Rijtesten: BMW 1-serie – Gereden: BMW 1-serie

Met de opvolger van de in 2004 gepresenteerde BMW 1-serie maakt BMW een goede kans het succes van de eerste generatie te prolongeren en zelfs te vergroten. Want ondanks dat 1,2 miljoen verkochte exemplaren bepaald geen sinecure is lijkt de nieuwe 1-serie alles in huis te hebben dat te overtreffen.

De uitdaging bij de ontwikkeling van de nieuwe 1-serie heeft onbetwist gelegen in het continueren van het succes van de eerste generatie. Om dat te bereiken heeft BMW de uit klantonderzoeken verkregen kritiek aangepakt. Eén van de punten die daaruit naar voren kwam was het comfort. Niet alleen qua rijden, maar vooral ook wat betreft interieurruimte. Zodoende groeide de nieuwe 1-serie met 85 mm ten opzichte van zijn voorganger. Dertig millimeter daarvan kwam ten goede aan de wielbasis en daarmee aan de bewegingsvrijheid van de inzittenden. Vooral op de achterbank profiteer je daarvan en zorgt de 21 mm meer beenruimte voor een betere zit. Wie voorin stapt krijgt een geborgen gevoel dat dankzij het ondiepe en naar de bestuurder toegedraaide dashboard wordt versterkt. Ondanks dat je echt de feeling hebt in de kleinste BMW te stappen is de zit prima en de ruimte voor zijn segment voldoende.

Opbergruimte Bijkomend punt van kritiek betrof de bagageruimte welke in de nieuwe 1-serie daarom dan ook met 30 liter werd vergroot tot 360 liter. Optioneel is de bank in een 40:20:40 verhouding neer te klappen (standaard 60:40) om zodoende ook qua praktisch gemak meer te bieden dan zijn voorganger. BMW weet ons tevens te melden een groter dashboardkastje, twee bekerhouders en grotere portiervakken te hebben ingetekend. Die portiervakken zijn helaas weinig praktisch in gebruik omdat ze in drie vakjes zijn ingedeeld. Wat grotere voorwerpen kun je daarin dan ook niet kwijt. En het dashboardkastje, dat blijft erg klein.

Jong en dynamisch Als instapper van de BMW-range wil de fabrikant zich met de 1-serie uiteraard op een jong en dynamisch publiek richten. Het is dan ook niet voor niets dat de fabrikant ons in Berlijn uitnodigde om de eerste uitgebreide testrit met de auto te maken. Berlijn is na de val van de muur zich gaan ontwikkelen tot een trendy stad waarbij een bewogen geschiedenis samenvloeit met hedendaagse culturen. De stad vormt een prachtig decor voor de toch wel spraakmakend vormgegeven 1-serie. Op het eerste gezicht absoluut herkenbaar als een 1-serie, maar vooral het front onderging een behoorlijke gedaanteverwisseling.

Sport en Urban De voorzijde wordt gedomineerd door BMW's kenmerkende nieren in combinatie met brutaal vormgegeven koplampunits waarin voor het eerst geen ronde Corona-ringen zijn gemonteerd, maar exemplaren met een afgeplatte boven- en onderzijde. Daarbij is de 1-serie de allereerste BMW die leverbaar is met optionele 'Lines' genaamd 'Sport' en 'Urban'. In beide gevallen zijn de Lines te combineren met elk van de elf carrosseriekleuren, vijf soorten lichtmetaal en per uitvoering twee unieke wieldesigns, vijf soorten bekleding en drie soorten decorlijsten in het interieur. Personalisatie zoals we dat van BMW nog niet kenden en je de mogelijkheid biedt voor een standaard 1-serie, een sportieve 1-serie of juist een gedurfde 1-serie te gaan.

Social media in de auto Welke uitvoering je ook kiest je profiteert altijd van een fraai afgewerkt en typisch BMW interieur. De zorgvuldig gekozen materialen zijn van hoge kwaliteit en de interieurpanelen sluiten naadloos op elkaar aan. Daarbij is de ergonomie uitstekend mede dankzij de iDrive-controller op de middentunnel. Optioneel profiteer je daarbij van een extra groot vrijstaand display bovenop het dashboard met daarin de nieuwe ConnectedDrive mogelijkheden. BMW laat daarin zien niet alleen qua design een trendy doelgroep aan te willen spreken, maar ook qua uitrusting. Het is namelijk mogelijk via ConnectedDrive te internetten en apps voor Twitter en Facebook te activeren. In combinatie met de iPhone kun je bovendien de actuele kilometerstand, brandstofvoorraad en actieradius van je 1-serie vanaf elke locatie direct bekijken.

Freude am Fahren Rijden. Ja, dat is waar bij een BMW menig autominnend hart sneller van gaat kloppen. En zonder omhaal van woorden: ook de nieuwe 1-serie weet de juiste snaar te raken. De besturing is - zeker met het optionele Variabele Sport Steering - zeer direct en biedt nauwkeurige feedback, het onderstel geeft in snelle bochten geen krimp en de 1-serie voelt in zijn geheel aan als een echte rijdersauto. Nieuw is het aanbieden van een standaard onderstel, een onderstel met adaptieve dempers en uiteraard het M Sportonderstel. Wie kiest voor de actieve dempers kan met een druk op de knop kiezen voor de instelling 'Comfort' en 'Sport'. Wie 'Sport' inschakelt merkt dat de dempers aanzienlijk steviger worden, de besturing nog scherper en de reactie op het gaspedaal alerter. Met 'Sport+' krijgt het ESP bovendien meer vrijheid en valt er heerlijk met de 1-serie te spelen.

