Ga naar hoofdinhoud

Nieuws: Mercedes-Benz G-Code Concept – Mercedes G-Code ‘ademt’ via z'n carrosserie

Het is dat de megagrote ster in de neus het verklapt, anders zou je welhaast menen dat het hier om een voorbode van de nieuwe SsangYong Korando gaat. Technisch is de G-code Concept dan weer een Mercedes-Benz in optima forma, met zonnecellen in diens lak en een unieke hybride-aandrijflijn.

De G-code Concept is een compacte crossover met een bescheiden lengte van 4,1 meter, breedte van 1,90 meter en slechts anderhalve meter hoog is. Nu niet meteen in de lucht springen dat Mercedes-Benz hint naar een model onder de GLK, die 32 centimeter langer is, want daartoe dient dit studiemodel niet. De G-code is vooral gecreëerd om de opening van een nieuw design- en ontwikkelingscentrum van Mercedes in Beijing luister bij te zetten. Over productieplannen wordt met geen woord gerept, al moet deze gedachte bij Mercedes ongetwijfeld spelen nu Audi in de nabije toekomst met een Q1 op de proppen zal komen.

Carrosserie als ademhalingsorgaan Afijn, ooit gehoord van de Barbourula kalimantanensis? Nee, geeft niet. Gauw weer vergeten, maar deze minuscule kikker stond min of meer model voor een zeer bijzondere techniek. Het diertje, dat leeft in Borneo, ademt namelijk via de huid en in het geval van de G-Code is dit diens carrosserie. In de lak van de crossover-concept, Multivoltaik Silver genaamd, zijn namelijk microscopische zonnecellen aangebracht die de accucellen kunnen opladen. En dat is nog niet alles. Als er wind over de koets waait, wordt er tevens elektrostatische stroom gegenereerd. Het accupakket opladen via een normaal stopcontact kan natuurlijk ook.

Waterstof-hybride Een knap staaltje techniek is ook de aandrijflijn zelf. Een brandstofcel wordt daarvoor gecombineerd met een elektromotor. De eerste drijft de voorwielen aan en de andere de achterwielen. Om te achterhalen in welke modus de G-Code rijdt dient er naar de grille te worden gekeken. Blauw betekent volledig elektrisch, bij violet doet ook de waterstofmotor mee en rood houdt in dat de Hybrid Sport-modus is geselecteerd. Mercedes presenteerde deze ‘kameleon’-grille vol met LED's al eerder op de autonome Future Truck.

Suïcidedeuren Niet nieuw maar ook nog altijd niet gemeengoed is de manier waarop de portieren zich openen. Dat gebeurt op Rolls-Royce-achtige wijze. Anders gezegd, de voorste portieren openen zoals bij een normale auto, de achterste scharnieren achteraan. Deze zogeheten suïcidedeuren vind je ook op de Mazda RX8 en net als bij die sportcoupé ontbreekt er een B-stijl bij de G-code. In- en uitstappen is daardoor nog makkelijker. Binnenin is er plek voor vier en elke inzittende beschikt over een eigen stoel. Bovendien is er in de stoelen een bodyscanner geïntegreerde zodat vooraf geprogrammeerde functies zoals airco en de massagefunctie in werking kunnen worden gesteld zoals de betreffende plaatsnemer dat het liefst heeft.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Dit is waarom de Duitse politie invallen deed bij Mitsubishi

Autonieuws

Hyundai en Kia steken 100 miljoen euro in Britse elektrostart-up

Autonieuws

15 gemeenten goed voor helft auto-inbraken 2019

Autonieuws
Ontdek meer