te verlagen. Het is niet bekend naar welke snelheid het kabinet toe wil en om welke wegen het gaat. De CO2-winst van de maatregel zou niet enorm zijn, maar genoeg om in ieder geval de woningbouw vlot te trekken.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Alfa Romeo Giulia Sportwagon was klaar, maar werd afgeschoten'

Autonieuws

Audi R8 zonder vierwielaandrijving is eigenlijk leuker

Autonieuws

Europese Tesla-fabriek komt in omgeving Berlijn te staan

Autonieuws
Ontdek meer