Als
Zo heet het bedrijf achter dit Zuid-Koreaanse merk. Het is de vierde maker van zijn thuisland. De naam betekent letterlijk zoiets als 'Dubbele Draken Motorvoertuigen'. In februari 2011 verwerft de Indische multinational Mahindra & Mahindra Limited een meerderheidsaandeel van 70 procent in het bedrijf. Sindsdien is de onderneming een subdivisie van wat ook wel eens de Mahindra Groep wordt genoemd.
Dit bedrijf begint eigenlijk als twee aparte bedrijven: de motorwerkplaats Ha Dong-hwan (opgericht in 1954) en Dongbang Motor Co (opgericht in 1962). Halfweg 1963 smelten deze bedrijven samen als Ha Dong-hwan Motor Co. In 1964 bouwt de maker jeeps, trucks en bussen voor het Amerikaanse leger. Tot halfweg 1975 specialiseert het zich zo in de creatie van voertuigen met bijzondere doeleinden. Tegen 1976 produceert het een hele reeks variëteiten. In 1977 verandert de naam in Dong-A Motor, dat in 1984 wordt overgenomen door wat dan nog 'SsangYong Business Group' heet. In 1986 verandert de naam naar 'SsangYong Motor'.
In 1987 verwerft de onderneming de gespecialiseerde Britse bouwer Panther Westwinds. Vanaf 1991 begint een technologische partnership met de gereputeerde Duitse bouwer Mercedes-Benz. Zo kan de ene voet aan wal krijgen in nieuwe markten via het boomende Mercedes-Benz netwerk; en de andere kan een sterk SUV aanbieden op de boomende SUV-markt. Het resultaat is de Musso, die eerst verkocht wordt door Mercedes-Benz en later door de Zuid-Koreaan. Ook na de Musso profiteert die nog van de alliantie, onder andere via het herdopen van de Mercedes-Benz MB100 en de Istana. De badge van Daimler wordt ook nog in andere Ssangyong-modellen gebruikt. Dat gebeurt onder meer op de motors en transmissies van de tweede generatie Korando, de transmissie van de Rexton, het chassis en de transmissie van de Chairman H en de transmissie van de Kyron.
In 1997 koopt Daewoo Motors, ondertussen Tata Daewoo, een controlerend aandeel. Dat wordt in 2000 echter alweer verkocht wegens financiële problemen. In 2004 neemt de Chinese bouwer SAIC 51% van de aandelen over. In 2010 laat General Motors (GM) de verkoopafdeling van Daewoo Motor gaan. Een nieuw contract wordt getekend bij Ssangyong. Het bedrijf mag (niet-exlusief) nieuwe voertuigen leveren (specifieker de Rodius, de Chairman W en de Chairman H) in ruil voor een injectie van meer dan 17,5 miljoen US Dollar. In april 2010 worden drie tot vier geïnteresseerde overnemers aangekondigd. Het aandeel van de fabrikant stijgt met 15 procent. Uiteindelijk wordt Mahindra & Mahindra Limited uitverkoren. De andere geïnteresseerden zijn de Ruia Group of India en SM Aluminum, Seoul Investments en Renault Samsung Motors Zuid-Korea.
De hoofdfabriek is gevestigd in thuisland Zuid-Korea, te Pyeongtaek. Hier wordt heel het aanbod gebouwd. Een tweede vestiging is te vinden in Vladivostok, Rusland. Hier bouwt de Russische bouwer Sollers JSC de Korando als New Actyon, de Kyron, de Rexton II, de Actyon Sports en de geüpgraded SUT1. In Oekraïne bouwt men in Kremenchuk aan de Korando, de Kyron en de Rexton II. In Kostanai, Kazachstan bouwt SaryarkaAutoProm (SAP) CKD de Nomad (vroeger Actyon), de New Actyon (Korando), de Rexton W en de Actyon Sports.
In het (tweedehands) aanbod van deze bouwer staan SUV's centraal. Het eerste voertuig is de Tivoli, een mini SUV en het eerste nieuwe model van de bouwer, sinds de overname door Mahindra. De naam is afkomstig van de Italiaanse stad in Lazio. Omgekeerd kan men hem lezen als 'I lov(e) it'. Dit voertuig is een populaire tweedehands auto.
Een tweede SUV is de Actyon, een compacte variant. Een eerste generatie wordt gebouwd tussen 2005 en 2011, een tweede generatie vangt aan in 2012. De Actyon is niet enkel als SUV beschikbaar, maar ook als pick-up truck (Actyon Sports). Het is de opvolger van de Musso (Sports). De naam is een samentrekking van de woorden 'action' (actie) en 'young' (jong).
Dit is een middelgroot SUV. Het wordt geproduceerd sinds eind 2001. De auto is gebaseerd op het platform van de Mercedes-Benz M-Klasse (W163). Het voertuig is stil op de weg, voelt aan als een passagierswagen, heeft de capaciteiten van een terreinwagen, en kan geconfigureerd worden voor 5 of 7 passagiers. De stilering wordt bedacht door Giorgietto Giugiaro's Italdesign studio.
De Korando is een compact SUV. De eerste generatie wordt gezien als een mini SUV. De auto wordt al gebouwd sinds 1983. De eerste generatie loopt tot in 2006. Een tweede generatie begint in 2010. De naam Korando zou een samentrekking zijn van 'Korea Can Do' (Korea kan het). Hij krijgt alvast een vermelding in het Guinness Book of Records als Korea’s langstlopende naamplaat.
In sommige regio's wordt dit voertuig verkocht als Stavic. Het is een Multi-Purpose Vehicle of MPV. De auto wordt uitgebracht eind 2004. De naam is een inaccuraat portmanteau woord dat de begrippen 'Road' (weg) en 'Zeus' (de Griekse oppergod) wil vatten. Dat woord moet vervolgens 'Lord of the Road' aanduiden (wegheer, heerser van de weg). De Rodius is beschikbaar met zeven, negen of elf zitplaatsen en drie of vier rijen. In Hong Kong rijdt ook een vijfzitter rond. De zetels kunnen omgebouwd worden tot tafels of ze kunnen helemaal weg gevouwen worden om meer bagageruimte te creëren. Men kan ze bovendien naar voor of naar achter schuiven of zelfs naar elkaar richten.
De Chairman W is het vlaggenschip van het (tweedehands) aanbod. Dit luxevoertuig heeft een 5.0 V8 motor en gebruikt de Mercedes-Benz 7G-Tronic automatische transmissie. Het voertuig is gebaseerd op de WZ conceptauto. De 'W' staat voor 'World Class' (Wereldklasse).