Ken je Lightyear nog, de Nederlandse fabrikant van de zonneauto Lightyear 0? Die auto leek veelbelovend en werd zelfs al geproduceerd. Toen ging Lightyear plotseling failliet. Maar het merk is nog niet helemaal kassiewijle.
In Nederland zijn bepaalde kentekencombinaties verboden. Scheldwoorden en vieze woorden zijn uit den boze. Duitsland heeft - onder meer vanwege de Tweede Wereldoorlog - ook heel wat taboes.
De Kia EV6 is nog maar drie jaar op de markt. Dat weerhoudt Kia er niet van om z’n elektrische middenklasser een update gegeven. Die heeft als belangrijkste ingrediënten een scherper design en een grotere actieradius.
We zijn een beetje verliefd op Akio Toyoda, het voormalige opperhoofd van het enorme Toyota-concern. Aan hem hebben we de GR Yaris, de Toyota GR Supra en de GT86 (later GR86) te danken. Hij maakte in 2023 een klein slippertje, maar het lijkt erop dat Akio dit nu goedmaakt.
Mogen we volgend jaar met 130 km/h over de snelweg boenderen? Hoe zit het nu met de wegenbelasting voor elektrische auto’s? In de Miljoenennota staan inmiddels concrete antwoorden. Elektrisch rijden wordt duur.
Het is een veelgehoord argument van tegenstanders van EV’s: na een aantal jaar is de batterij niks meer waard en kun je de auto door hoge vervangingskosten wel afschrijven. In de elektrische auto’s van vandaag is dit volgens een onderzoek echter helemaal geen probleem meer.
De Renault Estafette was in de jaren zestig populair. Nu keert de naam terug. Het uiterlijk van de nieuwe Renault Estafette (2026) knipoogt naar vroeger, maar technisch is-ie juist heel modern. De Estafette Concept van Renault is elektrisch, klein, wendbaar en - wat ons betreft - om op te vreten.
De Ford Ranger is de bestverkochte pick-up van Europa, in Nederland is dat de Dodge Ram. Maar de nieuwe, belastingvriendelijke Ranger PHEV zou zijn rivaal hier in 2025 weleens voorbij kunnen streven.
De nieuwe Hyundai Inster (2024) is al te zien tijdens de Inster Experience in Vianen. Wij zijn er als eerste bij en vertellen je 7 dingen die ons opvielen aan het Koreaanse ruimtewonder.
Van de Lucid Air waren we - toch wel onverwacht - behoorlijk onder de indruk. De elektrische auto krijgt in 2026 een goedkoper broertje, die met zijn afmetingen meer lijkt op de Tesla Model Y.
Volkswagen is niet het enige merk dat het zwaar heeft momenteel. Bij Fiat gaat het ook niet zo lekker. De Italianen gooien de fabriek van de Fiat 500e dicht en bereiden de productie van niet-elektrische modellen voor.
Per 2035 is het in Europa over en uit voor nieuwe auto's met een verbrandingsmotor. Maar er zijn 8 automerken die al eerder de stekker eruit trekken. In het volgende overzicht zie je welke merken dit zijn.
De Europese autolobby wil dat de EU de nieuwste emissiedoelen uitstelt met een noodwet. Maar één groot autoconcern vindt dat de strenge regels gewoon in 2025 moeten ingaan, zoals gepland. Daarmee lijkt een conflict in de Europese autobranche in de maak.
Toyota, Ford, GM en Volvo hebben hun doelen voor volledig elektrische auto's bijgesteld. De reden? Kopers laten elektrische auto's vaker links liggen. Maar de vraag is of westerse fabrikanten de Chinese concurrentie hiermee niet in de kaart speelt.
Hier is-ie dan officieel: de nieuwe Bentley Flying Spur. Hij moet vier cilinders inleveren, maar krijgt er desondanks bijna 150 pk bij. Toch wordt de krachtigste vierdeurs Bentley ooit waarschijnlijk duizenden euro's goedkoper.
Nee, de prijsverlaging van de Subaru Solterra heeft niets te maken met EV-subsidie. Want zelfs met 5650 euro korting zit de basisprijs van de elektrische SUV ruim boven de subsidiegrens van 45 mille.
