Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Internetfraude - Vervalste documenten & de inspectie en overhandiging

In dit artikel gaan we dieper in op de officiële documenten van een auto en de vervalsing hiervan. Vervolgens zoomen we in op de inspectie en overhandiging van de auto.

Vervalste documenten

Tegenwoordig is het betrekkelijk eenvoudig om officiële documenten, zoals identiteitskaarten en registratiedocumenten voor voertuigen te scannen en digitaal te vervalsen. Wantrouw daarom altijd documenten die per e-mail zijn verzonden.

Vraag altijd naar het originele document wanneer je de verkoper ontmoet en vergelijk het chassisnummer op het document met het nummer op de auto. Het chassisnummer zit meestal onder de motorkap in reliëf op de carrosserie. Tegenwoordig staat het nummer ook vaak zichtbaar achter de voorruit. Dit is de enige manier om te controleren of de papieren ook daadwerkelijk bij de auto horen.

Verstuur jouw autopapieren nooit digitaal, zo kunnen ze niet worden misbruikt voor vervalsingen.

Inspectie & overhandiging

Soms is het glashelder. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn..; is dat meestal ook!

Niemand zal zijn auto verkopen onder de marktwaarde. Zodra dit het geval is, dan is de kans heel groot dat het fraude of oplichting is. Jouw gegevens kunnen worden misbruikt, of er wordt geprobeerd je geld afhandig te maken. De auto heeft waarschijnlijk nooit bestaan. Of er wordt geprobeerd van een gestolen auto af te komen. Blijf alert en bescherm jezelf als een aanbod te mooi is om waar te zijn.

  • Onderzoek de actuele marktwaarde van een aangeboden auto. Vergelijk deze met andere auto’s van het zelfde merk en model en met vergelijkbare opties en accessoires.
  • Laat een expert de auto onderzoeken om eventuele verborgen gebreken te achterhalen.
  • Controleer zorgvuldig alle documenten en zorg voor een schriftelijke koopovereenkomst. Verzeker jezelf ervan dat alle opties en accessoires in de koopovereenkomst zijn opgenomen.
  • Betaal alleen wanneer je alle documenten, de sleutels en de auto zelf hebt ontvangen.
  • Ga niet alleen op pad met een grote hoeveelheid cash geld. Vraag of er iemand met je mee kan en ga het liefst overdag en vermijd ongebruikelijke of afgelegen plaatsen. Je kunt de geldoverdracht het beste bij een bank laten plaatsvinden. Hier kunnen beide partijen het geld op echtheid laten controleren, en direct op de eigen rekening zetten.
  • Lees de kleine lettertjes in de advertentie. Soms staat de echte verkoopprijs pas halverwege de advertentie.

Alle artikelen

Veiligheid

Veilig een auto verkopen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude - Valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Rekening fraude

Internetfraude - Digitale documenten & rekening fraude

Advies · Veiligheid
Ontdek meer