Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Auto verkopen en kentekenbewijs overschrijven

Als je overweegt je auto te verkopen, is het belangrijk te weten dat je op een gegeven moment het kentekenbewijs moet overschrijven. Het overschrijven van het kentekenbewijs is een essentiële stap bij het overdragen van de eigendom van een voertuig aan een nieuwe eigenaar.

Wat is het kentekenbewijs?

Het kentekenbewijs of de kentekencard is een pasje dat bij een auto hoort, met daarop belangrijke gegevens over de auto:

  • kenteken
  • datum eerste toelating
  • naam van de houder
  • VIN (voertuig identificatienummer)
  • merk en type van de auto

Je zou het kunnen zien als een soort identiteitsbewijs van de auto, dat bij elke auto moet zitten. Bij de kentekencard hoort een negencijferige tenaamstellingscode. Deze is nodig als je de auto koopt, verkoopt of uitvoert, of als er andere wijzigingen zijn in de kentekenregistratie. Na elke overschrijving verstrekt de RDW een nieuwe kentekencard, met ook weer een nieuwe negencijferige tenaamstellingscode.

Het kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014

Sinds 1 januari 2014 wordt het kentekenbewijs door de RDW uitgegeven als creditcard. Daarvoor werd het bewijs altijd op papier afgegeven en bestond het uit meerdere delen. Sinds 1 januari 2014 krijg je het bewijs op creditcardformaat zodat je het makkelijk mee kunt nemen in bijvoorbeeld je portemonnee. Het volledige kentekenbewijs bestaat tegenwoordig uit:

  • kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
  • tenaamstellingscode van 9 cijfers
  • kentekenbewijs deel II (alleen bij export)

De kentekencard bevat dus alle belangrijke gegevens over je auto. Het is dus heel belangrijk dat je deze pas niet verliest. Als je op pad gaat met je auto, moet je de card namelijk altijd bij je hebben. Bij politiecontroles kan er om je kentekenbewijs gevraagd worden.

De tenaamstellingscode op je kentekenbewijs

De tenaamstellingscode moet je niet in de auto, maar thuis bewaren. Zo raak je hem niet kwijt en heb je hem goed opgeborgen voor het moment waarop je de auto verkoopt of op naam van iemand anders wilt laten zetten. Als je een auto gaat leasen, dan houdt de financieringsmaatschappij meestal deze code achter tot je aan alle financiële verplichtingen hebt voldaan. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers krijg je bij het op naam zetten van de auto, en de andere 5 cijfers krijg je als je de kentekencard ontvangt.

RDW Kentekenbewijs

Je auto verkopen

Wanneer je besluit je auto te verkopen, dan is het kentekenbewijs heel belangrijk. Hiermee toon je namelijk aan dat jij de eigenaar van de auto bent. Voorheen moest je altijd naar een postkantoor of autogarage om officieel te laten documenteren dat een auto van eigenaar verwisselde. Tegenwoordig kan dat makkelijk online.

Via de website van de RDW kun je – met je DigiD bij de hand – online een auto overschrijven. Daarbij is het kentekenbewijs noodzakelijk. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Bereid je voor op de overschrijving

Zorg er, voordat je begint, voor dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt. Dit omvat je DigiD-gegevens, het kentekenbewijs (of de kentekencard) en eventueel de tenaamstellingscode.

Stap 2: Ga naar de RDW-website

Open je webbrowser en ga naar de website van de RDW. Kies de sectie ‘Kenteken overschrijven’.

Stap 3: Start het online overschrijvingsproces

Kies de optie ‘Direct online overschrijven’. Dit opent het online overschrijvingsportaal van de RDW.

Stap 4: Log in met DigiD

Om het overschrijvingsproces te starten, moet je inloggen met je DigiD. Voer je DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer daar om wordt gevraagd.

Stap 5: Controleer de voertuiggegevens

Het systeem zal je vragen om het kenteken van het voertuig in te voeren. Controleer of de getoonde voertuiggegevens overeenkomen met de auto die je wilt overschrijven.

Stap 6: Verstrek persoonlijke gegevens

Vervolgens moet je je persoonlijke gegevens verstrekken, waaronder je naam, adres en contactgegevens. Zorg ervoor dat alle informatie correct is.

Stap 7: Controleer en bevestig

Na het invoeren van je persoonlijke gegevens zal het systeem je vragen om alles nogmaals te controleren voordat je de overschrijving bevestigt.

Stap 8: Betaal de overschrijvingskosten

Afhankelijk van het type overschrijving kunnen er kosten aan verbonden zijn. Betaal deze via een veilige betaalmethode zoals iDEAL.

Stap 9: Bevestig de overschrijving

Na de betaling ontvang je een bevestiging van de overschrijving. Dit bevestigingsdocument is van belang en moet je goed bewaren.

Stap 10: Ontvang het nieuwe kentekenbewijs

De RDW zal het kentekenbewijs aanpassen naar de nieuwe eigenaar. Dit wordt doorgaans per post verstuurd naar het opgegeven adres.

