Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Volkswagen ID.3 gemaakt in fabriek die nog niet af is. Komt dat wel goed?

Vandaag meldt Volkswagen trots dat in de fabriek in Zwickau de eerste Volkswagen ID.3 van de band is gelopen. Huh? Die fabriek zou toch pas in 2021 klaar zijn voor de productie van elektrische modellen? De lakstraat en de afdeling eindmontage zijn bijvoorbeeld nog niet klaar.

Een klein jaar geleden kondigde Volkswagen dat het de fabriek in Zwickau helemaal zou ombouwen. De fabriek waar ooit kuchende en rokende tweetakt-Trabantjes van de band liepen zou vanaf 2021 alleen nog maar elektrische auto's produceren. En niet te weinig: wanneer de vestiging in Zwickau klaar is, bedraagt de capaciteit 330.000 auto's op jaarbasis. Aan de gehele operatie hangt een prijskaartje van 1,2 miljard euro. Da's wel even wat anders dan een nieuwe keuken of badkamer... Maar goed, daar zijn dan ook geen 1700 robots aan het werk.

Meerdere productielijnen

Het is dus nog geen 2021, toch is de eerste in serie gebouwde Volkswagen ID.3 al af. Hij liep van de band in aanwezigheid van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. En zij staat er natuurlijk niet bij te glimlachen als ze vervolgens nog een paar bouten moet aandraaien en vlekjes moet wegwerken. Dat zit zo: de productie kent een aantal parallelle lijnen. Op deze lijnen worden de auto's van A tot Z afgebouwd. Een van die productielijnen is nu gereed, zodat de ID.3 aan het eind van de band gewoon helemaal af is. De andere lijnen worden gereserveerd voor nog meer ID.3's en andere elektrische modellen die op hetzelfde platform worden gebouwd.

Volkswagen-fabriek CO2-neutraal

Niet alleen de auto's zelf die in Zwickau van de band lopen, zijn CO2-neutraal. Ook bij de productie let Volkswagen op de uitstoot. Alle energie die voor de fabricage nodig is, komt uit hernieuwbare bronnen. Helemaal uitstootvrij is de fabriek nog niet. De emissies die nog wel vrijkomen, compenseert Volkswagen naar eigen zeggen door verschillende klimaatprojecten te ondersteunen.

Volkswagen ID.3 1ST

De eerste ID.3 mag dan nu gebouwd zijn, het duurt nog even voordat de auto naar Nederland komt. Dat wordt zomer 2020 om iets preciezer te zijn. Volkswagen viert de introductie van de ID.3 met een extra luxe uitgeruste versie: de ID.3 1ST. Hoewel Volkswagen aangaf dat dit speciale introductiemodel alleen voor de snelle beslissers was, kun je op een speciale website nog steeds aangeven dat je er ook eentje wilt hebben...

Meer elektrische Volkswagens

Na de ID.3 is het de beurt aan de ID.4 Crozz, een grotere SUV. Vervolgens kunnen we een grote limousine verwachten, die als studiemodel nog de naam ID Vizzion had. Misschien wel de leukste EV van Volkswagen wordt de ID Buzz, een op de Volkswagen T1 geïnspireerd personenbusje.

volkswagen-id3-2019-45-3

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Waarom Ferrari pas na 2025 met een elektrische sportauto komt

Autonieuws

Renault stopt met de Scenic, Espace en Talisman

Autonieuws

Proefritaanhuis.nl: ‘Aut(o) of the box’ is succesvol

Autonieuws
Ontdek meer