Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Nieuws: Peugeot Proloque HYmotion4 – Productierijpe 3008

Peugeot zet volgend jaar met de 3008 de aanval in op de Renault Scénic en Citroën C4 Picasso. De onlangs gepresenteerde Peugeot Proloque HYmotion4 Concept is hiervan een voorproefje.

Net als bij de overige studiemodellen van de Franse fabrikant die recentelijk de revu passeerden is ‘groen’ het thema. Hybridetechniek zorgt voor de aandrijving. Behalve meerdere afbeeldingen heeft Peugeot meer losgelaten over de Proloque HYmotion4, het voorproefje van de volgend jaar te verwachten 3008. Zoals wel vaker bij Peugeot's studiemodellen zal het uiteindelijke productiemodel hiervan niet veel afwijken. Zowel het exterieur als het interieur zien er bijzonder realistisch en productierijp uit. Bovendien is het gelaat van de concept - met zijn forse koplampunits, grote grille en uitstulpende bumperdelen - onmiskenbaar als Peugeot. De Proloque past zo tussen het overige modellengamma. Kortom, dit is de Peugeot 3008.

Ruim combi De vormgeving van de auto sluit een compromis tussen een SUV en een MPV met trekjes van een sedan. Althans dat vindt Peugeot. Wij zien de Proloque voornamelijk als MPV. Peugeot positioneert de toekomstige 3008 tussen auto's als de Renault Scénic en Citroën C4 Picasso. Met buitenmaten van 4,36 meter (lengte), 1,83 meter (breedte) en 1,63 (hoogte) past hij hier precies tussenin. De wielbasis bedraagt 2,6 meter en is daarmee iets minder lang dan de overige Fransemannen. Qua binnenruimte zullen de drie modellen echter niet veel onderdoen voor elkaar.

HYmotion Onder de noemer 'HYmotion' lanceerde Peugeot al diverse modellen die met hybridetechniek voortgestuwd worden. Ook de Proloque maakt gebruik van deze zuinigere en schonere oplossing. De twee krachtbronnen bestaan uit een 163 pk sterke 2.0 liter HDi-diesel die z'n koppel van 300 Nm al bij 1.580 tpm levert. Deze diesel is gekoppeld aan een elektronisch geregelde 6-bak en drijft alleen de voorwielen aan. De elektromotor met een standaard vermogen van 20 kW en 100 Nm ondersteunt de benzinekrachtbron wanneer de motorunit daarom vraagt en brengt z'n krachten over op de achterwielen. Afhankelijk van de situatie is de Proloque dus een vierwielaangedreven auto. Wanneer extra kracht noodzakelijk is kan de elektromotor zelfs 27 kW en 200 Nm leveren. De Ni-MH (Nickel Metal Hydride) accu's voeden de elektromotor en slaan energie op die ontstaan is uit het versnellen en vertragen van de auto.

Cijfers De Proloque is in staat vanuit stilstand naar 100 km/h te accelereren in 8,8 seconden. De topsnelheid bedraagt 209 km/h. Nette waarden, maar het draait bij een HYmotion natuurlijk om het milieu. Met een CO2-uitstoot van 109 gr/km en een brandstofverbruik van gemiddeld 4,1 liter per 100 kilometer valt er ook niets te klagen. Rijdt men alleen korte stukken, dan biedt enkel rijden op elektriciteit uitkomst. De uitstoot is dan 0 gr/km en het brandstofverbruik is te verwaarlozen.

Stop/start-systeem De Peugeot Proloque zit vol technische snufjes, maar één van de belangrijkste betreft het stop/start-syteem. De kans is namelijk groot dat deze op termijn ook dienst doet in de 3008. Dit systeem schakelt de motor uit wanneer de auto stilstaat. Moet de auto weer in beweging komen dan wordt de dieselmotor weer ingeschakeld. Tenzij de auto enkel op elektriciteit rijdt. Dit resulteert in een aanzienlijke brandstofbesparing.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Snelste auto ter wereld: SSC Tuatara heeft 508 km/h gehaald

Autonieuws

Hyundai i20 N zoekt ruzie met de Ford Fiesta ST

Autonieuws

Ook coronavirus houdt verkoopsucces suv niet tegen

Autonieuws
Ontdek meer