Test occasion: BMW 3-serie e46 – Occasion videotest: BMW 3-serie e46

BMW 3-serie E46 1998-200

Het lijkt korter geleden, maar de eerste E46 3-series verschenen al in 1998 op de markt. Dat maakt dat er een heel ruim aanbod aan betaalbare occasions van deze generatie 3-serie te vinden zijn.

Met dit type 3-serie maakte BMW een grote stap, vergeleken bij zijn voorganger (E36) is de E46 veel volwassener, ruimer en veiliger. In 1999 volgde bovendien de station (Touring) en de coupe, in 2000 verscheen de cabriolet met stoffen dak. Tussen 2001 en 2004 was er wellicht de minst geliefde 3-serie hatchback in de vorm van de compact.

De M3 en M3 CSL vormen de ultieme 3-series. Sommige van de aandachtspunten gelden ook voor deze types, maar die auto's hebben nog meer specifieke aandachtspunten.

Aanbod occasions

Op AutoScout24 zijn ruim 1500 exemplaren van deze generatie BMW 3-serie te vinden.

Slechts 17% heeft een dieselmotor en 4% heeft een LPG-installatie.

Ruim een vijfde heeft een automatische versnellingsbak.

Ongeveer de helft is een sedan, 20% een station, de rest is gelijk verdeeld als coupe, cabrio of compact.

Prijzen beginnen bij 1500 euro.

..

Pluspunten

Achterwielaandrijving.

Goede wegligging.

Redelijk tijdloos uiterlijk (vooral de facelift modellen).

Gewild, relatief duur, maar ook waardevast.

Er is enorm veel informatie te vinden op internet. Zowel tips voor doe-het-zelf onderhoud alsmede zwakke punten van modellen/ motoren.

Aandachtspunten

Gezien de leeftijd: let op de algehele staat met speciale aandacht voor koplamp verwering, slijtage voorstoelen en de staat van deur- en dashboard-bekleding.

Roest is geen veel voorkomend probleem, maar controleer voor de zekerheid de volgende zaken: de deuren, regengoot en achterklep (Touring).

Elektrische gremlins: controleer alle opties inclusief het audiosysteem. Specifieke zaken die vaker dan gemiddeld defect raken: de elektrische raambediening, pixel verlies navigatie scherm, de centrale deurvergrendeling (zogenaamde GM5 module).

Dragers achteras kunnen scheuren: vooral bij vroege 330d's, maar ook bij andere types met hoog koppel. Controleer het plaatwerk van de wagenbodem boven het differentieel.

Draagarmen voor en achter slijten relatief snel: let op bijgeluiden uit het onderstel en trillingen in het stuur.

De lagers van de waterpomp geven ook relatief snel de geest en dan heeft de motor ineens geen koeling meer. Waterpomp liefst preventief vervangen om de 100.000 km.

Swirl flaps dieselmotoren: dit zijn kleppen in het inlaattraject die te zwak zijn. Als ze afbreken, belanden ze in de motor met alle gevolgen van dien. Laat ze verwijderen als dat nog niet gebeurd is.

150 pk 320d: injectoren, turbo's, carter-ventilatie.

136 pk 320d: luchtmassameter, dieselpomp (200.000 km).

Benzinemotoren: waterlekkages thermostaathuis, expansievat, radiator en alle kunststof aansluitdelen.

Zescilinder benzinemotoren, vooral pre-facelift: olieverbruik door slappe zuigerveren. Het kan ook een VANOS probleem zijn.

Automatische versnellingsbakken hoeven volgens BMW nooit nieuwe olie, maar spoelen en verversen van olie kan (beginnende) problemen verhelpen of voorkomen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Eerste review BMW Z4 sDrive30i (2019)

Autotests · BMW

Eerste review BMW 3-Serie Touring (2019)

Autotests · BMW

BMW 8-serie Coupé beloont liefhebbers

Autotests · BMW
Ontdek meer