Ga naar hoofdinhoud

Nieuws: Nissan ZEOD RC – Unieke Nissan Deltawing keert terug

Oude liefdes roesten niet. Dat geeft Nissan nog maar eens te kennen met deze ZEOD RC, de opvolger van de nu al legendarische Deltawing die de grote show stal tijdens de 24 Uren van Le Mans in 2012.

Begin dit jaar kwam het verrassende nieuws dat Nissan zich met direct ingang had teruggetrokken uit het revolutionaire Deltawing-project, het onderneming van de Amerikaanse entrepreneur Don Panoz dat Nissan een gigantische hoeveelheid exposure en kennis en kunde opbracht. Door het terugtrekken de Japanse fabrikant moesten we het afgelopen weekend zonder het zwarte, triangelvormige gevaarte doen en dat was toch wel een gemis. Maar in 2014 is hij weer van de partij. Dan in het wit, met dak en voorzien van hybride-aandrijving.

Op verzoek Ben Bowlby, de man achter de fameuze Deltawing ontwierp ook de opvallende lijnen van de ZEOD RC. Maar daarmee houden de overeenkomsten tussen de twee markante 3-wielers eigenlijk ook wel op. Althans, wat aandrijflijn betreft. Beschikte de Deltawing nog over hitsige 300 pk sterke 1.6-viercilinder benzineturbomotor, de ZEOD doet het met een verbrandingsmotor - de hoofdkrachtbron - in combinatie met een elektromodule zoals die ook in de Leaf Nismo RC ligt. Een hybride dus, maar van een ander kaliber dan de Le Mans-racers van Audi en Toyota. Waar respectievelijk de R18 e-tron hybrid en TS 030 Hybrid hun elektrische energie slechts seconden kunnen benutten, kan de ZEOD dat - wanneer de batterijen vol zijn - een ronde over La Sarthe lang (13,6 kilometer). ZEOD staat dan ook voor Zero Emissions On Demand. De bestuurder kan met een druk op de knop schakelen tussen de verbrandingsmotor en de elektrische aandrijving. Zijn de accu's leeg, dan springt de verbrandingsmotor weer aan en begint het herladen opnieuw.

Jacht op Audi Net als de Deltawing dat was (en eigenlijk nog steeds is), is ook de ZEOD een experimenteel project en komt zodoende volgend jaar uit in de zogeheten 'Garage 56'-klasse van de beroemde 24-uursrace. Maar dat is pas het begin. Nissan heeft haar zinnen gezet om uiteindelijk deel te nemen in de hoogste LMP1-klasse, daar waar Audi al meer dan een decennia heer en meester is. 'Het komende jaar zal voor Nissan nog volledig in het teken staan van het opdoen van kennis omtrent de ZEOD-aandrijflijn die uiteindelijk in hun LMP1-auto komt te liggen. Maar daarna gaan onze Le Mans-plannen serieuzere vormen aannemen', zegt Nissan's CEO Carlos Ghosn.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Vernieuwde Volvo V90 en Volvo S90 worden vegetarisch

Autonieuws

Wintersportende Tesla-rijders kwamen in lange laadpaalfile terecht

Autonieuws

VW Golf verslaat BMW 3-serie als meest gezochte occasion in Europa

Autonieuws
Ontdek meer