Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Toyota Prius met zonnepanelen: tot 56,3 kilometer per dag

Heeft het zin om een elektrische auto te beplakken met zonnepanelen? Dat vraagstuk tackelen Toyota en Sharp met deze speciaal geprepareerde Toyota Prius Plug-in Hybride. Als alles naar behoren werkt, leveren de zonnepanelen per dag een ‘gratis’ rijbereik van 56,3 kilometer op.

De gebruikte zonnepanelen hebben een rendement van 34 procent – dat halen de zonnepanelen op het dak van je huis niet. Ze hebben een geschat vermogen van 860 Watt. Daarmee wordt volgens Toyota per dag genoeg stroom opgewekt om enkele tientallen kilometers te rijden.

toyota-prius-plug-in-hybrid-zonnepanelen-2

56,3 kilometer per dag op zonne-energie

Een geparkeerde auto oogst 44,5 kilometer uit zonnestralen en een rijdende zonne-Prius 56,3 kilometer. Volgens onze berekeningen zit het accupakket van de Prius Plug-in Hybride dan ook zo goed als vol. Een heel wekend in de zon parkeren levert je dus geen 112,6 kilometer op – denken wij.

Solar Roof voor 2895 euro

Op dit moment is de Prius Plug-in Hybride al leverbaar met een Solar Roof. Deze 2895 euro kostende zonnepanelen bedekken alleen het dak en hebben een lager rendement (22,5 procent). De opbrengst van 180 Watt en 6,1 kilometer is nogal karig. Bovendien werkt het huidige zonnedak niet zoals je zou verwachten: de zonnepanelen laden het accupakket alleen op als de auto geparkeerd staat. Tijdens het rijden gaat de stroom naar de 12-volt accu die het navigatiesysteem en de klimaatbeheersing voedt.

Lightyear One en Sono Motors Sion

Toyota is niet de eerste autofabrikant die op het idee komt om zonnepanelen op een auto te plakken. De Sion van Sono Motors heeft ze ook, net als de Tesla-killer uit Helmond: de eind juni onthulde Lightyear One.

Maak de Prius weer bijzonder

Als de test in Tokio een succes blijkt – en waarom zou dat niet het geval zijn? – verwachten we de techniek terug te vinden op de volgende generatie Prius. Niet alleen omdat het simpelweg een goed idee is, maar vooral omdat de Prius wel een spraakmakende nieuwe functie kan gebruiken. Wat zo'n groot zonnedak gaat kosten, is een vraagstuk dat Toyota tegen die tijd moet tackelen…

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Volkswagen moet eigenaren sjoemeldiesels schadevergoeding betalen

Autonieuws

Hè hè, de Nissan GT-R50 by Italdesign is eindelijk klaar!

Autonieuws

Prijzen hybride-versies Renault Clio en Captur bekendgemaakt

Autonieuws
Ontdek meer