Met dit eenvoudige en efficiënte online overschrijvingsproces via DigiD kun je snel en veilig het eigendom van je voertuig overdragen aan de nieuwe eigenaar. Het minimaliseert fysieke bezoeken aan loketten en versnelt het administratieve proces, waardoor het voor iedereen gemakkelijker wordt om de vereiste transacties uit te voeren.

Meestal zijn er twee situaties waarbij een overdracht van het kentekenbewijs plaatsvindt, namelijk:

Situatie 1: particuliere verkoop binnen Nederland_

Als je je auto bij de garage of dealer inruilt voor een andere auto, dan overhandig je de kentekencard of het volledige papieren kentekenbewijs aan de betreffende medewerker. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je laten zien dat de auto niet meer op jouw naam staat en dat je dus ook geen verplichtingen meer hebt, zoals het betalen van wegenbelasting, boetes, een WA-verzekering of laten uitvoeren van een APK.

Verkoop je je auto aan een particulier, dan draag je het kentekenbewijs ook over. Dit gebeurt dan meestal op het postkantoor, waar je het vrijwaringsbewijs ontvangt zodra het kenteken is overgeschreven. Ga altijd persoonlijk mee naar het postkantoor om het vrijwaringsbewijs zelf in ontvangst te nemen. Zo weet je zeker dat de overschrijving van je auto goed is verlopen.

Situatie 2: auto exporteren_

Als je je auto wilt exporteren, dan moet je ook wat dingen regelen voor het kentekenbewijs. Je auto gaat immers het land verlaten, dus hoeft het kenteken niet meer in Nederland geregistreerd te blijven. Bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie kun je je auto aanmelden voor uitvoer naar een ander land. De RDW of een RDW-erkend autobedrijf meldt de auto af in het kentekenregister, waarna de registratie van het kenteken direct is beëindigd.

Je ontvangt een papieren kentekenbewijs deel II, ook wel uitvoerkenteken genoemd. Hierop staan onder andere de naam- en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs. Met dit bewijs mag je in Nederland nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden om de auto naar het buitenland te vervoeren.

Kentekenbewijs kwijt?

Als je je kentekenbewijs van je auto kwijt bent, is het belangrijk snel actie te ondernemen om mogelijk misbruik of problemen te voorkomen. Hier zijn de stappen die je moet volgen wanneer je je kentekenbewijs kwijt bent:

Stap 1: meld verlies/diefstal bij de politie

Als je vermoedt dat je kentekenbewijs is gestolen, moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie. Zij kunnen een rapport opstellen en eventueel een onderzoek starten om fraude of misbruik te voorkomen.

Stap 2: neem contact op met de RDW

Neem contact op met de RDW om deze instantie op de hoogte te brengen van het verlies of de diefstal van je kentekenbewijs. Dit kan telefonisch of online. De RDW zal de oude documenten ongeldig verklaren en je informeren over de stappen die je moet nemen om een nieuw kentekenbewijs te verkrijgen.

Stap 3: vraag een nieuw kentekenbewijs aan

Om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen, moet je contact opnemen met de RDW. Zij zullen je begeleiden bij het aanvraagproces en je voorzien van het benodigde formulier. Dit formulier moet correct worden ingevuld en teruggestuurd naar de RDW, samen met de vereiste documentatie en eventuele kosten voor de aanvraag.

Stap 4: vereiste documentatie en kosten

Bij het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs moet je mogelijk enkele documenten overleggen, zoals een geldig identiteitsbewijs, kentekennummer en andere relevante informatie. Daarnaast kunnen er kosten verbonden zijn aan de aanvraag van een nieuw kentekenbewijs. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de exacte documentatievereisten en de bijbehorende kosten.

Stap 5: je ontvangt een nieuw kentekenbewijs

Na het indienen van het aanvraagformulier en de vereiste documentatie, zal de RDW het nieuwe kentekenbewijs verwerken. Zodra dit is voltooid, ontvang je het nieuwe kentekenbewijs per post op het opgegeven adres. Het nieuwe kentekenbewijs zal de oude documenten vervangen en de huidige eigenaar van het voertuig weergeven.

Als de code zoekraakt, moet er een nieuwe code worden aangevraagd en daaraan zijn kosten verbonden. Voor een nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode brengt de RDW je 34,50 euro in rekening. Als je een nieuw kentekenbewijs hebt aangevraagd en je vindt wonder boven wonder je oude kentekenbewijs terug? Dan is het helaas niet mogelijk om de aanvraag te stoppen en geld terug te krijgen.

FAQ

Officieel heb je alleen een volledig kentekenbewijs nodig als je je auto wilt verkopen. Mis je een deel, dan kun je dat bij de RDW opnieuw aanvragen. Zonder volledig kentekenbewijs kun je je auto niet verkopen.

Nee. Je kunt je auto niet verkopen zonder kentekencard, of met een onvolledig kentekenbewijs. Ontbrekende delen kun je opvragen bij de RDW.

Nee dat is niet mogelijk. Je moet eerst zorgen dat je je kentekencard weer terugkrijgt, door een nieuwe aan te vragen bij de RDW.

Alle artikelen

auto-kaufen

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
All raise the sellingchance - premium and plus listings

Snel je auto verkopen, hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop
Auto verkooptips

Advertentietips voor het verkopen van een auto

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer