Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Paniek over strooizout lijkt voorbarig

De bouw ligt stil, veel boeren zijn bang dat ze de tent moeten sluiten en nu lijkt het erop dat het verkeer binnenkort ook stil komt te staan. Tenminste, als er straks écht niet meer gestrooid mag worden omdat er te veel PFAS in het strooizout zit.

PFAS, wat is dát nu weer? PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze chemische stoffen kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. De stoffen zijn vuil-, water en vetafstotend en zitten in veel alledaagse artikelen. Onder meer in anti-aanbakpannen, regenpakken, smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, blusschuim en cosmetica. Als PFAS zich ophopen in het menselijk lichaam, kunnen ze leverschade veroorzaken. Ze kunnen ook de voortplanting negatief beïnvloeden en zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Vergelijkbare risico's gelden voor vleesetende dieren. Alleen is nog veel onduidelijk over hóe schadelijk PFAS zijn en in welke hoeveelheden. Vanwege die onzekerheden zijn de normen vooralsnog zeer streng en is de overheid er veel aan gelegen dat de stoffen zich niet verder te verspreiden. Als PFAS in bouwgrond wordt aangetroffen, moet de verontreinigde grond worden verwijderd, maar dat is door de strenge regels bijna onbetaalbaar.

PFAS in strooizout

Ondertussen lijkt het erop dat PFAS bijna overal in zitten, ook in strooizout. De Nederlandse Zoutbank, de organisatie die het strooizout aan verschillende wegbeheerders levert, laat onderzoeken of strooizout aan de normen voldoet. De eerste analyses gaven geen eenduidig beeld, maar verwacht wordt dat later deze week meer duidelijkheid ontstaat.

Geen paniek over strooizout

Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor het sneeuwvrij houden van de snelwegen, is geen klant bij De Nederlandse Zoutbank. Rijkswaterstaat koopt zijn strooizout bij Eurosalt. Volgens dat bedrijf is er helemaal geen reden voor paniek, omdat er in strooizout vrijwel geen chemische toevoegingen zitten. Eurosalt spreekt van 'een paar theelepeltjes' per ton strooizout. Met die chemische stof wordt voorkomen dat het zout samenklontert.

We moeten dus nog een paar dagen afwachten, maar als we op de woorden van Eurosalt afgaan, is het een storm in een glas zout water.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Brandweerduikers Amsterdam vinden Ferrari op bodem van het IJ

Autonieuws

Nieuwe, volledig elektrische Jaguar XJ wordt bijna jaar uitgesteld

Autonieuws

Is de Cupra El-Born de eerste elektrische hot hatchback?

Autonieuws
Ontdek meer