Halverwege juli was de subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s helemaal leeg. Daarmee leek de kous af, maar er is verrassend genoeg toch extra geld beschikbaar gesteld. Hierdoor kunnen nog duizenden mensen profiteren van het duwtje in de rug.
We praten onszelf de put in over de toekomst van de elektrische auto. Maar analisten zijn het erover eens: het gaat goedkomen en sterker nog, het gaat nu eigenlijk al helemaal niet zo beroerd. Volgens analisten van Morgan Stanley moeten westerse automerken wel veel meer samenwerken met Chinezen.
De Volkswagen Groep moet miljarden bezuinigen en dreigt voor het eerst in zijn 87-jarige geschiedenis fabrieken in Duitsland te sluiten. Daarmee staan duizenden banen op de tocht.
Audi is vroeg met de onthulling van de nieuwe Audi Q5 (2025), want het duurt nog bijna een jaar voordat de eerste SUV op het PPC-platform in Nederland verschijnt.
We klagen in Nederland wel eens over de hoogte van onze verkeersboetes, maar dat is niets vergeleken bij het boetebedrag dat deze man uit Zwitserland op de mat kreeg …
Steeds meer automerken investeren in zelfrijdende auto's, maar het is discutabel of deze techniek onze wegen daadwerkelijk veiliger maakt. Deze rijhulpsystemen lukt het sowieso wel om het aantal ongelukken te verminderen.
Als je thuis een laadpunt hebt, moet je oppassen dat het geen automatisme wordt om na elke elektrische autorit in te pluggen. Want EV-batterijen houden er niet van om lange tijd (bijna) vol te zitten.
Volvo was hét automerk dat volledig in EV’s geloofde. Tegen 2030 zou elke nieuwe auto die de showroom verliet volledig elektrisch zijn. Dat plan ligt nu in de prullenbak.
Eerder dit jaar werd de Skoda Octavia bijgepunt. Tot voor kort moest je minimaal 34.990 euro meenemen naar de Skoda-dealer om het model als Combi te bemachtigen, maar met de introductie van een nieuwe uitvoering is die prijs flink gedaald.
De huidige Volvo XC90 draait al mee sinds 2014. Met een tweede facelift moet hij nieuwe dates scoren en oude vlammen vasthouden die nog niet aan de elektrische Volvo EX90 toe zijn.
De beeldschone Aston Martin Vanquish (2024) wordt aangedreven door een beresterke V12. De CO2-uitstoot alleen gaat de auto al onbetaalbaar maken. Een plug-in hybride aandrijflijn zou voor Nederland uitkomst bieden, maar daar kunnen we naar fluiten.
Wil jij graag een SUV als de Volkswagen Tiguan, maar vind je het design een beetje saai en ingetogen? Draai je om in de showroom en loop naar het Cupra-gedeelte. Want met de Cupra Terramar brengt het zustermerk een sportief ogend alternatief op de markt.
Hyundai heeft een antwoord op de wereldwijde EV-dip: elektrische auto's met 800 km bereik en een verdubbeling van het aantal hybrides.Tegelijkertijd blijft het verkoopdoel van 2 miljoen EV's in 2030 overeind.
Baas worden van Polestar: klinkt leuk. Maar de nieuwe CEO Michael Lohscheller komt aan het roer te staan van een verliesgevend merk …
De Volkswagen Golf wordt een van de eerste modellen met de nieuwe, stekkerloze hybride-aandrijflijn die Volkswagen ontwikkelt. Daarmee gaat de Volkswagen Golf de strijd aan met de Toyota Corolla.
Een door Toyota mede-gefinancierd onderzoek heeft een laadpraktijk ontdekt die de levensduur van batterijen van elektrische auto's met maar liefst 70 procent kan verlengen.
Wanneer je de Europese verkoopcijfers goed bestudeert, zie je een opvallend verschijnsel: modellen die allang dood en begraven zijn, worden als nieuwe auto verkocht. Zo heeft iemand in juli een nieuwe Fiat Multipla gekocht. Hoe zit dat?