Reisauto Dat het bij een BMW veelal om zijn sportieve inborst draait is de auto absoluut niet verloren, maar BMW heeft wel veel commentaar gehad op een stukje gebrek aan comfort. Daaraan is bij deze nieuwe 1-serie dan ook extra aandacht besteed. Om het comfort naar een hoger niveau te brengen is elke 1-serie standaard een veel relaxtere auto geworden. Het gevolg is een heerlijke rijdersauto waarbij ook op (zeer) slechte wegen veel comfort wordt geboden. De met 51 mm (vóór) en 71 mm (achter) toegenomen spoorbreedte draagt bovendien bij aan een stabieler en volwassener weggedrag. Zeker op snelheid ontpopt de 1-serie zich als een serieuze Autobahn-cruiser. Een klein beetje van zijn brutaalheid en scherpte heeft de 1-serie daarmee helaas wel verloren, al zullen alleen de echte sportievelingen dat opmerken. Waar het gevoel vooral door veroorzaakt wordt zijn de nieuwe turbomotoren die op papier supersnel zijn, maar niet zo aanvoelen. De vermogensopbouw is zeer lineair en doet een explosief gevoel uitblijven, zo ondervinden we als we met de 120d de Autobahn opdraaien en de naald van de snelheidsmeter buitengewoon snel zien klimmen…

120d Gecombineerd met de 8-traps automaat is het werkelijk een fluitje van een cent om je tussen de 'snelle jongens' op de linkerbaan te wurmen en ook mee te komen. Bijna onmerkbaar werkt de automaat de versnellingen door en rijden we in een mum van tijd ruim 200 km/h. Het enige dat je daarbij hoort is windgeruis. En ook dan, nog altijd zeer weinig. Wie rond de 140 km/h rijdt zal zich überhaupt verbazen over het stille karakter van de 1-serie. Ongekend voor een auto in dit segment. Verantwoordelijk voor de stille loop en zijn krachtige karakter is de 2.0 liter viercilinder Twin Power dieselmotor met een vermogen van 184 pk en koppel van 380 Nm. Daarmee is de motor 7 pk en 30 Nm krachtiger geworden terwijl BMW het verbruik tegelijkertijd wist te reduceren tot 4,5 l/100 km (4,6 l/100 km met handbak). De CO2-uitstoot van 119 g/km (122 g/km met handbak) maakt dat deze 1-serie - net als alle andere motoriseringen - op het moment van schrijven in de klasse van 20% bijtelling valt. Minstens zo belangrijk is zijn acceleratie van nul naar honderd in slechts 7,2 seconden en topsnelheid van 228 km/h. Een heerlijke reisgenoot voor zowel snelle en bochtige binnenwegen alsook vele honderden kilometers snelweg.

118i Het grootste deel van de testsessie reden we met de 120d, maar we konden ook even aan de 118i proeven. Die biedt meteen ook het meeste motorische nieuws. De nieuwe 1.6 liter benzinemotor is afgeleid van de motor van MINI en dankzij BMW's Twin Power technologie goed voor 170 pk en 250 Nm (van 1.500 tot 4.500 tpm). De viercilindermotor weet de 1-serie in 7,4 seconden naar 100 km/h te sleuren en is daarmee niet eens zoveel langzamer dan een Golf GTI (6,9 seconden). Het is dan ook des te jammer dat de motor niet zo krachtig klinkt, maar vooral ook niet aanvoelt. Je hebt zeker niet het gevoel tekort te komen, maar de emotie ontbreekt. Hoe begrijpelijk ook, BMW heeft er alles aan gedaan het verbruik zo laag mogelijk te houden (5,8 l/100 km), maar het is wel jammer. Gelukkig maakt de handgeschakelde zesbak die in ons geval aan de motor gekoppeld was veel goed. Die schakelt zo heerlijk doeltreffend en kort en bovendien pakt de motor prachtig op bij elk toerental. Heel comfortabel, maar het scherpe randje missen we.

Conclusie De nieuwe BMW 1-serie heeft werkelijk alles in huis om het succes van de eerste generatie te evenaren, maar zeker ook te overtreffen. Het design is fris en typisch BMW, de optionele Lines bieden alle vrijheid wat personalisatie betreft en met moderne features als BMW ConnectedDrive, tal van elektronische veiligheidsystemen en zuinige motoren is de 1-serie up-to-date. De kritiek die BMW op de eerste generatie heeft ontvangen is op voortreffelijke manier ter harte genomen door de 1-serie ruimer en comfortabeler te maken. Die vooruitgang gecombineerd met de fantastische rij-eigenschappen van een BMW maken deze 1-serie tot onze favoriet in zijn segment.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review BMW 3-Serie Touring (2019)

Autotests · BMW

BMW 8-serie Coupé beloont liefhebbers

Autotests · BMW

Test occasion: BMW M3 – Occasion videotest: BMW M3

Autotests · BMW
Ontdek meer