Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Zo vergroot de politie de pakkans voor appers en bellers achter het stuur

Na een proefperiode van anderhalfjaar is de nachtmerrie van de illegaal appende en bellende bestuurders klaar voor een brede inzet. Onlangs reikte de politie de eerste MONOcams uit aan de politie in Drenthe. Andere regio's volgen binnenkort.

Vorig jaar waren er in Nederland 610 verkeersdoden en ruim 20.000 gewonden door verkeersongevallen. Afleiding in het verkeer staat in de top 3 van meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken. Daarbij speelt het gebruik van de mobiele telefoon vaak een grote rol. Maar door telefoonverslaving en het idee dat de pakkans klein is, zien veel bestuurders er geen probleem in om al rijdend handheld te appen, te bellen of een navigatiebestemming in te toetsen. Aan telefoonverslaving kan de politie weinig doen, maar de pakkans wordt binnenkort wel flink groter.

Telefoon of boterham?

Een belangrijk nieuw middel om bellers en appers te betrappen is de MONOcam, een mede door de politie zelf ontwikkelde camera. Met behulp van slimme software 'ziet' de camera of iemand inderdaad een telefoon in zijn hand heeft. En niet een appel of een boterham, om maar iets te noemen. Overigens hoeft niet te worden aangetoond dat een bestuurder daadwerkelijk actief met zijn smartphone bezig is. Puur en alleen het vasthouden van de telefoon is al voldoende om een boete van 250 euro op de mat te krijgen.

Flits, check en doublecheck

Als de camera signaleert dat iemand illegaal met zijn telefoon bezig is, wordt deze 'hit' direct doorgegeven aan het Team Verkeer. Daar volgen een menselijke check en double check door verkeersagenten. Als er inderdaad een overtreding wordt geconstateerd, dan gaat er een procces-verbaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. Op zijn beurt stuurt het CJIBt de betrapte beller/apper een bekeuring van 250 euro.

Alleen bestuurder herkenbaar in beeld

De inzet van de nieuwe slimme camera is goedgekeurd door De Autoriteit Persoonsgegevens. Mede omdat de gezichten van eventuele andere inzittenden worden geblurd, zodat alleen de bestuurder herkenbaar in beeld komt.

Slimme camera breed inzetbaar

De nieuwe slimme camera is een relatief compact apparaat dat op een driepoot wordt gezet. Hierdoor is de camera gemakkelijk te verplaatsen en breed inzetbaar. De ideale camerapositie is op (fiets)bruggen en viaducten. Zo worden automobilisten van bovenaf in de gaten gehouden. Na de politie in Drenthe krijgen stapsgewijs ook alle andere politiekorpsen de beschikking over de nieuwe slimme camera's. Hierdoor neemt de pakkans stapsgewijs in het hele land sterk toe.

appers-bellers-achter-het-stuur-2021-27-1

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Lightyear One: waarom de Nederlandse Tesla-concurrent in Finland gebouwd wordt

Autonieuws

Test BMW 128ti - Ford Focus ST - Volkswagen Golf GTI: met welke hot hatchback heb je de meeste lol?

Autonieuws

De nieuwe Audi RS 3: waarom de Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+ peentjes kan gaan zweten

Autonieuws
Ontdek meer