In 2025 moeten de autofabrikanten aan strenge CO2-eisen voldoen voor hun wagenpark. Bij Volvo maken ze zich geen zorgen en ook Toyota gaat het waarschijnlijk redden. Maar bij andere merken breekt het angstzweet uit.
In Nederland wijken de autovoorkeuren behoorlijk af van Europa. Wij zweren bij een Kia Niro, Europa houdt het op de Dacia Sandero. En onze liefde voor Tesla slinkt en daarvan profiteert een groot Duits automerk.
Duitsland heeft voor zichzelf het ambitieuze doel gesteld om tegen 2045 volledig fossielvrij en klimaatneutraal wegverkeer te hebben. De vraag is echter of dit realistisch is. De auto-industrie eist nu dat brandstofleveranciers verplicht moeten meewerken.
Auto's krijgen steeds meer ADAS-veiligheidssystemen en ook de mogelijkheden op multimediagebied nemen toe. Maar zitten automobilisten daar eigenlijk wel op te wachten? Deze technische hoogstandjes kunnen de meeste bestuurders gestolen worden.
De Kia EV6 is nog maar drie jaar op de markt. Dat weerhoudt Kia er niet van om z’n elektrische middenklasser een update gegeven. Die heeft als belangrijkste ingrediënten een scherper design en een grotere actieradius.
Ga je op vakantie en weet je niet in welk land je een vignet moet hebben, hoe lang hij geldig is en wat de boete is als je niet betaalt? Wij zetten de prijzen (en de boetebedragen) van 2024 op een rij.
Ben jij zo’n liefhebber die vindt dat een hot hatch moet ronken en brullen? Snappen we. Maar is jou dat 30.000 euro waard? En vind je achterwielaandrijving niet leuker dan vierwielaandrijving? Misschien is de Volkswagen ID.3 GTX dan toch iets voor jou …
We kunnen opgelucht ademhalen: de Audi RS 3 (2024) heeft nog altijd een vijfcilinder onder de motorkap. Met 400 pk vermogen is-ie niet sterker geworden. Maar Audi schroeft wel de prijs op …
Ook het grote Chinese automerk Dongfeng wil het gaan maken in Nederland en de rest van Europa. Het eerste model is de Dongfeng Motor Box. Deze goedkope elektrische auto kun je al reserveren en is spotgoedkoop, vooral gezien de bizar luxe uitrusting.
De huidige generatie Mercedes S-klasse is nog maar twee jaar op de markt. Toch valt de vraag naar de Duitse topsedan nu al tegen. En dus grijpt Mercedes in. En hard ook.
Het lijkt een najaarstraditie te worden bij Renault: net als vorig jaar wordt de prijs van de Renault Megane E-Tech verlaagd. Al doet Renault het dit jaar net even anders.
Mazda heeft nog maar één elektrisch model: de Mazda MX-30. Die draait alweer eventjes mee en heeft een kleine actieradius. Daar ga je de wereld niet mee redden. Maar hulp is onderweg!
Wie vanaf 2035 in Europa een nieuwe auto wil kopen, moet elektrisch rijden. Maar de EU wil dat auto's nog groener worden. Daar is iets voor bedacht, waardoor auto's mogelijk nog duurder worden. Honda en Nissan denken echter een manier te hebben gevonden om dit te omzeilen.
Toyota heeft een grote terugroepactie op touw gezet. Bij 33.848 Toyota-eigenaren valt een brief op de mat met de vraag of ze met hun auto terug naar de dealer willen gaan. De reden zal je verbazen.
Audi en Dacia bouwen compleet verschillende auto’s, maar op één onderdeel denken hun boekhouders precies hetzelfde: de klant moet bijbetalen voor de frunk.
Geef elektrische auto's hun eigen rijbaan op de snelweg. Of biedt gratis parkeren in de stad aan. Zo wordt de aanschaf van elektrische auto's ook aantrekkelijk zonder subsidie. Dat vindt een topman van BMW.
Als je een elektrische auto zoekt en modellen wilt vergelijken, moet je van showroom naar showroom fietsen. Daar heeft de grootste batterijfabrikant ter wereld een oplossing voor gevonden.