Ga naar hoofdinhoud

Nieuws: Mercedes Concept GLA – Dit is de Mercedes Concept GLA

Na de gelekte beelden van gisteren hebben we nu alle in-and-outs van de Mercedes Concept GLA. Hoewel het vooralsnog een studiemodel betreft verwachten wij de compacte premium SUV begin volgend jaar op de markt.

Met de titel 'Escape the Everyday' maakt Mercedes in haar persbericht al direct duidelijk welke kant het met de GLA op wil. Het Duitse merk wil al enige jaren van haar stoffige imago af en na de A-klasse en de CLA wordt de GLA het derde model om dit kracht bij te zetten.

Stoer! De aantrekkingskracht op de jeugdige koper zal voornamelijk door het gelikte uiterlijk moeten worden bewerkstelligd. Mercedes heeft hier dan ook veel aandacht aan besteed en de Concept GLA voorzien van zeer dynamische lijnen. De agressief ogende voorzijde met forse grille, achterovervallende koplampunits en ronde mistlichten geven de SUV een stoere uitstraling mee. Ook de achterkant draagt bij aan het robuuste voorkomen dankzij de hoog opgetrokken diffuser, forse uitlaten en de achterspoiler. Details die wellicht zullen verdwijnen op het productiemodel, maar dan nog blijft er een sportief gelijnd model over.

Bekend dashboard Het interieur van de Concept GLA is al evenzo interessant als het exterieur. Dit komt met name door de enorme contrasterende stiksels in het beige leder en de gebruikte materialen van het dashboard. De grote lijnen van het interieur komen overigens grotendeels overeen met zijn kleine broertjes, de A-klasse en CLA waarmee de GLA zijn technische basis zal delen. Hierdoor lijken de bedieningselementen op het dashboard al geheel productieklaar.

Geblazen viercilinder Mercedes heeft de Concept GLA uitgerust met een geblazen 2.0 liter viercilinder die we al kennen uit bijvoorbeeld de A-klasse. De krachtbron levert een vermogen van 211 pk en verdeelt zijn kracht via een zeventraps automaat met dubbele koppeling over alle wielen. Verdere specificaties of verbruikscijfers over deze combinatie geeft Mercedes nog niet vrij.

Gadgets Naast de realistische aandrijflijn toont Mercedes ook minder voor de hand liggende snufjes in de Concept GLA. Een voorbeeld hiervan zijn de laserprojectoren in de koplampunits. Deze projectoren kunnen naast de primaire verlichtingsfunctie tevens gebruikt worden als beamer. Op deze manier kunnen de inzittenen foto's of video's via het multimediasysteem op de weg of andere obstakels voor de auto projecteren. Daarnaast kan de functie gebruikt worden voor de navigatie, waardoor medeweggebruikers ook kunnen zien waar je heen wilt. Als laatste gadget heeft Mercedes twee camera's bovenop de Concept GLA geplaatst die samen een 3D opname kunnen maken van de rit. Helemaal van deze tijd!

Productie in 2014 Met de introductie van de Concept GLA is de weg vrij voor de productievariant van de SUV. Wanneer deze exact onthuld wordt is bij ons niet bekend, aangezien zowel de IAA in Frankfurt als de LA Motor Show zijn debuut zouden kunnen vormen. Voordat het model daadwerkelijk in Nederland om de weg te zien is vermeldt de kalender minimaal 2014.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Dit is waarom de Duitse politie invallen deed bij Mitsubishi

Autonieuws

Hyundai en Kia steken 100 miljoen euro in Britse elektrostart-up

Autonieuws

15 gemeenten goed voor helft auto-inbraken 2019

Autonieuws
Ontdek meer