Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!

Ondanks de tropische hitte rijden volgens BOVAG nog zo'n 500.000 auto's in ons land met winterbanden. Pas op voor deze grappenmakers, want bij een noodstop hebben ze vele meters extra remweg nodig.

Ondanks de huidige recordtemperaturen van meer dan 40 graden vinden veel mensen het blijkbaar nog prima om op winterbanden te rijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat BOVAG de afgelopen dagen uitvoerde in Eindhoven, Utrecht en Zwolle. Van de 1138 auto's die medewerkers van de organisatie inspecteerden, stonden er 60 nog doodleuk op winterrubber. Dat komt overeen met 5,3 procent. Doorgetrokken naar het totale Nederlandse wagenpark zou dit neerkomen op zo'n 500.000 auto's.

winterband-nederland-2019-31-2

Hoger verbruik met winterbanden

En wat dan nog? Nou, echt handig en verstandig is dat niet. Voor winterbanden wordt namelijk een zachtere rubberkwaliteit gebruikt dan voor zomerbanden. Dat zachtere rubber is bij uitstek geschikt voor een ijzig of besneeuwd wegdek, maar niet voor asfalt dat bijna de smelttemperatuur heeft bereikt. Niet alleen omdat ze bij hoge temperaturen sneller slijten. Ook omdat ze door hun hogere rolweerstand een ongunstiger brandstofverbruik met zich meebrengen. De kosten die sommige automobilisten denken te besparen door aan het eind van het winterseizoen geen nieuwe zomerbanden aan te schaffen, is daarmee een illusie.

Veel langere remweg met winterbanden

Maar behalve de hogere kosten, brengen winterbanden op zomerwegdek ook potentiële gevaren met zich mee. Zo verslechteren de rijeigenschappen. Dat komt doordat het zachte rubber en het winterprofiel de banden minder stabiel maken. Nooit wat van gemerkt? Dan ben je vast een rustige rijder. Alleen moet je ook als rustige rijder wel eens plotseling uitwijken voor een medeweggebruiker. Onder dergelijke omstandigheden zul je merken dat je auto anders reageert dan je verwacht.

Ronduit gevaarlijk wordt het als een onverwacht overstekend kind je tot een noodstop dwingt. Volgens de ANWB hebben winterbanden bij een buitentemperatuur van 35 °C een 30 procent langere remweg nodig dan zomerbanden. Dat betekent dat je vanaf een snelheid van 50 km/h niet na 12 meter stilstaat, maar pas na 19 meter! Bij 15 graden Celsius heb je in dezelfde situatie op winterbanden nog altijd 2 tot 3 meter meer nodig.

Hoe herken je winterbanden?

In het belang van de verkeersveiligheid adviseert BOVAG automobilisten te controleren wat voor banden er onder hun auto zitten. Winterbanden zijn herkenbaar aan de vele groeven en lamellen. Daarnaast staat er op de wang vaak een sneeuwkristal en wordt er in de typeaanduiding met termen als 'winter' of 'snow' gerefereerd aan het seizoen waarvoor de banden bedoeld zijn.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Duitse rechter: 'Bedienen Tesla-touchscreen onderweg is strafbaar'

Autonieuws

Elon Musk: 'Komt 'gewone' pick-up als Tesla Cybertruck niet aanslaat'

Autonieuws

Dit is waarom de Skoda Octavia 6.000 euro goedkoper wordt

Autonieuws
Ontdek meer